Начало
 
 

СБЖ връчи годишните си награди 2018

09.11.2018 /23:07 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителите на наградите на СБЖ

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

Тези отличия винаги са чакани с вълнение и нетърпение от българските журналисти не само заради самите награди, но и защото те са особено ценни поради това, че се дават от колеги на колеги. А какво по-хубаво нещо от това да те оцени журналист, па макар и работещ в конкурентна медия!

Като най-престижни в гилдията ги определи и главният секретар на СБЖ Иван Върбанов. В своето сърдечно обръщение към препълнилите залата журналисти той съобщи,че тази година за първи път УС на СБЖ е решил да даде гласност преди церемонията на номинираните за наградите на Съюза. Което предизвика много и различни настроения. А това показва, че българките журналисти особено ценят отличията на неправителствената организация.

Иван Върбанов отправи поздравления към всички от името на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която поради сполетялата я лична трагедия не можа да присъства. Иван Върбанов не пропусна да изтъкне, че СБЖ винаги е заставал в защита на журналистите, които по една или друга причина са били подлагани на различни обидни и недемократични мерки.

Съюзът, подчерта Иван Върбанов, е независима организация и никой не упражнява натиск над нас и винаги сме приветствали честната и обективна журналистика. Тези негови думи бяха по повод отказа на журналиста Димитър Стоянов от „Биволъ“, който през септември беше арестуван по време на изпълнение на своите служебни задължения заедно с румънски колега. Димитър Стоянов върна наградата, връчена на „Биволъ“ в категорията „Електронен сайт“, с мотива, че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите.

Това обаче не помрачи настроението в клуб „Журналист“ и това за пореден път доказа, че журналистите са хора, които приемат всичко, казано и изречено от техни колеги, защото уважават и ценят мнението на другите.

Много сърдечно беше посрещната наградата „Златно перо“ в категория „Българска медия извън България“. Тя беше отредена за живеещия в Австрия проф.  Димитър Дунков, който вече над 20 лета поддържа радио „България“ – Линц.

За него журналистката Велиана Христова, член на УС на СБЖ, каза, че той прави жива журналистика, като следи всичко, случващо се в България, и то веднага намира място в радиоемисиите. Освен това професорът е създател и на българското училище „Орфей“, в което на българските традиции и обичаи освен български деца се учат и австрийски. Проф. Дунков е известен и с това, че преди години, когато австрийският му колега Ото Кронщайн започна да проповядва,че трябва да премахнем кирилицата и да пишем на латиница - идея, уви, прегърната и от тогавашния ни президент, той организира подписка сред българите по целия свят. По този начин те предизвикаха на Кронщайн да бъде отнета титлата доктор хонорис кауза на ВТУ "Кирил и Методий".

Особено вълнение предизвика появата на Георги Маринов - баща на убитата наскоро русенска журналистка Виктория Маринова, на която посмъртно беше присъден специалния плакет на СБЖ за професионална и гражданска доблест. Георги Маринов със сълзи на очи благодари за признанието.

За Ники Кънчев тази вечер нямаше „Купон на изток от рая“, а имаше „Златно перо“ за това негово култово предаване по Дарик радио. Наградата на СБЖ му беше връчена от Ивайло Диманов, при когото Ники навремето е направил първите си крачки във в. „Пулс“.

А получилата „Златно перо“ в категорията „Млад журналист“ Елица Кънчева развълнува всички не само със своята лъчезарност, а и с топлите думи, с които се обърна към младите и по-пораснали колеги. Възпитаничката на френската и българската журналистическа школа сподели, че винаги в работата си се е стремила към свободата на словото. Тя не пропусна да благодари на по-възрастните колеги, защото те винаги са готови да подадат ръка на по-младите. Елица е носител и на наградата на фондация „Васа Ганчева“ за своята работа като репортер в предаването на БНТ „Денят започва с култура“, което вече от този сезон върви като „Култура.бг“.

За цялостната си дейност като фотожурналист и във връзка с 90-годишнината му „Златно перо“ беше присъдено и на Кольо Панамски. От ръката на члена на УС на СБЖ Валентин Колев я получи братът на Кольо - Георги Панамски, също една легендарна фигура във фотожурналистиката. Като че ли най-точно Борислав Костурков определи изключителния им и достоен принос, наричайки ги братя Люмиер на българската фотожурналистика.

Най-голямото отличие, носещо името на Йосиф Хербст, за цялостна дейност и особени заслуги в българската журналистика беше връчено на Кеворк Кеворкян, създател на телевизионната легенда „Всяка неделя“ и „построил“ стотици мостове в онези трудни за журналистиката времена преди промените, по целия свят. Срещнал зрителите с големи имена в науката, литературата и изкуството, които тогава трудно можеха да се появят в българските медии.

С голямо вълнение наградата му беше връчена от члена на УС на СБЖ Емил Розов, който го нарече свой учител. А носителят на „Йосиф Хербст“ припомни трагичната история на Виола Каравелова, която в онези мрачни дни на 1925 година и след това години наред обикаля софийските улици, за да търси своя съпруг – журналиста Йосиф Хербст, чийто живот завършва в пещите на полицията. „Дали няма да се намери някоя Виола, която да търси днес нашата журналистика?“ – попита Кеворкян, поемайки наградата.

Да поддържат приятното настроение сред събралите се в клуб „Журналист“ български новинари се погрижиха ангелските гласове на музикалната формация „Светоглас“ и пианистът Любомир Денев.

И както се казва, в шеги и закачки и сериозни размисли премина и тази церемония за връчването на годишните награди на СБЖ. Някои сигурно дълго ще си спомнят за тях, а някои вероятно ще са следващите носители.

А ние от СБЖ честитим на новите носители на престижните отличия и им пожелаваме още много признания за тяхната така отговорна, но пък пълна с много изпитания работа, защото журналистиката не е професия, а призвание.     

Ето и тазгодишните кавалери на наградите на СБЖ:

 

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ – 2017/2018 Г.

 

Награда за кореспондент на централна медия в страната

Даниела Костадинова, кор. на БНР в Бургас, за нейния репортаж за разбитата индустрия на морския град

Награда за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

Христо Гешов, предаването „На прицел“, Червен бряг

Иван Янев, кор. на БГНЕС и БНТ в Казанлък

Награда за фотожурналистика

Иван Григоров, в. „Поглед” и във връзка със 70-годишнината му

Награда за графичен дизайн и операторско майсторство

Юри Димитров, графичен дизайнер на в. „24 часа”

Награда за българска медия извън България

Радио ,,България – Линц, проф. Димитър Дунков

Награда за журналистически електронен сайт

,,Биволъ” (отказана)

Награда за постижения в периодичния печат

Миряна Башева, наблюдател на в. „Сега”

Награда за радиожурналистика

Ники Кънчев, водещ в ,,Купон на изток от рая“ в Дарик радио

Награда за тв журналистика

Милен Цветков, водещ на „Часът на Милен Цветков” по Нова ТВ

Награда за книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Симеон Василев – „Лидерство и медии”

Награда за чуждестранен кореспондент за активно и добронамерено отразяване на събитията у нас

Тиян Сяодзун – главен кореспондент за България и Балканския полуостров на най-големия икономически всекидневник ,,Икономик дейли“ в Китай

Награда за млад журналист до 35 г.

Елица Кънчева, БНТ

Специални отличия:

Екипът на документалния филм „С Ботевски дух”, режисьор Петко Горанов

Награда за особени заслуги към българската журналистика

Кольо Панамски за цялостна дейност и във връзка с 90-годишнината му

Специална награда за професионална и гражданска доблест

Виктория Маринова от Русе (посмъртно)

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика

Кеворк Кеворкян

 

Снимки Иван Василев

 

Сподели в
 

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019/10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019/14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019/19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019/18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019/00:22
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 77 гости

Бързи връзки