Крал Салман отвлича вниманието от кризата „Хашоги”

08.11.2018 /18:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Огромна свита придружава крал Салман из страната

Саудитският крал Салман е на безпрецедентна обиколка в кралството си, въвлечено в дипломатическа буря след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, коментира АФП.

82-годишният монарх предприе тази обиколка в разгара на кризата след убийството на Хашоги. Саудитският журналист беше убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при още неизяснени обстоятелства.

Тялото още не е открито

След продължително отричане саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в дипломатическата мисия, но предложиха няколко версии за случилото се, които бяха посрещнати скептично.

Рияд първо говореше за "сбиване", излязло от контрол, а след това, че случилото се с 59-годишния журналист е резултат от неразрешена операция.

Заради убийството образът на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, силния човек в кралството, значително пострада, въпреки че Рияд категорично отрече неговото участие.

За да се справят с кризата, саудитските лидери изглежда търсят вътрешна подкрепа, посочва АФП.

Миналия месец крал Салман поръча възстановяване на изплащането на годишни премии на всички служители от началото на идната година. Те бяха отменени през 2016 г. с въвеждането на мерки за строги икономии заради спадането на цените на суровия петрол.

Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол. През последните седмици саудитците също засвидетелстваха подкрепата си за престолонаследника с прославящи го стихове и песни в социалните мрежи.

За местните длъжностни лица кризата, свързана с аферата "Хашоги", не е нищо повече освен западен заговор, посочва АФП.

Свързани:    В Женева обсъждат убийствата на журналисти по света

Тази година ЮНЕСКО регистрира 86 убийства на журналисти. Въпреки че част от репортерите са убити във военни действия, 90 процента от убитите журналисти са разследвали и писали по теми като корупция, престъпност и политика.
Дата: 06.11.2018


 

Сподели в
 

Двама колеги от Канал 3 получиха награди от Асоциацията на Българските авиокомпании – журналистката Наделина Анева и операторът Симеон Войнов, похвалиха се от медията.

23.03.2019/17:54

На 22 март 1971 г. е създаден телевизионният център в Пловдив - първото извънстолично студио на БНТ. Вече 48 години екипите от журналисти, оператори и технически лица отразяват събитията от сърцето на Тракия.

23.03.2019/12:26

Решаването на проблема с финансирането и с надзора на обществените медии ще изясни въпроса за тяхната независимост, смята Хендрик Ситик, директор на Програмата за медиите в Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер":

22.03.2019/12:00

Дългогодишният кореспондент на Българското национално радио Валентина Апостолова е избрана за председател на журналистическото дружество „Мара Михайлова” в Кърджали.

21.03.2019/12:00

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София отвори врати за авторската изложба на фотографа Радослав Първанов „Аз съм Българка!”.

20.03.2019/18:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 161 гости

Бързи връзки