Начало
 
 

40 дни без проф. Александър Федотов

07.12.2018 /10:10 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поклон пред светлата памет на проф. Александър Федотов!

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

Огромна е празнината, но още по-всеобхватна е обичта, която оставя след себе си забележителният учен изтоковед, създателят на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Кл. Охридски” Александър Федотов, отишъл си внезапно на 28 октомври т.г.

Вечерта на 6 декември по повод 40 дни от кончината му клуб „Журналист” на СБЖ събра негови колеги и приятели, дошли да си спомнят за неоценимия му научен принос, за мощния му интелект и талант, за лъчезарната му личност. Поканата бе отправена от съпругата на проф. Федотов - председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя сподели със събралите се своята непреодолима мъка от загубата на любовта на живота си, но и благодарността си към светлата памет на своя обичан съпруг, дарил я с 45 години щастие - 5 години студентска любов в някогашния Ленинград, днес Санкт-Петербург, и 40 години семеен живот.

Посланието й към неговите колеги бе да продължат делото му - всички заедно, за да остане паметта му вградена в развитието на научна, изследователска, културна и образователна дейност в името на разбирателството между народите, хуманизма и прогреса. Това бе и общото желание, споделено от всички присъстващи, мнозина от които също разказаха топли лични спомени а Сашата, както всички го наричаха. Обичта към хората, всеотдайността, хуманизмът, с които той зареждаше всяко свое начинание, изпълниха и атмосферата на това възпоменание за него.

Поклон пред светлата памет на проф. Александър Федотов!

Сподели в
 

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки