Начало
 
 

Напусна ни Величко Скорчев!

11.01.2019 /13:41 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не и не! И досега не мога да приема, че Величко Скорчев напусна тихомълком, както и скромно и ненатрапващо себе си живя, този наш объркан свят, който сякаш изведнъж опустя без неговата заразителна усмивка, сърдечно, умно и точно слово или шега, искрено приятелство и безкомпромисен професионализъм, с който по човешки близо и доверително общуваше с безкрайно многото си телевизионни почитатели през телевизионния екран.

Чухме се само преди няколко дни. На Ивановден. Звучеше бодро и все така закачливо, както винаги. Оплака се само, че не е излизал от много време навън. Знаех проблемите му със сърцето, но се надявах че неговата пословична жизненост и оптимизъм го крепят…

Живяхме и работихме десетилетия заедно като колеги и приятели в малката стая на „Международна политика” на Българска телевизия („по пет души на стол”) с напрегнатото и отговорно ежедневие на информационния поток. Имало е и изненади и трудни моменти, но Велико умееше да пръсне напрежението с остроумна шега, бързо да предложи как да се реагира. Създаваше истинска творческа атмосфера, в която се работеше успешно и приятно. Беше приятел – но и авторитет за всички. Търсеха съвета му не само младите, които по това време масово нахлуваха в телевизията. Велико се раздаваше щедро – и имаше какво да даде. А с личните си инициативи и изяви той даваше пример за истинска телевизионна журналистика, създаде своя школа, която даде добри плодове. Създател на сутрешните тв блокове, той даде пример на днешните водещи как се прави сутрешно предаване, които, за съжаление, са все още твърде далеч от постигнатото от него. И не случайно дъщеря му Лора пое неговия път и стана име в тв журналистиката. И на фона на постоянното боричкане за шефски постове и „престижни предавания” той се открояваше с пословичната си скромност. Спомените за онези години са живи и много.

Не по-малко са ми свидни и спомените, когато сме общували извън „високата сграда” – събиранията ни при чудесната колежка Елена Стратева, жена на големия актьор Евстати Стратев. Разговорите за живота и професията… Величко неизменно беше душата на компанията…

Сега по телевизиите с лека ръка мимолетни имена се обявяват за „легенда”. Величко наистина е повече от заслужил това, но задължително трябва да се добавя: „жива легенда”. Той остава такъв в сърцата ни – и такъв е много, много  необходим на младите, които трябва да гонят постигнатото от него…

Интервюто, което даде за сайта на СБЖ преди пет години, когато ни гостува у дома, го разкрива добре като човек и журналист.

http://sbj-bg.eu/index.php?t=21855

Прощаването с Величко Скорчев ще е на 13 януари от 14 ч. в храма „Св. седмочисленици”.

СБЖ и екипът на сайта на Съюза поднасят своите най-искрени съболезнования на семейството на големия журналист.

Сподели в
 

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27

На днешното си заседание Съветът за електронни медии избра с мнозинство 3 от 5 гласа Емил Кошлуков да оглави Българската национална телевизия. Това е вторият – този път успешен - опит на Кошлуков за шефското място на „Сан Стефано“ 29.

05.07.2019/15:57
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки