Начало
 
 

Угасна една ярка звезда – проф. Александър Федотов

01.11.2018 /20:51 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудно е да се пише, когато от света си отива една личност като проф. Александър Федотов - директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, един от най-авторитетните преподаватели на корейска литература. Уникално и рядко срещащо се съчетание в нашия така загрубял свят на учен, човек и приятел.

За Саша, както всички го наричаха, от приятелите до студентите и академичните му колеги, винаги се е говорело като за най-близък. Беше един от най-добрите изтоковеди на Балканите, сред неговите многобройни ученици по тибетски език са известни артисти и политици. Това е първият език, който професорът е започнал да преподава в нашата Алма Матер. В списъка на езиците, които той владее и преподава, освен тибетския са монголски, корейски, бурятски, ойратски и санскрит, които принадлежат към групата Алтайски езици. Поради тази причина го наричат „полиглота“, тъй като превежда от старотибетски, старомонголски, съвременен монголски, хинди, корейски. Сам не помни броя на редките езици, които ползва. Превежда най-вече поезия, държи авторските права у нас на книгата „Ежедневна медитация” на Далай Лама, която има вече две издания.   

След него остава една огромна празнота, която все повече ще се усеща от близките и приятелите и в българската научна общност.

Любим преподавател и известен учен, той беше далеч от стереотипа на кабинетния изследовател, защото виталността му, жаждата за повече знания не му даваше да се затвори сред четирите стени и книгите. От останалите го отличаваше неговата неуморна страст – пътешествията, и всичко това беше заради желанието му да се докосне до непознатото.

Проф. Александър Федотов беше истински гражданин на света, талантлив и умен изследовател. сърдечен и всеотдаен приятел, любим преподавател на студентите в много страни. Човек, който остави светла следа след себе си и който никога няма да бъде забравен!

Ще ни липсва на всички нас!

Почивай в мир, Саша!

От името на приятелите, журналистическата колегия, СБЖ и екипа на сайта на СБЖ поднасяме нашите искрени съболезнования на неговата съпруга – Снежана Тодорова-Федотова, председател на УС на СБЖ.

Бдението и прощаването с проф. Александър Федотов ще бъде на 2 ноември 2018 г. ог 11 до 13 ч. в Централното фоайе на СУ "Св. Климент Охридски"  

Сподели в
 

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

Не и не! И досега не мога да приема, че Величко Скорчев напусна тихомълком, както и скромно и ненатрапващо себе си живя, този наш объркан свят, който сякаш изведнъж опустя без неговата заразителна усмивка, сърдечно, умно и точно слово или шега, искрено приятелство и безкомпромисен професионализъм, с който по човешки близо и доверително общуваше с безкрайно многото си телевизионни почитатели през телевизионния екран.

11.01.2019/13:41

Репортер и фотограф от L’Espresso станаха обект на агресия от страна на ултрадесни активисти. Главният редактор на списанието негодува за вялата реакция на вътрешния министър Матео Салвини и му напомня, че италианската конституция е антифашистка

10.01.2019/19:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки