Начало
 
 

Летописи и стари издания разказват в Хасково за виното

07.12.2018 /11:09 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник „Вино” от 10 юни 1929 г. (снимки: Янко Найденов)

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

Експозицията е дело на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас.

14 пана представят многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14-и в., народни рецепти с вино за здраве и младост, изписани на ръка.

Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват мястото на виното в обществения живот и бит, актуално и днес.

Излизал е "Винарски вестник"  

В експозицията могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите: списание „Лоза“, „Лозарски бюлетин”, „Лозар”.

Първото българско периодично издание на селскостопанска тематика “Ступан” проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за лозето, през  гроздобера до направата и съхранението на виното.

Материали от други издания сравняват  качествата на българските вина и тези от европейски държави. Между двете войни излизат "Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита", "Сухиндолски глас".

Изтъкват "Ролята на кръчмата” в обществото 

На 1 юни 1929 г. излиза в. "Руйно вино", който предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" 

Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“. В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“.

Хасковската библиотека е прибавила във витрините книги и периодични издания от своя фонд, с акцент върху виното и винопроизводството в региона – от траките до наши дни. Вестник „Утринна поща“ присъства с рекламни карета за модерни лозови пръскачки, нови сортове американски лози, натурално вино и екстра пелин, и скара всякаква. 

Забраненото по време на постите вино присъства на всяка  коледна трапеза по целия свят.За  това напомни винарската изба от Харманли, която почерпи дошлите на откриването на изложбата.


 

Сподели в
 

Всеки журналист ще ви каже, че отговорът на този въпрос е наистина труден. И не са много изданията по света, които са успявали да открият и приложат рецептата.

06.05.2019/13:32

Успешно стартиралата дигитализация на част от богатия фонд на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково напомни за позабравени стари периодични издания.

06.05.2019/11:28

Вестник „Зора” е наричан „българският „Таймс”. И излиза в София – като независим информационен утринен всекидневник – от 18 май 1919-а до 7 септември 1944 г.

30.04.2019/11:43

Преди дни - на 13 април - бе рожденият му ден. Ако беше жив, щеше да стане на 80. Извън вестникарството неведнъж е отварял дума за истории от младините си – флиртове, песни, концерти...

16.04.2019/15:30

„Футболът в Хасково през ХХ в.“ е най-новото печатно издание на Регионалния исторически музей в Хасково. Авторите на фотоалбума –главният уредник д-р Красимира Узунова и директорът Пенко Добрев проследяват историята на най-популярната игра през миналото столетие.

14.04.2019/12:26
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки