Начало
 
 

Паулиана Новакова: В БНР - хроника на една предизвестена смърт

20.10.2018 /09:10 | Автор : Паулиана Новакова | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод уволняването на целия творчески екип на радио Бинар към БНР с мотива за неспазване на трудовата дисциплина, дългогодишната радиожурналистка подвига въпроса как и защо бе съсипано самото радио Бинар, създадено да развива възможностите на обществената медия в новата дигитална среда. И защо мълчи СЕМ.

Предлагаме статията на Паулиана Новакова, публикувана в obache.bg .

Шест души били уволнени в БНР. Целият творчески екип на Бинар. И ни звук, ни стон.  А спомняме си колко шум се вдигаше около изпълнители на по-странични дейности от производството на радиосъдържание доскоро. Провинилите са уволнени за неспазване на трудовата дисциплина. Не идвали навреме или редовно на работа. Работата обаче е там, че предметът на тяхната дейност отдавна го няма.

Да припомним:

Бинар по замисъл бе мултимедийно интернет радио, създадено да развива  възможностите на обществената медия в новата дигитална среда. Самото му име олицетворяваше бъдещата трансформация на медията: БНР-БиНаР. Това беше един проект, реализиран 2010-2013 с подбран екип и с много труд, с избистрена концепция за реализиране и развитие съобразно новите идеи, разработвани и формулирани от организацията на обществените радиооператори в Европа.

От дълго време обаче, Бинар е звено от системата на БНР с неясна функция. Съществува като страничка в сайта, с разнородно и нефокусирано съдържание. Но не по вина на уволнените.  А поради некомпетентност и неадекватност в действията на цели две ръководства на Радиото, които заметоха концепцията му със самочувствието, че от тях започва светът. И най-вече поради безхаберието на СЕМ, който за близо 6 години веднъж не зададе въпроса „Какво става с Бинар?“, или поне  как се изпълняват препоръките на ЕС за развитие на нови платформи.

Защото трябва да кажем, че този проект не е създаден по каприза на един мениджър- ски екип, фриволно поддал се на творчески инвенции. Той е продиктуван от наложените изисквания на ЕС и EBU за преформулиране на обществената мисия на публичните медии така, че тя да включва разработване и развитие на нови платформи. Целта е общественото съдържание да стига до новите аудитории, които вече не ползват радиоапарат.

И тези аудитории съвсем не са пренебрежително подминаваните доскоро „младежи“,  както се смяташе преди 5-6 години, а са по-голямата част от активното население. Следователно ако една обществена медия не работи за по-голямата част от обществото, тогава за какво се харчат парите на данъкоплатците? Такава е европейската логика. То и преди 6 години средната възраст на аудиторията на програма  „ Христо Ботев“ например, беше 55 – 60 +. Как е сега, историята мълчи. За кого работят програми със слушаемост под  2% също. СЕМ не се сеща да попита.

У нас е така. Вместо да се развива проектът, замислен да доставя радиосъдържание до нови аудитории, той  се закрива. Защото тези шестима са последните.

Но, да проследим хронологията.

2010-та. Годината в която европейските радиооператори водеха най-шумните дискусии за бъдещето на радиото.  „Мултимедията среща радиото“  беше постоянен форум за дискусии в рамките на EBU, защото беше ясно, че ефирните честоти нямат бъдеще, дигиталните технологии напредват и налагат нов тип комуникации,които  формират нови аудитории…Обществените електронни медии трябваше да извършат своята революция, да се трансформират, за да оцелеят. С развитието на технологиите и новата култура на комуникации нужно беше радио от ново поколение, което можеш да слушаш и да гледаш, което предлага онлайн и офлайн съдържание, което можеш да ползваш където и както пожелаеш.

БНР се оказа един от пионерите в това направление. По това време румънците вече  бяха закрили ефирната си младежка си програма и имаха своето 3FM – „Флориан Питис”, по името е на легендарен актьор, лидер в гражданските им движения и правеха радио в интернет със студио и камери. 

Нидерландците пуснаха  своето 3FM Serious Radio, чехите по- късно сложиха камери в студията си. Изобщо, европейските радиооператори  пробваха, експериментираха.  „Всички вървим по различни пътеки към бъдещето на радиото в дигиталната ера”, казваше тогавашният директор на развитие на ВВС Мат Дейвис, но накрая ще се срещнем”.

БНР вървеше в крачка с тях. Радио, което можеш да гледаш и слушаш, когато и както пожелаеш. 

„Свобода от схемата“ беше слоганът.

Изграждаше се млад и прецизно подбиран екип от хора с мултифункционални възможности. Пишещи и мислещи млади журналисти, блогъри, компютърни специалисти, аниматори, видеооператори. Разработи се концепция за съдържание, отговарящо на новите интереси на новите аудитории.

Идеята бе платформата да предлага офлайн и онлайн съдържание: стрийминг- предавания на живо, съобразени с новите комуникации, с камери в студиото, защото визията е важна част от новата комуникация и подкаст, който предлага и най-доброто от съдържанието на БНР. Затова и името БиНаР (BNR) пасна като ръкавица.

Тоест, Бинар беше РАДИО от ново поколение с  радиосъдържание за слушане и гледане. Също и с музикален плеър, за профилиран избор на музикални листи. Програмната схема включваше първо 6, после 8 часа на ден предавания  за пътешественици и еколози, за нови технологии, за неправителствени и граждански инициативи, за алтернативна култура.

Тематиките се разширяваха  за всичко, което интересува новите поколения. Европейският съюз за радио и телевизия вече беше открил в структурата си „ Нова радиогрупа“,  чиято цел бе да разработва концепции за новите формати, които да защитят ролята на радиото публична медия и представеният проект за Бинар спечели одобрение.

По времето когато Бинар работеше на пълни обороти, отсъствие от работа нямаше. Не само защото членовете на екипа имаха строго разписани длъжностни характеристики съобразно дейностите, които изпълняват, но  и защото мотивацията, че правят нещо ново и различно, ги вдъхновяваше. Водеха по 4 часа, правеха видеорепортажи, участваха във всекидневни планьорки и обсъждания, монтираха, качваха в Интернет, в крачка се обучаваха и поемаха дейности, неспецифични за традиционната радиожурналистика, но задължителни за мултимедийния журналист и  репортер.

Правеха се предавания на живо от необичайни места, ставаха популярни, канеха ги на младежки форуми и събития. 2012-а година Асоциацията на рекламодателите се гордееше, че именно БИНАР излъчва и отразява в Интернет техния фестивал, като символ на общото дигитално бъдеще. Тези хора  ги няма, те си отидоха и никой не ги спря, за да се възползва от техния опит. Защото дойде злополучният спортсмен директор Янкулов и с наполеоновско самочувствие каза: ”Аз ще го направя  по-хубаво”.

Единственото, което направи бе, че  „изрита“ Бинар в ъгъла, приши го към Сайта. Аудио-визуалните предавания спряха, останаха музикалните стрийминги, дадени на частна фирма. Последва шумен скандал. Хората, които правеха интернет радиото, започнаха да напускат. Новоназначените попадаха във вакуум, незнаейки  какво всъщност се иска от тях да правят. Взеха да пишат самоцелни, понякога не лоши текстове,  но без идея каква точно част от мисията на обществената медия изпълняват  и за каква точно аудитория работят. Както се казва без връзка с главния мозък. Радиото от ново поколение го нямаше вече.

СЕМ нищо не забеляза.

После дойде Александър Велев, който в концепцията си все пак спомена Бинар. И  дотук. Вътрешно административини структурни трансформации подхвърляха разпадащите се останки от Бинар ту в Сайта, ту в програма „София“. Първоначалната концепция окончателно изчезна в небитието, без нещо ново да се предложи като алтернатива. Студийният комплекс, изграден с огромни усилия, който съчетаваше аналогови и дигитални технологии,  престана да се ползва, камерите се използваха по инцидентни официални поводи.

В Бинар отвреме-навреме се назначаваха хора, които никой не е запознал каква е била първоначалната идея за новото радио. Тя, твърдят посветени, била  непозната и на самия директор. Интересно, как толкова хартия се изписа като предложения и отчети, препращани и в СЕМ, съхранявани в архиви. Сигурно няма кой да чете. Или приемствеността не означава нищо за регулаторния орган?

По някое време остатъците от екипа и новоприсъединилите се колеги са поискали все пак среща с ръководството, за да си изяснят предмета на своята работа. Така и не са получили яснота, макар че, вътрешно ведомствените правилници и разписани длъжностни характеристики налагат на всеки началник като предмет на дейност задължението да осигурява задължителен обем от работа на своите подчинени.

Така че ситуацията започва да изглежда абсурдна. Отнемаш предмета на работа, а търсиш сметка защо подчинените не работят достатъчно?

Ама нали за това е регулаторният орган, да попита началството защо не формулира  съдържанието и дейността на тази структура, както и задължителните задачи, които да се изпълняват в указаното работно време.

Човек може да допусне две неща при сегашната ситуация. Че или е задействал рефлексът „няма човек, няма проблем“ тоест, като не знаеш какво да правиш с едно нещо, го махаш. Така можеш да реализираш и някоя икономия, ако не ти се вързва бюджета. Или имаш наум да вкараш проект разработен от външна фирма, с която си се договорил. Но тогава какво става с обществената мисия на радиото? И как цяла структура се аутсорсва без одобрение от СЕМ? То така може и останалите програми да се поемат от частни лица.

Така било, казват, с архивите. И за какво става дума, когато архивите, перспективните линии едно по едно  се изнасят навън – на аутсорсинг? Неспособност, липса на визия, безпомощност или съзнателно обезсилване на обществената функция на БНР?

Малко вероятно е на третата година от един изтичащ мандат някой да е осъмнал със свежа идея, обаче. Затова по близко до ума е хипотезата за зачеркнатото бъдеще на обществената медия. След като никой не се вълнува от уволнението на последните от Бинар, значи никой не си дава сметка, че идеята за бъдеще на обществената медия изчезва. Не просто хората.

Само за справка ще припомним че когато ВВС усети, че губи аудитория, специален екип от изтъкнати медийни експерти работи цяла година върху стратегия, наречена Бяла книга за развитието и новите приоритети на медията. Тя бе представена и защитена в Парламента. Закриха се ефирни програми, някои минаха изцяло в Интернет, създаде се  специален отдел TESTER, който  да разработва ново съдържание , включително по предложение на публиката.

А у нас Законът за радио и телевизия, за който си изтрихме езиците да повтаряме, че е безнадеждно остарял, защото не припознава Интернет като медийна среда, крепи вече май единствено органа, който би трябвало да изисква развитие на обществените медии.

Е, като че ли стигнахме до отговора защо си отиде БИНАР. Защото няма интерес да се променя статуквото. Иначе ще вземе да се наложи да се промени и така удобния СЕМ, назначаван по квоти от политиците. Иди разправяй, че т.н. обществените медии служат на обществото. Което обаче, им плаща.

Това уволнение има един съпътстващ  зловреден ефект, свързан с психоклимата в Радиото. Останалите сега си мислят – ами така им се пада, не идват на работа, а нас тук ни дебнат за всяка минута, чекираме се на влизане и на излизане, едва ли не и като ходим до тоалетната, окото на камерите следи всичко – защото такова е разбирането на сегашното ръководство за ред и дисциплина. Дигитализацията се изчерпа с камерите, заради които журналистите и в редакциите си говорят шепнешком… И в тази нездравословна среда няма как да се сетят, че това звено Бинар е било създадено да ги вдъхновява и тях да търсят нови пътища за развитие в дебрите на новата медийна среда. Единствено оцеляването ги тревожи.

В кой век мисли че живее Радиото?

 

Сподели в
 

Най-мразя, когато пребият някой журналист, сещат се, че аз съм първа в списъка на осакатените с насилие журналисти, и ме канят за интервю. Винаги отказвам.

21.03.2020/12:26

Основателят на WikiLeaks е цел на многобройни опити да бъде дискредитиран, или най-малкото да бъдат размътени водите около неговия случай, който би трябвало да се свежда единствено до свободата на словото.

24.02.2020/15:37

МФ спало, МВР - бляло, прокуратурата - хич я няма, даже Валери Симеонов се мотал. Но всички те са целите "в бяло"

14.02.2020/10:02

Дойде времето управляващите да платят за медийния модел "Пеевски", който експлоатират, откакто са на власт. Дойде, защото България е изправена пред исторически избор - за или против еврото. Налага се той да бъде информиран. Последиците от невеж избор по този въпрос могат да бъдат трагични.

13.02.2020/09:57

Без да навлизам в дълбочина и да се правя на интересен, като се опитвам да анализирам зловонната помия, която се изля по адрес на президента Радев от парламентарната трибуна и от телевизионните екрани след обръщението му към нацията, ще ми се само да кажа, че по-печално, отчайващо и омерзително е поведението на голяма част от българските журналисти, включително и ансамбъла на мисирките, които крякаха около премиера на фона на героичните тръби някъде около Перник.

05.02.2020/17:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки