Начало
 
 

СБЖ и колегите от Китай развиват сътрудничеството си

03.03.2019 /18:47 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата: Уанг Донгмей и Снежана Тодорова на срещата в СБЖ в София

6-членна делегация от китайски журналисти, водена от Изпълнителния секретар на Общокитайската асоциация на журналистите (ОАЖ) г-жа Уанг Донгмей бе на 3-дневно посещение в България.

Визитата е в изпълнение на подписаното Споразумение за сътрудничество между СБЖ и ОАЖ.

В делегацията бяха вкючени още зам.главният редактор на „China daily ("Китай днес"), главният редактор на Общокитайската новинарска редакция, директорът на мобилния център на он-лайн изданието на в. "Женмин Жибао", главният редактор на Europe Times със седалище в Хамбург, както и ръководителят на Генералната служба за международни връзки на ОАЖ. 

Гостите се срещнаха с председателя на СБЖ Снежана Тодорова и главния секретар на Съюза Иван Върбанов. Снежана Тодорова запозна китайските представители на медиите с основните приоритети в работата на журналистическата организация.

„В годината, когато отбелязваме 70-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай, за нас е от изключителна важност посещението на делегация на ОАЖ. То показва желанието и на двете страни за продължаване и активизиране на доброто досегашно сътрудничеството между журналистическите ни съюзи”, каза в приветствието си към гостите г-жа Снежана Тодорова.

Тя информира гостите, че през настоящата година предстои провеждането на важни медийни събития у нас, свързани с отбелязване на 175-годишнината от зараждането на българската журналистика и 125-години от организираното журналистическо движение в България.

В контекста на подписаното преди година в Пекин Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път” също ще се състоят различни събития.

„Сътрудничеството между ОАЖ и СБЖ продължава вече 32 години, през които показахме колко стойностно и ефективно е то, за да могат хората от двете страни взаимно да опознаят всяка една друга, да обменяме опит и нова информация и да ги прилагаме в практиката. Всички години на нашето сътрудничество са показател за неговата устойчивост и ефективност”, подчерта г-жа Тодорова и запозна гостите с дейността, целите и перспективите на СБЖ, с творческата активност на организацията, с нейното устройство и работата на журналистическите дружества в цялата страна.

От своя страна главният секретар Иван Върбанов подчерта, че българските журналисти се отнасят с респект към скока в развитието на Китай в областта на културата, икономиката, инвестициите: „България ще продължава да бъде устойчив и сигурен партньор на Китай в проекта „Един пояс, един път”, каза той и изрази увереността си, че отношенията между двете журналистически организации ще получат още по-голямо значение в бъдеще.

Ръководителката на китайската делегация г-жа Уанг Донгмей (Wang Dongmei), изпълнителен секретар на ОАЖ, бе категорична:

„С всяка изминала година нашето сътрудничество в различни области се разширява и задълбочава, но от особена важност са контактите между българските и китайските медии”. Тя подчерта, че след проведената през миналата година в София среща във формата 16+1, на която присъства и китайският премиер Ли Къцян, отношенията между България и Китай се разшириха в различни области.

„Фактът, че медиите отразиха богато този форум, е доказателство за засиления интерес и на медиите, което е предпоставка за бъдещо още по-добро сътрудничество,” добави още тя. Изпълнителният секретар на ОАЖ изрази задоволството и високата оценка, която китайската журналистическа организация дава на това сътрудничество. Тя отново подчерта, че през изминалите 30 години отношенията между журналистическите съюзи на България и Китай стават все по-активни: 

„Контактите между България и Китай в областта на сътрудничеството между нашите журналистически асоциации е най-доброто в международните ни отношения”, бе категорична г-жа Уанг Донгмей. Тя се спря на заслугите в тази насока на СБЖ и личния принос на председателя му Снежана Тодорова и изрази увереност, че подписаното през миналата година споразумение в рамките на проекта „Един пояс, един път” ще даде възможност за още по-широк обмен на журналистически опит и материали, за увеличаване обмена на студенти от двете страни и да реализираме съвместни обучения, семинари и и други проекти.

„След сегашната ни среща с представители на медии, на висши учебни заведения, на различни организации ние получихме много нови идеи, които имаме намерение да осъществим заедно”, бе категорична гостенката.

Ръководителката на делегацията очерта и трите основни приоритета, които се очертаха като изводи след срещата в СБЖ:

Първият акцент е да разширим още повече сътрудничеството със СБЖ и да добавим към обмена на делегации още и обмен на данни и информация.

На второ място ще помислим как да увеличим количеството на журналистически публикации във всяка от двете страни, свързани с развитието на икономиката, културата, медийната среда, туристическите забележителности, възможностите за пътувания и други интересни за цялото общество информации. Целта ни е да задоволим, доколкото ни е възможно, взаимния интерес на хората от двете страни една към друга, както и да подпомогнем пътуващите по бизнес или туризъм граждани от България към Китай и обратно. През последните години интересът и на китайските туристи към България нараства, което е и една от предпоставките за повишаване на количеството на информация.Така че разширяването на информационния поток е изключително важна мисия на медиите от двете страни. Надявам се, че посредством съвместни проекти между медиите от двете страни, ще стимулираме още повече взаимните ни контакти.

Третият акцент е включването в делегациите на СБЖ, които гостуват на ОАЖ, на повече на студенти, повишаване на обмена между университетите в двете страни, в които се обучават студенти по журналистика. Имаме желание да увеличим и сътрудничеството между учебни заведения от двете страни”.

Г-жа Уанг Донгмей обобщи в края на срещата: „Убедена съм, че взаимното сътрудничество между нашите 2 съюза ще продължи да се развива и в бъдеще все така успешно и ползотворно”.

След срещата с ръководството на СБЖ се проведе обширна дискусия между китайската делегация и представители на национални и регионални български медии, професори и преподаватели във висши учебни заведения, на дейци на културата и изкуството, на медийни експерти, които са участвали в обмена на делегации между българския и китайския журналистически съюзи. Всички те изразиха мнението си относно визитите и срещите в Китай и породилите се след посещенията идеи, някои от които вече са реализирани, а за други има добри перспективи.

С особен интерес китайските гости изслушаха презентацията на медийния партньор на СБЖ - сп. „Черно и бяло”. Неговата главна редакторка Станислава Пекова очерта профила и основните насоки на луксозното издание, което излиза на български и на китайски.

„Списание "Черно и Бяло" стартира през 2003 г. и досега прави прочит както на политическия, така и на икономическия и културен живот.. Една от основните рубрики в него е темата „Китай” – известен, но непознат”. Тя обхваща пълния спектър от информация – интервюта и събития с посланници, политици, известни личности, хора на изкуството и културата, от която се нуждае българинът”. Една от основните дългосрочни перспективи на изданието е да се развият контактите с партньори от Китай, за да се увеличат и публикациите за страната.

Издателката на в. „Китай днес” Светлана Шаренкова също представи вестника – луксозно издание, което излиза 2 пъти месечно и е насочено само и единствено към събитията и процесите в Китай. Неговата цел също е да намери нови партньори в КНР и да разшири публикациите за икономическото и културно развитие в тази страна.

Интерес предизвика и резюмето на известния художник-фотограф Никола Митов, посещавал многократно Китай, и споделената от него идея за изготвянето на тематични партньорски изложби във всяка от страните, в рамките на иницативата „Един пояс, един път”.

Членовете на УС на СБЖ проф. Георги Калагларски и Васил Сотиров запознаха гостите с възможностите на почивните бази на СБЖ във Варна и Банкя, в които, освен на почивка и за творческа дейност, биха могли да се организират съвместни конференции и семинари между представители на медии от двете страни. Професори и преподаватели от Софийския университет споделиха идеите си за разширяване сътрудничеството с китайски университети и увеличаване на обмена между студенти от двете страни.

На срещата присъстваха кореспондентите на Агенция Синхуа в София, кореспондентът на в. „Икономик дейли” в Китай, както и представители на посолството на КНР в София.

След приключване на официалните разговори китайските гости присъстваха на откриването на фотоизложбата на фотографката Мари Къналян, която показва снимки от посещението си по-рано в КНР. 

По време на кратката си визита в България делегацията от ОАЖ посети Пловдив, за да се запознае със забележителностите на града, който е Европейска столица на културата през 2019 г.

Свързани:   СБЖ топло посреща в София делегация с колеги от Китай

В Съюза на българските журналисти гостува делегация от Общокитайската асоциация на журналистите. Пратениците от далечен Китай бяха закичени с мартеници.
Дата: 03.03.2019

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки