Начало
 
 

Угасна една ярка звезда – проф. Александър Федотов

01.11.2018 /20:51 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трудно е да се пише, когато от света си отива една личност като проф. Александър Федотов - директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, един от най-авторитетните преподаватели на корейска литература. Уникално и рядко срещащо се съчетание в нашия така загрубял свят на учен, човек и приятел.

За Саша, както всички го наричаха, от приятелите до студентите и академичните му колеги, винаги се е говорело като за най-близък. Беше един от най-добрите изтоковеди на Балканите, сред неговите многобройни ученици по тибетски език са известни артисти и политици. Това е първият език, който професорът е започнал да преподава в нашата Алма Матер. В списъка на езиците, които той владее и преподава, освен тибетския са монголски, корейски, бурятски, ойратски и санскрит, които принадлежат към групата Алтайски езици. Поради тази причина го наричат „полиглота“, тъй като превежда от старотибетски, старомонголски, съвременен монголски, хинди, корейски. Сам не помни броя на редките езици, които ползва. Превежда най-вече поезия, държи авторските права у нас на книгата „Ежедневна медитация” на Далай Лама, която има вече две издания.   

След него остава една огромна празнота, която все повече ще се усеща от близките и приятелите и в българската научна общност.

Любим преподавател и известен учен, той беше далеч от стереотипа на кабинетния изследовател, защото виталността му, жаждата за повече знания не му даваше да се затвори сред четирите стени и книгите. От останалите го отличаваше неговата неуморна страст – пътешествията, и всичко това беше заради желанието му да се докосне до непознатото.

Проф. Александър Федотов беше истински гражданин на света, талантлив и умен изследовател. сърдечен и всеотдаен приятел, любим преподавател на студентите в много страни. Човек, който остави светла следа след себе си и който никога няма да бъде забравен!

Ще ни липсва на всички нас!

Почивай в мир, Саша!

От името на приятелите, журналистическата колегия, СБЖ и екипа на сайта на СБЖ поднасяме нашите искрени съболезнования на неговата съпруга – Снежана Тодорова-Федотова, председател на УС на СБЖ.

Бдението и прощаването с проф. Александър Федотов ще бъде на 2 ноември 2018 г. ог 11 до 13 ч. в Централното фоайе на СУ "Св. Климент Охридски"  

Сподели в
 

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

Не, няма грешка в заглавието, уважаеми колеги. Доживяхме времето, в което една медия не търси журналисти, а с публичен кастинг предлага на студентите работа като сервитьор(к)и или секретар(к)и. И това е не някоя жълта медия или новоизлюпена интернет телевизия. Това е Националната студентска телевизия „Алма Матер“, която има статут на национална обществена телевизия , политиматиечн канал с лиценз за национално излъчване.

08.11.2018/21:18

В Хасково излезе от печат първият брой на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”, в което членуват поети, писатели, журналисти от областите Хасково и Кърджали.

07.11.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки