Слави Ангелов предлага да отличаваме Простак на годината

17.01.2019 /18:55 | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Ангелов е автор и на книгата "Наглите. Документално разследване"

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината, посочва журналистът:

Бил съм в много радио- и телевизионни студиа по различни теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура, във Върховната касационна прокуратура даже. 

Вярно, там работата ми беше повече да мълча, защото журналистът не бива никога да издава източника си на информация. Но дори в най-трудните ситуации винаги съм знаел какво кажа (за да запазя човека си).

А на въпроса за политик на годината изпаднах в пълен блокаж – точно като системата за новите електронни винетки. Като “Мълчанието на агнетата”. Като “Тишина” на Скорсезе и като депутат от тези, които никога не стъпват на трибуната и гледат какъв цвят флумастер вдига старшината на парламентарната група, за да се ориентират “за” или “против” да гласуват. 

Медиите преливат с мошеници и крадци 

“Може ли да не е само български? Може ли някой чужд?” - плахо пробвах да разширя опциите. Но “Дарик” отличават всяка година български политик на годината. Така и не можах да посоча никого, а след седмица видях, че съм бил абсолютно прав – за политик на 2018 г. бяха избрани протестиращите майки. 

Вижте само заглавията във вестниците всеки ден, както и новините по телевизията, чиято работа е да отразяват живота такъв, какъвто е. Винаги са преобладавали новините за нарушители, крадци, далавераджии.

И това не е защото репортерите и редакторите искат така, а защото това е реалността - истинският живот, който ни заобикаля. Всеки ден афери и схеми в обществени поръчки, олигарси в бентлита, които крадат, източват,  фалират фирми, крият и не плащат данъци.

Как може всичката тази целеустременост, енергия и просперитет да бъдат пренебрегвани ей така с лека ръка?

Той е винаги победител в тази игра

Защо избираме полицай на годината например, а не излъчваме крадец на годината, който е успял безнаказано за 12 месеца да задигне десетки нови лимузини, да обърне с краката нагоре 100 апартамента и по Коледа гледа в кафето репортажа от полицейските награди, усмихва се и планира следващия си удар?

Този човек се е трудил неуморно цяла година, разплакал е стотици данъкоплатци, изиграл е и корумпирал както обикновено полицията. Той вече почти 30 години е победител в тази игра и може би дори заслужава награда за цялостно творчество.

Нека поправим тази дълбока несправедливост. Нека запълним тази дълбока празнота в наградно-светския живот през декември. Има още цели 11 месеца от новата година. И да сме наясно, всичко написано дотук не е никаква шега. След като няма възмездие и справедливост в живота, нека поне наградите ни да отговарят на качеството и постиженията на нацията. Нека да има награда Простак на годината. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Кристиано Роналдо, капитан на националния отбор на Португалия, бе подложен на остра критика от феновете и спортната общност, след като участва в рекламен клип на азиатска мултимедийна платформа за онлайн пазаруване.

18.08.2019/18:55

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки