Начало
 
 

С молитви за България, венци, песни и преклонение отбелязахме 3 март

03.03.2019 /21:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Децата на Софиябяха горди да застанат до воините от клуб "Традиция"

Ако използваме словата на Дядо Вазов,“всякоя възраст, класа, пол, занятье“, всички, в чиито гърди тупти сърце българско, излязоха на 3 март, за да се поклонят или да поднесат цвете пред паметниците и паметта на загиналите храбри воини, дарили така бленуваната свобода българска. Свобода, която върна България на картата на Европа.

София от ранна сутрин изглеждаше празнично пременена, а улиците, въпреки студа,се напълниха с млади хора, деца, семейства, повели малчуганите, за да поемат и те глътката българска гордости да чуят от по-възрастните разказите за онези смели и пълни с много надежда и храброст времена. Целия ден не секна върволицата пред паметниците на Цар Освободител, Незнайния воин, Докторския паметник и, разбира се, на Българския опълченец, който вече 10 лета събира софиянци и гости от провинцията на радостен празник по случай националния ни празник.

И както си му е редът, сред многолюдното събрание бяха гости и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров (който една телевизионна репортертка прекръсти на Марков, но това са рисковете на живото предаване). Да почетат празника бяха и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, зам-председателят на НС Явор Нотев, политици, интелектуалци, ученици. А като домакин бих могла да кажа на празника беше Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ в лицето на неговия председател журналиста Любомир Коларов.

„Подвигът на този ден е неизмерим,неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към отечеството, която ни прави горди българи - каза водещият Мариус Донкин. – З март,  датата на дългомечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си пропомняме дългия път на нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – Свободата.“

Актьорът накара мнозина да се просълзят с изпълнението си на Молитва за България:  „Боже, дай на България слънчеви дни!/ Дай на децата ни бъдеще светло!/ Вярата в нас, и след нас да кълни,/ както пшеницата расне в полето./Боже, дай ни надежда,/ залък хляб, щипка сол/Дай ни мъдрост и сила, глъбина и простори./Да забравим омраза, завист, гняв и разкол./Да надмогнем пречистени своята горест!/“ Едни стихове, които важат със страшна сила и днес за всички нас.

За празника към събралите се в подножието на паметника на Българския опълченец се обърна обичаният от много българи поет Георги Константинов. Той сгря сърцата несамо със своите прочувствени слова, посветени на светлия празник, но и със стихове, посветени на онези млади воини, не познали любов и живот, оставили своите кости в името на свободата на България.

А посланикът Анатолий Макаров  поздрави българите от името на многонационалния народ на Русия. Дипломатът припомни,че с подписването на Санстефанския мирен договор България получава своята независимост, като той беше предшестван от кръвопролитната Руско-турска освободителна война 1877-1878 година. „Нашите воини заедно с българските опълченци проявиха невиждан героизъм, апотеоз на който са прочутите сражения край Плевен и Шипка, превърнали се в символи на руско-българското братство- каза посланик Макаров. – Трябва винаги да помним великите страници от нашата обща история. За огромните жертви, дадени от нашите народи, за да се възроди България, за да се сдобие със свобода и независимост. Нека не забравяме поуките на тази война и да бъдем достойни потомци на загиналите герои.“  

Председателят на Софийското сдружение „Алексанъдр Невски“ Любомир Коларов също поздрави всички с празника. Той припомни,че преди 10 години на това място се положиха основите на вече превърналия се в традиция празник, отбелязващ, че в България умеят да честват свободата си и да отдават своето уважение към онези, които са се жертвали за нея. Любомир Коларов отправи благодарности към автора на паметника Николай Савов и архитекта Владимиров и на стотиците, откликнали на призива на сдружението да дадат своята лепта, за да го има днес паметника на героите от Шипка. Днес вече той е място, където софиянци идват да положат цвете и да поседят край него.

И на празник като на празник. Не звучаха само речи, а и хубава музика повдигаше настроението на хората. А за това се погрижиха Академичният мъжки хор „Гусла“, народни певци и поп иконата Нели Рангелова, която взриви пространството несамо със своето прекрасно изпълнение, но ис това,че развая и българския трибагреник.

Днес София се прекланя и празнува 141-годишнината от Освобождението на България от турско робство, паметниците, свързани с датата 3 март, са обсипани с цветя, а над града се носеше ипразничният звън на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски“, които също пълнеха сърцата на жителите на българската столица с празнично настроение.

 

Снимки Валя Чрънкина             

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки