Слави Ангелов предлага да отличаваме Простак на годината

17.01.2019 /18:55 | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов е автор и на книгата "Наглите. Документално разследване"

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината, посочва журналистът:

Бил съм в много радио- и телевизионни студиа по различни теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура, във Върховната касационна прокуратура даже. 

Вярно, там работата ми беше повече да мълча, защото журналистът не бива никога да издава източника си на информация. Но дори в най-трудните ситуации винаги съм знаел какво кажа (за да запазя човека си).

А на въпроса за политик на годината изпаднах в пълен блокаж – точно като системата за новите електронни винетки. Като “Мълчанието на агнетата”. Като “Тишина” на Скорсезе и като депутат от тези, които никога не стъпват на трибуната и гледат какъв цвят флумастер вдига старшината на парламентарната група, за да се ориентират “за” или “против” да гласуват. 

Медиите преливат с мошеници и крадци 

“Може ли да не е само български? Може ли някой чужд?” - плахо пробвах да разширя опциите. Но “Дарик” отличават всяка година български политик на годината. Така и не можах да посоча никого, а след седмица видях, че съм бил абсолютно прав – за политик на 2018 г. бяха избрани протестиращите майки. 

Вижте само заглавията във вестниците всеки ден, както и новините по телевизията, чиято работа е да отразяват живота такъв, какъвто е. Винаги са преобладавали новините за нарушители, крадци, далавераджии.

И това не е защото репортерите и редакторите искат така, а защото това е реалността - истинският живот, който ни заобикаля. Всеки ден афери и схеми в обществени поръчки, олигарси в бентлита, които крадат, източват,  фалират фирми, крият и не плащат данъци.

Как може всичката тази целеустременост, енергия и просперитет да бъдат пренебрегвани ей така с лека ръка?

Той е винаги победител в тази игра

Защо избираме полицай на годината например, а не излъчваме крадец на годината, който е успял безнаказано за 12 месеца да задигне десетки нови лимузини, да обърне с краката нагоре 100 апартамента и по Коледа гледа в кафето репортажа от полицейските награди, усмихва се и планира следващия си удар?

Този човек се е трудил неуморно цяла година, разплакал е стотици данъкоплатци, изиграл е и корумпирал както обикновено полицията. Той вече почти 30 години е победител в тази игра и може би дори заслужава награда за цялостно творчество.

Нека поправим тази дълбока несправедливост. Нека запълним тази дълбока празнота в наградно-светския живот през декември. Има още цели 11 месеца от новата година. И да сме наясно, всичко написано дотук не е никаква шега. След като няма възмездие и справедливост в живота, нека поне наградите ни да отговарят на качеството и постиженията на нацията. Нека да има награда Простак на годината. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

И на тези избори медиите ще се правят на маймуни и ще съобщават най-важната за народонаселението новина с някаква форма на остроумие с цел да се заобиколи законът, който забранява да се обявяват междинни резултати.

26.05.2019/15:55

Журналистката Калина Паскалева, която работи по тв проекти, изрази в профила си във Фейсбук съмнения, че техниката, купена от Елена Йончева в ТВ 7, е за 650 000 лева. Ето какво написа Паскалева:

25.05.2019/15:45

Слави Трифонов е прибрал чрез продуцентската си къща „Седем осми“ около 50 млн. лева от Би Ти Ви за 19-те години, в които се излъчва авторското му шоу, показа справка на „Уикенд”, научи HotArena.

24.05.2019/17:16

На вас "Дума" ли ви е основният вестник, ядоса се Бойко Борисов на водещия Антон Хекимян. Премиерът гостува в студиото на БТВ, но видимо се ядоса на въпроси, свързани с публикация във вестника.

22.05.2019/16:50

За четвърта поредна година в София ще се проведе фотографското състезание Фотомаратон! Фотомаратон е формат, в който участниците трябва да снимат по предварително зададена тема за определен период.

21.05.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки