Начало
 
 

Журналистът Георги Найденов представи„Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“

10.01.2019 /17:59 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова представи журналиста Георги Найденов и неговата нова книга

В навечерието преди старта на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата, в СБЖ бе представена книгата на журналиста от града под тепетата Георги Найденов „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“.

На събралите се в клуб „Журналист“ в СБЖ книгата представи председателят на УС на Съюза Снежана Тодорова, която акцентира също и върху програмата, включваща над 400 събития в столицата на културата на Европа през 2019 година.

 „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е книга, написана с любов и вдъхновение за града на тепетата“ – пише в своята рецензия историкът и етнолог Райна Каблешкова. Според нея историческите забележителности на селището са описани кратко и стегнато от журналиста и родолюбеца Георги Найденов, като неговата основна цел е насочена да покаже Пловдив като мегаполис на духа и благоверието, като средище на многопластова култура, където се вплитат различни религиозни общности.

Той успява да разкрие по един интересен начин не само тайнството и красотата на града под тепетата, но и да направи паралел между него и ЕС, на което дори е отделил специална глава в книгата си. „Обединена Европа е един нов свят от единство и разнообразия – е написал той. – Всеки туристи гост на Пловдив ще се убеди в това – защото градът на вековете – Пловдив, е бил и си остава огнище на цивилизацията, излъчващо несамо светлина, топлина и благоверие… Пловдив, освен като столица на европейската култура е жив пример и територия на верската толерантност…“

По време на представянето на книгата журналистът сподели, че я написал с „голям сантимент“ към града, а тиражът бил твърде голям за размерите на България – около 10 хиляди. Още докато я писал, се разчуло и книгата предизвикала голям интерес сред пловдивчани.

А на въпрос на сайта на СБЖ дали представянето на „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е включено в амбициозната програма на предстоящите събития в тазгодишната европейска столица на културата,  Георги Найденов отговори, че не е, тъй като нейната пловдивска премиера била на 7 декември.

Това предизвиква повод за размисъл, защото, както справедливо отбелязва Райна Каблешкова в обръщението си „Към читателя“, тя е „своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето. Той се ражда в навечерието на изключително важно събитие в съвременната история на града – домакинството му като Европейска столица на културата през 2019 г.“ Гостите на града има какво да научат от нея.

Снимки Мари  Къналян

Сподели в
 

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

Не и не! И досега не мога да приема, че Величко Скорчев напусна тихомълком, както и скромно и ненатрапващо себе си живя, този наш объркан свят, който сякаш изведнъж опустя без неговата заразителна усмивка, сърдечно, умно и точно слово или шега, искрено приятелство и безкомпромисен професионализъм, с който по човешки близо и доверително общуваше с безкрайно многото си телевизионни почитатели през телевизионния екран.

11.01.2019/13:41

Репортер и фотограф от L’Espresso станаха обект на агресия от страна на ултрадесни активисти. Главният редактор на списанието негодува за вялата реакция на вътрешния министър Матео Салвини и му напомня, че италианската конституция е антифашистка

10.01.2019/19:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки