Начало
 
 

Угасна една ярка звезда – проф. Александър Федотов

01.11.2018 /20:51 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудно е да се пише, когато от света си отива една личност като проф. Александър Федотов - директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, един от най-авторитетните преподаватели на корейска литература. Уникално и рядко срещащо се съчетание в нашия така загрубял свят на учен, човек и приятел.

За Саша, както всички го наричаха, от приятелите до студентите и академичните му колеги, винаги се е говорело като за най-близък. Беше един от най-добрите изтоковеди на Балканите, сред неговите многобройни ученици по тибетски език са известни артисти и политици. Това е първият език, който професорът е започнал да преподава в нашата Алма Матер. В списъка на езиците, които той владее и преподава, освен тибетския са монголски, корейски, бурятски, ойратски и санскрит, които принадлежат към групата Алтайски езици. Поради тази причина го наричат „полиглота“, тъй като превежда от старотибетски, старомонголски, съвременен монголски, хинди, корейски. Сам не помни броя на редките езици, които ползва. Превежда най-вече поезия, държи авторските права у нас на книгата „Ежедневна медитация” на Далай Лама, която има вече две издания.   

След него остава една огромна празнота, която все повече ще се усеща от близките и приятелите и в българската научна общност.

Любим преподавател и известен учен, той беше далеч от стереотипа на кабинетния изследовател, защото виталността му, жаждата за повече знания не му даваше да се затвори сред четирите стени и книгите. От останалите го отличаваше неговата неуморна страст – пътешествията, и всичко това беше заради желанието му да се докосне до непознатото.

Проф. Александър Федотов беше истински гражданин на света, талантлив и умен изследовател. сърдечен и всеотдаен приятел, любим преподавател на студентите в много страни. Човек, който остави светла следа след себе си и който никога няма да бъде забравен!

Ще ни липсва на всички нас!

Почивай в мир, Саша!

От името на приятелите, журналистическата колегия, СБЖ и екипа на сайта на СБЖ поднасяме нашите искрени съболезнования на неговата съпруга – Снежана Тодорова-Федотова, председател на УС на СБЖ.

Бдението и прощаването с проф. Александър Федотов ще бъде на 2 ноември 2018 г. ог 11 до 13 ч. в Централното фоайе на СУ "Св. Климент Охридски"  

Сподели в
 

Известният журналист международник получи висшето отличие на СБЖ за цялостния си принос към българската журналистика. Връчи му го Снежана Тодорова, председател на СБЖ, точно преди да започне представянето на неговата нова книга „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана".

21.03.2019/20:01

Известният радиожурналист Петър Пунчев гостува в града с новата си творба по покана на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.03.2019/16:20

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

19.03.2019/14:05

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

18.03.2019/06:09

Ярки фотоси от Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, правени от рано напусналия ни голям учен, изтоковед и ерудт, разкриват неговия дълбок, човешки поглед към необятната източна култура и нейния хуманизъм. Експозицията е подредена в Галерията-книжарница на „София Прес”, на ул. „Славянска” 29

12.03.2019/21:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 159 гости

Бързи връзки