Начало
 
 

СБЖ и колегите от Китай развиват сътрудничеството си

03.03.2019 /18:47 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В средата: Уанг Донгмей и Снежана Тодорова на срещата в СБЖ в София

6-членна делегация от китайски журналисти, водена от Изпълнителния секретар на Общокитайската асоциация на журналистите (ОАЖ) г-жа Уанг Донгмей бе на 3-дневно посещение в България.

Визитата е в изпълнение на подписаното Споразумение за сътрудничество между СБЖ и ОАЖ.

В делегацията бяха вкючени още зам.главният редактор на „China daily ("Китай днес"), главният редактор на Общокитайската новинарска редакция, директорът на мобилния център на он-лайн изданието на в. "Женмин Жибао", главният редактор на Europe Times със седалище в Хамбург, както и ръководителят на Генералната служба за международни връзки на ОАЖ. 

Гостите се срещнаха с председателя на СБЖ Снежана Тодорова и главния секретар на Съюза Иван Върбанов. Снежана Тодорова запозна китайските представители на медиите с основните приоритети в работата на журналистическата организация.

„В годината, когато отбелязваме 70-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай, за нас е от изключителна важност посещението на делегация на ОАЖ. То показва желанието и на двете страни за продължаване и активизиране на доброто досегашно сътрудничеството между журналистическите ни съюзи”, каза в приветствието си към гостите г-жа Снежана Тодорова.

Тя информира гостите, че през настоящата година предстои провеждането на важни медийни събития у нас, свързани с отбелязване на 175-годишнината от зараждането на българската журналистика и 125-години от организираното журналистическо движение в България.

В контекста на подписаното преди година в Пекин Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път” също ще се състоят различни събития.

„Сътрудничеството между ОАЖ и СБЖ продължава вече 32 години, през които показахме колко стойностно и ефективно е то, за да могат хората от двете страни взаимно да опознаят всяка една друга, да обменяме опит и нова информация и да ги прилагаме в практиката. Всички години на нашето сътрудничество са показател за неговата устойчивост и ефективност”, подчерта г-жа Тодорова и запозна гостите с дейността, целите и перспективите на СБЖ, с творческата активност на организацията, с нейното устройство и работата на журналистическите дружества в цялата страна.

От своя страна главният секретар Иван Върбанов подчерта, че българските журналисти се отнасят с респект към скока в развитието на Китай в областта на културата, икономиката, инвестициите: „България ще продължава да бъде устойчив и сигурен партньор на Китай в проекта „Един пояс, един път”, каза той и изрази увереността си, че отношенията между двете журналистически организации ще получат още по-голямо значение в бъдеще.

Ръководителката на китайската делегация г-жа Уанг Донгмей (Wang Dongmei), изпълнителен секретар на ОАЖ, бе категорична:

„С всяка изминала година нашето сътрудничество в различни области се разширява и задълбочава, но от особена важност са контактите между българските и китайските медии”. Тя подчерта, че след проведената през миналата година в София среща във формата 16+1, на която присъства и китайският премиер Ли Къцян, отношенията между България и Китай се разшириха в различни области.

„Фактът, че медиите отразиха богато този форум, е доказателство за засиления интерес и на медиите, което е предпоставка за бъдещо още по-добро сътрудничество,” добави още тя. Изпълнителният секретар на ОАЖ изрази задоволството и високата оценка, която китайската журналистическа организация дава на това сътрудничество. Тя отново подчерта, че през изминалите 30 години отношенията между журналистическите съюзи на България и Китай стават все по-активни: 

„Контактите между България и Китай в областта на сътрудничеството между нашите журналистически асоциации е най-доброто в международните ни отношения”, бе категорична г-жа Уанг Донгмей. Тя се спря на заслугите в тази насока на СБЖ и личния принос на председателя му Снежана Тодорова и изрази увереност, че подписаното през миналата година споразумение в рамките на проекта „Един пояс, един път” ще даде възможност за още по-широк обмен на журналистически опит и материали, за увеличаване обмена на студенти от двете страни и да реализираме съвместни обучения, семинари и и други проекти.

„След сегашната ни среща с представители на медии, на висши учебни заведения, на различни организации ние получихме много нови идеи, които имаме намерение да осъществим заедно”, бе категорична гостенката.

Ръководителката на делегацията очерта и трите основни приоритета, които се очертаха като изводи след срещата в СБЖ:

Първият акцент е да разширим още повече сътрудничеството със СБЖ и да добавим към обмена на делегации още и обмен на данни и информация.

На второ място ще помислим как да увеличим количеството на журналистически публикации във всяка от двете страни, свързани с развитието на икономиката, културата, медийната среда, туристическите забележителности, възможностите за пътувания и други интересни за цялото общество информации. Целта ни е да задоволим, доколкото ни е възможно, взаимния интерес на хората от двете страни една към друга, както и да подпомогнем пътуващите по бизнес или туризъм граждани от България към Китай и обратно. През последните години интересът и на китайските туристи към България нараства, което е и една от предпоставките за повишаване на количеството на информация.Така че разширяването на информационния поток е изключително важна мисия на медиите от двете страни. Надявам се, че посредством съвместни проекти между медиите от двете страни, ще стимулираме още повече взаимните ни контакти.

Третият акцент е включването в делегациите на СБЖ, които гостуват на ОАЖ, на повече на студенти, повишаване на обмена между университетите в двете страни, в които се обучават студенти по журналистика. Имаме желание да увеличим и сътрудничеството между учебни заведения от двете страни”.

Г-жа Уанг Донгмей обобщи в края на срещата: „Убедена съм, че взаимното сътрудничество между нашите 2 съюза ще продължи да се развива и в бъдеще все така успешно и ползотворно”.

След срещата с ръководството на СБЖ се проведе обширна дискусия между китайската делегация и представители на национални и регионални български медии, професори и преподаватели във висши учебни заведения, на дейци на културата и изкуството, на медийни експерти, които са участвали в обмена на делегации между българския и китайския журналистически съюзи. Всички те изразиха мнението си относно визитите и срещите в Китай и породилите се след посещенията идеи, някои от които вече са реализирани, а за други има добри перспективи.

С особен интерес китайските гости изслушаха презентацията на медийния партньор на СБЖ - сп. „Черно и бяло”. Неговата главна редакторка Станислава Пекова очерта профила и основните насоки на луксозното издание, което излиза на български и на китайски.

„Списание "Черно и Бяло" стартира през 2003 г. и досега прави прочит както на политическия, така и на икономическия и културен живот.. Една от основните рубрики в него е темата „Китай” – известен, но непознат”. Тя обхваща пълния спектър от информация – интервюта и събития с посланници, политици, известни личности, хора на изкуството и културата, от която се нуждае българинът”. Една от основните дългосрочни перспективи на изданието е да се развият контактите с партньори от Китай, за да се увеличат и публикациите за страната.

Издателката на в. „Китай днес” Светлана Шаренкова също представи вестника – луксозно издание, което излиза 2 пъти месечно и е насочено само и единствено към събитията и процесите в Китай. Неговата цел също е да намери нови партньори в КНР и да разшири публикациите за икономическото и културно развитие в тази страна.

Интерес предизвика и резюмето на известния художник-фотограф Никола Митов, посещавал многократно Китай, и споделената от него идея за изготвянето на тематични партньорски изложби във всяка от страните, в рамките на иницативата „Един пояс, един път”.

Членовете на УС на СБЖ проф. Георги Калагларски и Васил Сотиров запознаха гостите с възможностите на почивните бази на СБЖ във Варна и Банкя, в които, освен на почивка и за творческа дейност, биха могли да се организират съвместни конференции и семинари между представители на медии от двете страни. Професори и преподаватели от Софийския университет споделиха идеите си за разширяване сътрудничеството с китайски университети и увеличаване на обмена между студенти от двете страни.

На срещата присъстваха кореспондентите на Агенция Синхуа в София, кореспондентът на в. „Икономик дейли” в Китай, както и представители на посолството на КНР в София.

След приключване на официалните разговори китайските гости присъстваха на откриването на фотоизложбата на фотографката Мари Къналян, която показва снимки от посещението си по-рано в КНР. 

По време на кратката си визита в България делегацията от ОАЖ посети Пловдив, за да се запознае със забележителностите на града, който е Европейска столица на културата през 2019 г.

Свързани:   СБЖ топло посреща в София делегация с колеги от Китай

В Съюза на българските журналисти гостува делегация от Общокитайската асоциация на журналистите. Пратениците от далечен Китай бяха закичени с мартеници.
Дата: 03.03.2019

 

Сподели в
 

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01

Днес БНР излъчи интервю с двама интересни членове на гостуващата у нас делегация на виетнамската Асоциация на дружествата за приятелство с България, като и двамата са български възпитаници. „Добре е журналистите във вашата страна да разказват повече за Виетнам. Журналистите сте огънчето, което разпалва опознаването и приятелството,” казва посланикът на Ханой у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

08.10.2019/15:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) разпространи сред своите членове - националните журналистически съюзи и асоциации - специален постер, издаден на английски, френски и немски език, по повод отбелязвания на 7 октомври Международен ден за достоен труд.

07.10.2019/01:24

Най-високото отличие на Съюза бе връчено на колегата от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха и ръководителите на БСТВ Любомир Коларов и Петко Тодоров, по чието предложение е присъдена наградата.

03.10.2019/15:39

Ще си позволя да започна репортажа си с думи на един от българските съвременни журналисти, към който всички питаем респект. Та Енчо Господинов казва: „Имам колеги, за които журналистиката е професия като всички други. Но имам приятели, за които журналистиката е съдба. Йосиф е един от тях, който носи цял живот журналистиката в съдбовната си раница, като войник маршалския жезъл.“ И това го доказа препълненият клуб „Журналист“ в СБЖ, където премиерата на книгата на Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“ сбра не само негови приятели и колеги, а и много млади журналисти, дошли да попият нещо ново за този толкова труден,но обичан наш занаят.

01.10.2019/22:53
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки