Начало
 
 

СБЖ по повод: „На кафе” с кекс с марихуана и текила с буби

16.11.2018 /12:04 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

В него „гостуващата готвачка” (Божана Кацарова) представи като много екзотични и ефектни кексчета по рецепта от Холандия с марихуана, а водещата (Гала) ги похвали като много вкусни, при това в комбинация с алкохол. Авторите на сигнала  поискаха от СБЖ да изрази своето становище по случая.

Комисията по журналистическа етика на СБЖ оценява професионалната и гражданска позиция на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград. Тревогата на авторите на сигнала е напълно основателна.

Шокиращо е, че в предаване по национална телевизия, в 11 часа преди обед, съвсем свободно се демонстрира „спейс кексче”, другото име на който е кекс с марихуана,  и водещата Гала дегустира  законово забранен в България продукт, съдържащ дрога.

Фриволното поведение на водещата, която освен че се дивеше на кексчето с възклицания от типа „Колко е готино” и „Феноменално”, смайващо реши в края на предаването да  предложи и на останалите участници да опитат от продуктите на гостуващата випготвачка Божана, включително два вида алкохол –  японска ракия и текила с буби...

В изпратения до СБЖ сигнал се оглася, че рекламата на наркотичните вещества, пряка и непряка, у нас е забранена от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, чл.70, че марихуаната е в забранителния списък на посочения закон и е криминална проява по Наказателния кодекс.

От своя страна, Комисията по журналистическа етика ще добави, че атрактивно показаната  реклама на храна с наркотични вещества, които влияят негативно  на здравето и психиката на личността,  е нарушение на  клаузи от Етичния кодекс на българските медии, към който би трябвало да се придържа и  предаването „На кафе”. В кодекса се казва:

5.3 Една публикация е “в обществен интерес” само когато:
• Е в защита на здравето, безопасността и сигурността


Комисията по журналистическа етика смята, че е  недопустимо по национален ефир открито да се демонстрира консумация на забранени субстанции и алкохол, още повече в час от деня, когато се предполага, че в зрителската аудитория има и деца, и млади хора, които са особено податливи и лесно биха се подвели от подобни медийни изпълнения.

Възникват опасения, че предавания от този тип провокират нездраво любопитство у  малолетни и непълнолетни, които лекомислено биха пристъпили към  консумиране на  кулинарни изделия с марихуана.  А  нейното придобиване или държане  подлежи на строги санкции по Наказателния кодекс (чл. 354 а).

Популяризирането на такава храна пред широка аудитория , вкл. детска, е още едно  нарушение на Етичния кодекс:

2.4. Деца (2). Няма да се възползваме от тяхната неопитност и доверчивост 

България е създала  съвети по наркотични вещества – на национално и местно равнище,  приела е национална стратегия за борба с наркотиците, неправителствени организации също се ангажират с множество  прояви срещу употребата на дрога, а в национална телевизия в предаване с претенции за висок рейтинг  се рекламират „екзотични и ефектни кексчета по рецепта от Холандия“ .

Притеснително е, че продуцентите на предаването "На кафе" допуснаха точно този тип храна и напитки да демонстрират местата, на които е била Божана Кацарова. Въпреки че в  Холандия спейс кексчетата са разрешени,  дори и там не се толерира открито тяхната консумация, а местата, където се продават, са специално обособени.

У нас законите са други. В медиите непрекъснато, почти всекидневно, се съобщава за рестрикции и наказания за злоупотребили с дрога (включително с марихуана) и алкохол. Ще цитираме само едно заглавие, но и то е показателно: „Само в БЛИЦ: Хванат с 1 грам марихуана лежи вече 5 месеца в ареста...”

Нека бъдем по-отговорни, по-умни и по-малко бъбриви, когато  досягаме  една толкова деликатна и сериозна тема.

Очакваме по казуса и позицията на СЕМ.

Комисия по журналистическа етика на СБЖ 
Председател: Мария Нецова 
Членове: Златка Михайлова
Жени Монева
Иван Тодоров


Свързани:

Недопустимо е по телевизията да се хвалят кексета с марихуана

Дата: 14.11.2018

Сподели в
 

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019/08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019/15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019/12:49

Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение от приемането в НС на поправките на Закона за защита на личните данни, които практически лишават журналистите от възможността да упражняват свободно професията си.

25.01.2019/15:58

Ударът по емблематичната журналистка и депутатка, смело разобличаваща властови злоупотреби, е брутална разправа със свободата на словото и с политически опонент, заявява председателят на УС на СБЖ

23.01.2019/12:44

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки