Начало
 
 

Плевенските писатели честват 40 години на дружеството си

04.11.2018 /19:54 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миг от срещата на писателите за юбилея в Плевен

Председателката на Дружеството ни писателите в Плевен, поетесата Христина Комаревска представи историческа справка за 40-години от създаването на дружеството и мястото му в културния живот на Плевен.

Комаревска, която е и секретар на плевенското дружество на СБЖ,  говори за свои колеги - автори от различни поколения, които представиха свои творби.

Тържество по повод 40 годишнината от създаването на Дружество на писателите в Плевен се проведе в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването бе и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов.

Сред гостите бяха кметът на Плевен Георг Спартански, заместникът му Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков и издателят Иван Гранитски, както и много общински съветници и общественици.

Бяха отличени и следните автори за свои книги, излезли наскоро: за поезия - Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза – Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика – Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов – един образ две творчески визии”, за документалистика - Татяна Любенова за творбата й „Книга за художниците”, за детска литература – Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято”, и за преводна литература – Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”.

Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов от с. Беглеж, Плевенско, който отбелязва и 90-годишен юбилей.

В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари, че споделят своите чувства, мисли и възприятия чрез изкуството със своите читатели, зрители и слушатели.


 

Сподели в
 

„Жена на война“, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на 12-ата награда за кино „ЛУКС“, обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург днес.

14.11.2018/17:28

Презентацията на книгата с автор Иван Вълов се състоя в РКИЦ. Изданието е дело на Фондация „Устойчиво развитие за България“

14.11.2018/15:06

Функциониращо копие на Гутенберговата преса заминава другата седмица за Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Съоръжението е изработено от плевенския творец Диян Павлов-Джими в неговата Творителница "О писменех.

12.11.2018/18:28

Тази вечер от 19.30 ч. е първата от трите предстоящи премиери, с които Сити Марк Арт Център ще изненада през ноември зрителите. „Сексът, начин на употреба“ от Дарио Фо и съпругата му Франка Реме е под режисурата на един от най-известните български кинотворци Николай Волев.

05.11.2018/17:09

Председателката на Дружеството ни писателите в Плевен, поетесата Христина Комаревска представи историческа справка за 40-години от създаването на дружеството и мястото му в културния живот на Плевен.

04.11.2018/19:54

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки