Начало
 
 

Журналистът Георги Найденов представи„Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“

10.01.2019 /17:59 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова представи журналиста Георги Найденов и неговата нова книга

В навечерието преди старта на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата, в СБЖ бе представена книгата на журналиста от града под тепетата Георги Найденов „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“.

На събралите се в клуб „Журналист“ в СБЖ книгата представи председателят на УС на Съюза Снежана Тодорова, която акцентира също и върху програмата, включваща над 400 събития в столицата на културата на Европа през 2019 година.

 „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е книга, написана с любов и вдъхновение за града на тепетата“ – пише в своята рецензия историкът и етнолог Райна Каблешкова. Според нея историческите забележителности на селището са описани кратко и стегнато от журналиста и родолюбеца Георги Найденов, като неговата основна цел е насочена да покаже Пловдив като мегаполис на духа и благоверието, като средище на многопластова култура, където се вплитат различни религиозни общности.

Той успява да разкрие по един интересен начин не само тайнството и красотата на града под тепетата, но и да направи паралел между него и ЕС, на което дори е отделил специална глава в книгата си. „Обединена Европа е един нов свят от единство и разнообразия – е написал той. – Всеки туристи гост на Пловдив ще се убеди в това – защото градът на вековете – Пловдив, е бил и си остава огнище на цивилизацията, излъчващо несамо светлина, топлина и благоверие… Пловдив, освен като столица на европейската култура е жив пример и територия на верската толерантност…“

По време на представянето на книгата журналистът сподели, че я написал с „голям сантимент“ към града, а тиражът бил твърде голям за размерите на България – около 10 хиляди. Още докато я писал, се разчуло и книгата предизвикала голям интерес сред пловдивчани.

А на въпрос на сайта на СБЖ дали представянето на „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е включено в амбициозната програма на предстоящите събития в тазгодишната европейска столица на културата,  Георги Найденов отговори, че не е, тъй като нейната пловдивска премиера била на 7 декември.

Това предизвиква повод за размисъл, защото, както справедливо отбелязва Райна Каблешкова в обръщението си „Към читателя“, тя е „своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето. Той се ражда в навечерието на изключително важно събитие в съвременната история на града – домакинството му като Европейска столица на културата през 2019 г.“ Гостите на града има какво да научат от нея.

Снимки Мари  Къналян

Сподели в
 

Известният журналист международник получи висшето отличие на СБЖ за цялостния си принос към българската журналистика. Връчи му го Снежана Тодорова, председател на СБЖ, точно преди да започне представянето на неговата нова книга „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана".

21.03.2019/20:01

Известният радиожурналист Петър Пунчев гостува в града с новата си творба по покана на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.03.2019/16:20

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

19.03.2019/14:05

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

18.03.2019/06:09

Ярки фотоси от Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, правени от рано напусналия ни голям учен, изтоковед и ерудт, разкриват неговия дълбок, човешки поглед към необятната източна култура и нейния хуманизъм. Експозицията е подредена в Галерията-книжарница на „София Прес”, на ул. „Славянска” 29

12.03.2019/21:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки