Начало
 
 

Журналистът Георги Найденов представи„Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“

10.01.2019 /17:59 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова представи журналиста Георги Найденов и неговата нова книга

В навечерието преди старта на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата, в СБЖ бе представена книгата на журналиста от града под тепетата Георги Найденов „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“.

На събралите се в клуб „Журналист“ в СБЖ книгата представи председателят на УС на Съюза Снежана Тодорова, която акцентира също и върху програмата, включваща над 400 събития в столицата на културата на Европа през 2019 година.

 „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е книга, написана с любов и вдъхновение за града на тепетата“ – пише в своята рецензия историкът и етнолог Райна Каблешкова. Според нея историческите забележителности на селището са описани кратко и стегнато от журналиста и родолюбеца Георги Найденов, като неговата основна цел е насочена да покаже Пловдив като мегаполис на духа и благоверието, като средище на многопластова култура, където се вплитат различни религиозни общности.

Той успява да разкрие по един интересен начин не само тайнството и красотата на града под тепетата, но и да направи паралел между него и ЕС, на което дори е отделил специална глава в книгата си. „Обединена Европа е един нов свят от единство и разнообразия – е написал той. – Всеки туристи гост на Пловдив ще се убеди в това – защото градът на вековете – Пловдив, е бил и си остава огнище на цивилизацията, излъчващо несамо светлина, топлина и благоверие… Пловдив, освен като столица на европейската култура е жив пример и територия на верската толерантност…“

По време на представянето на книгата журналистът сподели, че я написал с „голям сантимент“ към града, а тиражът бил твърде голям за размерите на България – около 10 хиляди. Още докато я писал, се разчуло и книгата предизвикала голям интерес сред пловдивчани.

А на въпрос на сайта на СБЖ дали представянето на „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието“ е включено в амбициозната програма на предстоящите събития в тазгодишната европейска столица на културата,  Георги Найденов отговори, че не е, тъй като нейната пловдивска премиера била на 7 декември.

Това предизвиква повод за размисъл, защото, както справедливо отбелязва Райна Каблешкова в обръщението си „Към читателя“, тя е „своеобразен книжен гид, който ни пренася назад във времето. Той се ражда в навечерието на изключително важно събитие в съвременната история на града – домакинството му като Европейска столица на културата през 2019 г.“ Гостите на града има какво да научат от нея.

Снимки Мари  Къналян

Сподели в
 

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...

16.07.2019/12:01

Отличието бе връчено на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” от председателя на СБЖ Снежана Тодорова - за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина.

12.07.2019/20:17

80-годишнината на отишлия си без време през 2007 г. Марко Семов и връчването за шести път на наградата на негово име се превърна в празник на духовността, споделен от всички, които бяха дошли в БАН да си спомнят магьосника на словото.

11.07.2019/21:08

В навечерието на Глобалната конференция за свобода на медиите, организирана от правителствата на Великобритания и Канада, Международната федерация на журналистите (МФЖ), заедно с 32 други международни организации за свобода и развитие на медиите, се срещнаха в Лондон, съобщават от федерацията.

11.07.2019/19:27

На днешното си заседание Съветът за електронни медии избра с мнозинство 3 от 5 гласа Емил Кошлуков да оглави Българската национална телевизия. Това е вторият – този път успешен - опит на Кошлуков за шефското място на „Сан Стефано“ 29.

05.07.2019/15:57
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки