Начало
 
 

Плевенските писатели честват 40 години на дружеството си

04.11.2018 /19:54 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миг от срещата на писателите за юбилея в Плевен

Председателката на Дружеството ни писателите в Плевен, поетесата Христина Комаревска представи историческа справка за 40-години от създаването на дружеството и мястото му в културния живот на Плевен.

Комаревска, която е и секретар на плевенското дружество на СБЖ,  говори за свои колеги - автори от различни поколения, които представиха свои творби.

Тържество по повод 40 годишнината от създаването на Дружество на писателите в Плевен се проведе в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването бе и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов.

Сред гостите бяха кметът на Плевен Георг Спартански, заместникът му Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков и издателят Иван Гранитски, както и много общински съветници и общественици.

Бяха отличени и следните автори за свои книги, излезли наскоро: за поезия - Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза – Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика – Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов – един образ две творчески визии”, за документалистика - Татяна Любенова за творбата й „Книга за художниците”, за детска литература – Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято”, и за преводна литература – Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”.

Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов от с. Беглеж, Плевенско, който отбелязва и 90-годишен юбилей.

В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари, че споделят своите чувства, мисли и възприятия чрез изкуството със своите читатели, зрители и слушатели.


 

Сподели в
 

3D принтер е последната новост в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково. Новата придобивка е инсталирана в залата за свободен достъп на детския отдел.

24.03.2019/18:49

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа на пресконференция в СБЖ за агресивните действия на Вашингтон към Острова на свободата и Латинска Америка, които целят да сменят „неудобни” правителства. С изявление пред медиите се включи и Н. Пр. Ориета Капони, посланичка на Венецуела

22.03.2019/20:48

Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев” представи при голям успех на фестивала в град Ниш в Сърбия постановката си „Вишнева градина”.

20.03.2019/16:38

Нейната най-нова книга е кръстена „Куфар със спомени”. Един ожулен, охлузен, стар мукавен куфар, нямащ нищо общо с лъскавите си съвременни събратя на колелца, чиито собственици не си дават труда, а нерядко нямат и силата да ги вдигнат, а просто ги влачат по пътищата, чака пътешественичката на Орлов мост...

20.03.2019/11:30

Руският културно-информационен център в България за пореден път стана гостоприемен домакин на изложба,която събра интереса на стотици. Фотоекспозицията „Крим днес: поглед отвътре“ е организирана от Посолството на Русия в България, представителството на Россътрудничество в София и редакционният екип на списание „Кримский журнал“.

19.03.2019/18:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 62 гости

Бързи връзки