Крал Салман отвлича вниманието от кризата „Хашоги”

08.11.2018 /18:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Огромна свита придружава крал Салман из страната

Саудитският крал Салман е на безпрецедентна обиколка в кралството си, въвлечено в дипломатическа буря след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, коментира АФП.

82-годишният монарх предприе тази обиколка в разгара на кризата след убийството на Хашоги. Саудитският журналист беше убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при още неизяснени обстоятелства.

Тялото още не е открито

След продължително отричане саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в дипломатическата мисия, но предложиха няколко версии за случилото се, които бяха посрещнати скептично.

Рияд първо говореше за "сбиване", излязло от контрол, а след това, че случилото се с 59-годишния журналист е резултат от неразрешена операция.

Заради убийството образът на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, силния човек в кралството, значително пострада, въпреки че Рияд категорично отрече неговото участие.

За да се справят с кризата, саудитските лидери изглежда търсят вътрешна подкрепа, посочва АФП.

Миналия месец крал Салман поръча възстановяване на изплащането на годишни премии на всички служители от началото на идната година. Те бяха отменени през 2016 г. с въвеждането на мерки за строги икономии заради спадането на цените на суровия петрол.

Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол. През последните седмици саудитците също засвидетелстваха подкрепата си за престолонаследника с прославящи го стихове и песни в социалните мрежи.

За местните длъжностни лица кризата, свързана с аферата "Хашоги", не е нищо повече освен западен заговор, посочва АФП.

Свързани:    В Женева обсъждат убийствата на журналисти по света

Тази година ЮНЕСКО регистрира 86 убийства на журналисти. Въпреки че част от репортерите са убити във военни действия, 90 процента от убитите журналисти са разследвали и писали по теми като корупция, престъпност и политика.
Дата: 06.11.2018


 

Сподели в
 

Дългоочакваната годишна традиционна среща на вестникарите от „Работническо дело” (орган на ЦК на БКП) ще се състои на 14 ноември от 12.30 ч. в Клуба на журналиста в СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 2-ри.

14.11.2018/08:03

Един от най-значимите фотографи на ХХІ век, американецът Роджър Балън, пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Националната галерия Квадрат 500.

13.11.2018/15:35

Дни преди България да се разтресе от скандала в Държавната агенция за българите в чужбина и търговията с гражданство, в Македония се състоя поредният медиен форум, чрез който БТА опитва да събере родните медии, работещи зад граница.

12.11.2018/14:05

Българското национално радио е носител на годишната награда на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2018 г. в категория „национални медии“.

11.11.2018/17:15

Информационните агенции и особено Асоциацията на балканските информационни агенции (АБНА) имат сериозна роля в борбата против фалшивите новини, заявява пред БТА Драган Антоновски, генерален директор на Македонската информационна агенция (МИА).

10.11.2018/15:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки