Начало
 
 

С молитви за България, венци, песни и преклонение отбелязахме 3 март

03.03.2019 /21:36 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Децата на Софиябяха горди да застанат до воините от клуб "Традиция"

Ако използваме словата на Дядо Вазов,“всякоя възраст, класа, пол, занятье“, всички, в чиито гърди тупти сърце българско, излязоха на 3 март, за да се поклонят или да поднесат цвете пред паметниците и паметта на загиналите храбри воини, дарили така бленуваната свобода българска. Свобода, която върна България на картата на Европа.

София от ранна сутрин изглеждаше празнично пременена, а улиците, въпреки студа,се напълниха с млади хора, деца, семейства, повели малчуганите, за да поемат и те глътката българска гордости да чуят от по-възрастните разказите за онези смели и пълни с много надежда и храброст времена. Целия ден не секна върволицата пред паметниците на Цар Освободител, Незнайния воин, Докторския паметник и, разбира се, на Българския опълченец, който вече 10 лета събира софиянци и гости от провинцията на радостен празник по случай националния ни празник.

И както си му е редът, сред многолюдното събрание бяха гости и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров (който една телевизионна репортертка прекръсти на Марков, но това са рисковете на живото предаване). Да почетат празника бяха и зам.-кметът на София Тодор Чобанов, зам-председателят на НС Явор Нотев, политици, интелектуалци, ученици. А като домакин бих могла да кажа на празника беше Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ в лицето на неговия председател журналиста Любомир Коларов.

„Подвигът на този ден е неизмерим,неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към отечеството, която ни прави горди българи - каза водещият Мариус Донкин. – З март,  датата на дългомечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си пропомняме дългия път на нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – Свободата.“

Актьорът накара мнозина да се просълзят с изпълнението си на Молитва за България:  „Боже, дай на България слънчеви дни!/ Дай на децата ни бъдеще светло!/ Вярата в нас, и след нас да кълни,/ както пшеницата расне в полето./Боже, дай ни надежда,/ залък хляб, щипка сол/Дай ни мъдрост и сила, глъбина и простори./Да забравим омраза, завист, гняв и разкол./Да надмогнем пречистени своята горест!/“ Едни стихове, които важат със страшна сила и днес за всички нас.

За празника към събралите се в подножието на паметника на Българския опълченец се обърна обичаният от много българи поет Георги Константинов. Той сгря сърцата несамо със своите прочувствени слова, посветени на светлия празник, но и със стихове, посветени на онези млади воини, не познали любов и живот, оставили своите кости в името на свободата на България.

А посланикът Анатолий Макаров  поздрави българите от името на многонационалния народ на Русия. Дипломатът припомни,че с подписването на Санстефанския мирен договор България получава своята независимост, като той беше предшестван от кръвопролитната Руско-турска освободителна война 1877-1878 година. „Нашите воини заедно с българските опълченци проявиха невиждан героизъм, апотеоз на който са прочутите сражения край Плевен и Шипка, превърнали се в символи на руско-българското братство- каза посланик Макаров. – Трябва винаги да помним великите страници от нашата обща история. За огромните жертви, дадени от нашите народи, за да се възроди България, за да се сдобие със свобода и независимост. Нека не забравяме поуките на тази война и да бъдем достойни потомци на загиналите герои.“  

Председателят на Софийското сдружение „Алексанъдр Невски“ Любомир Коларов също поздрави всички с празника. Той припомни,че преди 10 години на това място се положиха основите на вече превърналия се в традиция празник, отбелязващ, че в България умеят да честват свободата си и да отдават своето уважение към онези, които са се жертвали за нея. Любомир Коларов отправи благодарности към автора на паметника Николай Савов и архитекта Владимиров и на стотиците, откликнали на призива на сдружението да дадат своята лепта, за да го има днес паметника на героите от Шипка. Днес вече той е място, където софиянци идват да положат цвете и да поседят край него.

И на празник като на празник. Не звучаха само речи, а и хубава музика повдигаше настроението на хората. А за това се погрижиха Академичният мъжки хор „Гусла“, народни певци и поп иконата Нели Рангелова, която взриви пространството несамо със своето прекрасно изпълнение, но ис това,че развая и българския трибагреник.

Днес София се прекланя и празнува 141-годишнината от Освобождението на България от турско робство, паметниците, свързани с датата 3 март, са обсипани с цветя, а над града се носеше ипразничният звън на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски“, които също пълнеха сърцата на жителите на българската столица с празнично настроение.

 

Снимки Валя Чрънкина             

Сподели в
 

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53

Над 30 държави са закрили медии или са блокирали достъпа до интернет през 2019 г, съобщават от Международната федерация на журналистите. Нашата страна също фигурира в статистиката.

29.09.2019/19:47
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки