Начало
 
 

45 години не стигат

06.12.2018 /11:23 | Автор : Денчо Владимиров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от присъствалите на юбилейното шоу автори журналисти и художници

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

Преди 45 години те създадоха  своето обществено-творческо сдружение  на  журналисти, писатели, поети, художници, артисти и музиканти – Клуб на хумористите, чийто основател и пръв президент е авторът на тези редове. Това бе сдружение, съставено първоначално от сътрудници на легендарната сатирична страница на местния окръжен вестник – „Бодлив пазар”, и бе безпрецедентна за онова време школа по демокрация (както писаха световни медии).

По пазарджишкия пример през 70-те и 80-те години на миналия век клубове и общества на хумористите се нароиха и из цяла България, появиха се и нови техни фестивали - „Червен смях” в Брацигово и „Чичовци” в Сопот. Колкото и невероятно да им се струва на някои сега, сатириците през онова уж много тоталитарно време не преставаха да бичуват недъзите на социализма по вестници, радио, концерти и театри, за което общо взето няма нито един случай на обесен сатирик.

Случи се нещо даже неочаквано. С разпукването на привнесената отвън почти колониална демокрация тези сатирични общества погинаха, защото според стратезите на прехода трябваше спешно да се нароят за нуждите на бързата Метаморфоза ... клубове за гласност и преустройство. И се нароиха. От техните  редици впоследствие  изпълзяха  големи държавни началници, депутати, шефове на агенции и какви ли не още превъплътени в нови образи агенти...

Случи се обаче и чудо. Клубът на хумористите в Пазарджик възкръсна и ето, че сега празнува юбилей под наслов „45 години не стигат!”. Това е и тяхната закана и занапред да воюват със стрелите си срещу диваците сред нас и да бъдат на денонощен пост като лечители на днешното ни  хронично болно капиталистическо общество.

По случай юбилея излезе и шестият пореден сборник с творби на членовете на Клуба на хумористите. И забележете – сборниците излизат с подкрепата на Община Пазарджик, без някой да е поискал, както това става в Европейската столица на културата Пловдив, авторът да си  представя задължително ксерокопирана лична карта  и да попълва до световъртеж дебела папка с формуляри. И  накрая пак почти едни и същи хора при почти едно и също жури от „групата на Шаро” да се намърдват в тиражите за съфинансиране  по издаване  на книга...

На юбилейната среща  в Пазарджик, за която тукашният Дворец на знанието (сградата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите) предостави  гостоприемно култовата си зала за духовност и българска култура „Свети Димитър”, се случи и нещо още много показателно.

Поради отсъствието на скоростнодемократично умъртвения някогашен пловдивски клуб на хумористите „12 стола”, чийто член като бард бе и по-сетнешният президент на България Петър Стоянов, в Пазарджик сега бе приет като член на тукашния Клуб на хумористите  и пловдивчанинът, почетен гражданин на Пазарджик, ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър  Димитров.

Със своя творчески псевдоним ДИМ.К.ДИМ той вече е известен и като   писател, поет и шаржист. Автор е и на текста на песента, с която бе запалена преди дни  централната коледна елха пред Общината в Пловдив. „Писна ми да слушам само „Джингъл белс” – сподели той.

На неговия въпрос какви нови привилегии му дава членството в Клуба на хумористите и дали са нещо повече от тези, които има като на почетен гражданин на Пазарджик,  моя милост му отговори накратко, че като почетен гражданин на Пазарджик например не може да отиде в Лувъра и да отмъкне без последствия „Мона Лиза”. Но  като член на Клуба на хумористите в Пазарджик ще е фасулски просто да се измъкне и без глоба дори, само като  покаже членската си карта и с усмивка поясни,че като хуморист просто си е направил шега от рода на „Майтап,бе Уили!”. Тогава не само полицаите в Лувъра, но и самият Макрон би му изкозирувал.

Сподели в
 

В тези толкова земетръсни и метежни за българската култура и знание години един вестник успя да издържи на бурите и ветрищата на промените, и то само защото е вестникът на българското слово, поел на плещите си кармата да носи името на незабравимите писания на Черноризец Храбър „За буквите“. 40 години вестникът „За буквите – О писменехъ“ е чакан около Деня на славянската писменост и култура и Деня на народните будители с нетърпение от всички, които „любят, тачат и милеят“ за българското слово и култура.

24.05.2019/17:28

По повод 175-годишнината на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас гостува председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, който участва в тържествата. В рамките на своето посещение той се срещна и разговаря с представители на медиите у нас.

23.05.2019/22:52

В СБЖ бе получено отворено писмо от синдикалните организации в БНТ, адресирано до премиера, финансовия министър, НС и СЕМ. В него се алармира, че дълговете на обществената телевизия са над 35 млн. лв., като се настоява за изчистването им преди избирането на неин нов ръководител.

22.05.2019/20:39

Премиерата на новата книга и личният юбилей на известната журналистка Здравка Димитрова, живяла дълги години в Аржентина и Мексико, даде повод и за връчването й на най-високото отличие на СБЖ

16.05.2019/19:01

Полина Паунова, автор на разследването за “Апартаментгейт“, от интернет медията радио "Свободна Европа", е тазгодишният носител на наградата за разследваща журналистика на фондацията "Радостина Константинова". Отличието й беше връчено от Люба Ризова на церемония в гранд-хотел "София". Победителят получи плакет, изработен от Георги Чапкънов.

14.05.2019/15:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки