Начало
 
 

45 години не стигат

06.12.2018 /11:23 | Автор : Денчо Владимиров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от присъствалите на юбилейното шоу автори журналисти и художници

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

Преди 45 години те създадоха  своето обществено-творческо сдружение  на  журналисти, писатели, поети, художници, артисти и музиканти – Клуб на хумористите, чийто основател и пръв президент е авторът на тези редове. Това бе сдружение, съставено първоначално от сътрудници на легендарната сатирична страница на местния окръжен вестник – „Бодлив пазар”, и бе безпрецедентна за онова време школа по демокрация (както писаха световни медии).

По пазарджишкия пример през 70-те и 80-те години на миналия век клубове и общества на хумористите се нароиха и из цяла България, появиха се и нови техни фестивали - „Червен смях” в Брацигово и „Чичовци” в Сопот. Колкото и невероятно да им се струва на някои сега, сатириците през онова уж много тоталитарно време не преставаха да бичуват недъзите на социализма по вестници, радио, концерти и театри, за което общо взето няма нито един случай на обесен сатирик.

Случи се нещо даже неочаквано. С разпукването на привнесената отвън почти колониална демокрация тези сатирични общества погинаха, защото според стратезите на прехода трябваше спешно да се нароят за нуждите на бързата Метаморфоза ... клубове за гласност и преустройство. И се нароиха. От техните  редици впоследствие  изпълзяха  големи държавни началници, депутати, шефове на агенции и какви ли не още превъплътени в нови образи агенти...

Случи се обаче и чудо. Клубът на хумористите в Пазарджик възкръсна и ето, че сега празнува юбилей под наслов „45 години не стигат!”. Това е и тяхната закана и занапред да воюват със стрелите си срещу диваците сред нас и да бъдат на денонощен пост като лечители на днешното ни  хронично болно капиталистическо общество.

По случай юбилея излезе и шестият пореден сборник с творби на членовете на Клуба на хумористите. И забележете – сборниците излизат с подкрепата на Община Пазарджик, без някой да е поискал, както това става в Европейската столица на културата Пловдив, авторът да си  представя задължително ксерокопирана лична карта  и да попълва до световъртеж дебела папка с формуляри. И  накрая пак почти едни и същи хора при почти едно и също жури от „групата на Шаро” да се намърдват в тиражите за съфинансиране  по издаване  на книга...

На юбилейната среща  в Пазарджик, за която тукашният Дворец на знанието (сградата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите) предостави  гостоприемно култовата си зала за духовност и българска култура „Свети Димитър”, се случи и нещо още много показателно.

Поради отсъствието на скоростнодемократично умъртвения някогашен пловдивски клуб на хумористите „12 стола”, чийто член като бард бе и по-сетнешният президент на България Петър Стоянов, в Пазарджик сега бе приет като член на тукашния Клуб на хумористите  и пловдивчанинът, почетен гражданин на Пазарджик, ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър  Димитров.

Със своя творчески псевдоним ДИМ.К.ДИМ той вече е известен и като   писател, поет и шаржист. Автор е и на текста на песента, с която бе запалена преди дни  централната коледна елха пред Общината в Пловдив. „Писна ми да слушам само „Джингъл белс” – сподели той.

На неговия въпрос какви нови привилегии му дава членството в Клуба на хумористите и дали са нещо повече от тези, които има като на почетен гражданин на Пазарджик,  моя милост му отговори накратко, че като почетен гражданин на Пазарджик например не може да отиде в Лувъра и да отмъкне без последствия „Мона Лиза”. Но  като член на Клуба на хумористите в Пазарджик ще е фасулски просто да се измъкне и без глоба дори, само като  покаже членската си карта и с усмивка поясни,че като хуморист просто си е направил шега от рода на „Майтап,бе Уили!”. Тогава не само полицаите в Лувъра, но и самият Макрон би му изкозирувал.

Сподели в
 

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки