Начало
 
 

40 дни без проф. Александър Федотов

07.12.2018 /10:10 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред светлата памет на проф. Александър Федотов!

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

Огромна е празнината, но още по-всеобхватна е обичта, която оставя след себе си забележителният учен изтоковед, създателят на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски” Александър Федотов, отишъл си внезапно на 28 октомври т.г.

Вечерта на 6 декември по повод 40 дни от кончината му клуб „Журналист” на СБЖ събра негови колеги и приятели, дошли да си спомнят за неоценимия му научен принос, за мощния му интелект и талант, за лъчезарната му личност. Поканата бе отправена от съпругата на проф. Федотов - председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя сподели със събралите се своята непреодолима мъка от загубата на любовта на живота си, но и благодарността си към светлата памет на своя обичан съпруг, дарил я с 45 години щастие - 5 години студентска любов в някогашния Ленинград, днес Санкт-Петербург, и 40 години семеен живот.

Посланието й към неговите колеги бе да продължат делото му - всички заедно, за да остане паметта му вградена в развитието на научна, изследователска, културна и образователна дейност в името на разбирателството между народите, хуманизма и прогреса. Това бе и общото желание, споделено от всички присъстващи, мнозина от които също разказаха топли лични спомени а Сашата, както всички го наричаха. Обичта към хората, всеотдайността, хуманизмът, с които той зареждаше всяко свое начинание, изпълниха и атмосферата на това възпоменание за него.

Поклон пред светлата памет на проф. Александър Федотов!

Сподели в
 

В тези толкова земетръсни и метежни за българската култура и знание години един вестник успя да издържи на бурите и ветрищата на промените, и то само защото е вестникът на българското слово, поел на плещите си кармата да носи името на незабравимите писания на Черноризец Храбър „За буквите“. 40 години вестникът „За буквите – О писменехъ“ е чакан около Деня на славянската писменост и култура и Деня на народните будители с нетърпение от всички, които „любят, тачат и милеят“ за българското слово и култура.

24.05.2019/17:28

По повод 175-годишнината на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас гостува председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, който участва в тържествата. В рамките на своето посещение той се срещна и разговаря с представители на медиите у нас.

23.05.2019/22:52

В СБЖ бе получено отворено писмо от синдикалните организации в БНТ, адресирано до премиера, финансовия министър, НС и СЕМ. В него се алармира, че дълговете на обществената телевизия са над 35 млн. лв., като се настоява за изчистването им преди избирането на неин нов ръководител.

22.05.2019/20:39

Премиерата на новата книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Аржентина и Мексико, даде повод и за връчването й на най-високото отличие на СБЖ

16.05.2019/19:01

Полина Паунова, автор на разследването за “Апартаментгейт“, от интернет медията радио "Свободна Европа", е тазгодишният носител на наградата за разследваща журналистика на фондацията "Радостина Константинова". Отличието й беше връчено от Люба Ризова на церемония в гранд-хотел "София". Победителят получи плакет, изработен от Георги Чапкънов.

14.05.2019/15:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки