Ива Тодорова: Актьорът може да изкриви реалността, за журналиста това е пагубно

20.10.2018 /09:58 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ива Тодорова

Многостранни са талантите на директорката по реклама и връзки с обществеността в списание „Осем”, която е известна актриса. Моноспектакълът й „Приятно ми е, Ива!” е едно от театралните събития на годината

„Приятно ми е, Ива!“ е първи авторски моноспектакъл на актрисата Ива Тодорова и се превърна е едно от театралните събития на годината. Представлението е чудесен, човешки и непосредствен прочит на „нещата от живота“. Завладяващ с искреността си и талантливата актьорска игра. Комбинация от свеж и непресъхващ смях, затрогващи моменти и автентичен талант в магията на театъра – това са 90-те минути общуване на Ива с публиката в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

„Приятно ми е, Ива!“ гостува и във Виена на 18 октомври.

Ива Тодорова е родена на 27 март 1975 г. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Крикор Азарян. По-късно специализира в Университета на Маастрихт, Холандия и в Театро Нуово ди Торино, Италия. Участва в постановки на големите български режисьори Стоян Радев, Галин Стоев, Лилия Абаджиева,Марий Росен, Андрей Белчев.

От 2009 г. Ива е директор по реклама и връзки с обществеността в списание „Осем“.

- Вашият искрен и непосредствен, човешки спектакъл „Приятно ми е, Ива!“ вече събра почитатели и публиката пълни салона на Театър 199. Кое ви накара да направите това представление за „нещата от живота“?

- Винаги съм искала да направя такова представление, дори не си спомням как се загнезди тази идея в главата ми. През 2002 г. се пренесох да живея в Италия, това беше зората на мейлите и интернет. Много ми липсваха някои софийски приятели, пишехме си.

В една кореспонденция именно със Стоян Радев, който е режисьор – консултант на представлението, той ми написа, че последният ми мейл е толкова жив и така чисто му разказвам дните си, че прилича на драматургичен текст. Може би така започна всичко. След това просто живеех живота и от време на време регистрирах някои събития, които като че ли осмисляха цялото съществуване. Не грандиозни, а малки, свързващи живота откровения, които подреждаха пъзела и сякаш ускоряваха процеса.

- Ученичка сте на големия режисьор проф. Крикор Азарян. На какво ви научи той и какви негови уроци ще запомните завинаги?

- Знаете ли, аз съм страхотна късметлийка. В НАТФИЗ попаднах на най-добрия екип от преподаватели. Един от големите и първи уроци разказвам в представлението „Приятно ми е, Ива!“, затова няма да го издавам сега, но силата на Коко беше, че ни провокираше да стигаме до крайности на сцената, които имат желязна логика. Да открием абсурда във всяка ситуация и да го уголемим през изключително точна причинно-следствена верига.

- Има ли връзка между актьорската професия и журналистиката и коя е тя?

- И двете изследват, пресъздават реалността. Но докато на актьора му е позволено да я изкриви, за журналиста това е пагубно, неморално.

- С какво ви помага актьорството на писането?

- Наблюдателност – това е едно от най-целенасочено развиваните качества у актьора. Второто е фантазията. Коко казваше, че фантазията трябва да се „масажира“ ежедневно.

- Кое ви насочи към журналистиката?

- Чиста случайност, аз нямам журналистическо образование, учих се на журналистика на терен. Поканиха ме да работя в Списание „Осем“ още при създаването му. Започнах с текстове, свързани с потайни, но прекрасни места в България.

След това взеха да ме изпращат на всякакви странни курсове, подлагах се на хипноза, пишех за делфините във Варна, срещах се с учените от БАН… прекрасни години! Постепенно обаче се оказа, че общувам с лекота и започнаха да ми прехвърлят ПР-а и рекламата. Сега се занимавам само с това и писането страшно ми липсва.

- „Приятно ми е, Ива !“ е авторски моноспектакъл. Кои са изкушенията пред актрисата Ива Тодорова, кое ви провокира да пропишете? Какво е за вас писането – начин за себеизява или потребност?

- Атанас Далчев казва: „Аз не пиша..., аз записвам“.  Много ми харесват тези думи и ги свързвам със себе си. Както стана дума, отдавна исках да напиша такъв спектакъл, продиктуван от идеята, че реалността надминава фантазията. Напоследък обаче наблюдавам странно явление, като че ли динамиката на нашия живот е така усилена, че нямам възможност да осмисля хилядите възможности и проявления на деня, а камо ли да ги запиша, защото веднага съм затрупана с нови и нови впечатления и преживявания. Тази концентрация, вероятно, ще доведе до нови варианти, до нови опити в нови жанрове.

- Актуалните събития в живота ни провокират ли ви да ги пресъздадете в театър?

- Ако имате предвид обществения и политически живот – не. Провокират ме по-скоро историите и характерите, чудото на реалността.

- С какво се зареждате в свободното си време, обичате да ли пътувате?

- Да, обожавам да пътувам. Много спортувам, днес ходих на Витоша и не мога да повярвам, че продължаваме да живеем в градовете, а не по планините. Дори не си взех телефон, за да не правя снимки, а да съзерцавам оранжевите букли на хълмовете и да ме вали горският листопад. Не ми се прибираше в София.

- Как бихте определила мястото и ролята на журналистиката в нашия живот?

- Новите технологии дотолкова промениха живота ни, че през следващите години журналистиката има много тежката задача да ги настигне и да заеме мястото си. И на мен ще ми е интересно какво ще се получи.

- Какво ново след „Приятно ми е, Ива!“? Подготвяте ли изненада за почитателите си?

- В моя живот случайността играе основна роля. Имам идея, но ще отнеме време. Аз винаги се захващам с много неща, които осъществявам бавно. Това е в разрез с динамиката на века ни, но това е положението.

- Ще пожелаете ли нещо на читателите на нашия сайт?

- Наскоро четох една много интересна статия на сайта на Бостънския университет, факултета по невропсихология, че мозъкът е винаги готов за действие и често, когато не може да извърши физическо действие, започва да симулира идея за такова, като генерира притеснение и тревога. Най-лесният начин да се противопоставим съзнателно на това е усещането за благодарност. Пожелавам на читателите на вашия сайт да имат естествено усещане за благодарност.

Сподели в
 

На 7 септември се навършиха 80 години от рождението му. Чавдар Киселинчев безспорно остава като е едно от най-разпознаваемите и авторитетни лица на Българското национално радио.

13.09.2019/11:07

Известният журналист смята, че двете обществени медии - БНТ, където работи, и БНР, са най-независимите.

01.09.2019/10:29

Какво по-вълнуващо от това в днешното електронно време да разбереш, че на хиляди километри от България, в Монреал, нашите сънародници са създали кътче, даряващо ги със знания и незабрава към българския език. Наред със социалните мрежи, интернета и модерните технологии българите там не са забравили и книгите. В купен от нашите сънародници стар католически храм по инициатива на един от предишните свещеници се слага началото на Библиотеката, която след много упорит труд вече е едно от любимите им кътчета.

29.08.2019/08:49

Току-що приключилата в Петербург фотоизложба, която привлече интереса и вниманието на световните медии – „Дългата сянка на Чернобил”, отново потвърди силата и възможностите на фотожурналистиката, когато зад камерата стои окото и съвестта на такъв майстор, като Герд Лудвиг.

25.08.2019/18:41

Има-няма само след седмица един от корифеите в българската журналистика ще напълни 90 лета. Но не това е причината да го потърся и поканя да е гост на сайта на СБЖ. Отдавна все се канех да му звънна, да си поговорим отново за нашенските журналистически дела, защото такъв като него, за който с ръка на сърцето казваме, че е дялан камък в занаята ни, винаги е хубаво да се допитаме и чуем какво ще сподели и посъветва.

23.08.2019/19:47
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки