След убийството в Русе журналистите трябва да са по-смели

16.10.2018 /19:24 | Автор : Иван Бакалов | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иван Бакалов е и гл. редактор на e-vestnik

Любителите на теорията на конспирацията са неудовлетворени. Убийството на тв водещата в Русе се оказа елементарно, беше разкрито бързо, няма никаква конспирация, не остава нещо неясно, поне според полицията и официалните власти.

Да, ама… задържаният за убийството не отговаря на някои очаквания. Не е този… Според профила, нарисуван от мнозина във Фейсбук, предполагаемият убиец по метода на изключването не е клошар, не е циганин, не е шизофреник, не е маниак изнасилвач…

Убил я е професионалист, за да й запуши устата. Всичко е нагласено. Такава версия има основания, но само теоретично. Защото няма силен мотив за такова свръхпрофесионално убийство, при което да имитираш толкова обстоятелства.

Да вземеш биологичен материал от набелязан за убиец, да го сложиш върху жертвата, да сложиш върху него биологичен материал от жертвата и да организираш минаването му през граници в определени часове. Да го „облъчиш” да си признае, заедно с негови роднини. Или да накараш необразован маргинал да изнасили и убие, нарочно да остави всички следи, пък после да си мълчи…

Почти невъзможно е да се направи такава постановка. Ако може да го направи някоя тайна служба или мафия по света, зад нея трябва да са тримата прокурори, изпратени в Русе, заедно с началника си Цацаров, следователи и т. н. За нея трябва да работят всички разследващи и до най-горе по властовата пирамида. Кръгът на посветените в конспирацията ще се разшири до най-малко 50-ина души. Това и във филмите ще звучи невероятно.

Шумът в западните медии за убитата журналистка не е толкова поради това, че българи го представят изопачено пред чуждите журналисти.

Тази истерия я има    

На протеста пред съдебната палата някаква говореше с драматичен глас през чужда телевизия: „Ние се страхуваме да излезем на улицата, вече се страхуваме и вкъщи”. Описва България. Това влиза в тв новините на Запад. Там случаят им пасва на шаблона - убита журналистка, разкриваща злоупотреби с еврофондове. Защото това са нагласите за България, такова впечатление сме оставили, макар мъдрият Борисов да ни управлява вече 10 години и да си избира главен прокурор.

По принцип на Запад са чувствителни, когато има убит журналист. Нашите дебелаци се разтичаха само защото се вдигна грандиозен шум в чужбина. То еврокомисари, то генералният секретар на ООН…

Но се получи така, че истерията за „убита журналистка, разкриваща злоупотреби с еврофондове” даде коз на Борисов да нападне медиите и недоволните от властта. А вместо да се прави на обиден, той направо трябва да се скрие, при такава степен на недоверие към управляващите по повод едно убийство.

На митинга пред съдебната палата за убитата журналистка имаше и хора като едновремешните професионални оплаквачки на гробищата. И Йоло Денев си беше съвсем на място с вестник „Революция“. И Соня Колуклиева.

Целият този патос заради убийство, извършено от един маргинал от циганската махала.

Но има още един ефект 

Журналистите, които не обслужват властта не са останали много. Но всички журналисти, които се опитват да публикуват нещо опасно и критично, ще се уплашат – дали пък не са я убили, защото решила да пуска опасни теми по кабеларката?

Това убийство може да изглежда като да уплаши журналистите, особено в такава феминизирана професия, да стресне колегията, да не си позволяват много. Дори като случайно убийство, от изнасилвач, пак има такъв ефект.

Страховете са излишни. Мафиотската власт предпочита да действа по-хитро – да уволни неудобния, да му спре предаването, да му плаща малко, докато сам се откаже. Или да му плаща много, ако слуша. И т. н. има много начини да се потискат опитите за разкрития в медиите.

Затова точно сега журналистите трябва да бъдат по-смели. И ако може без манипулации, „да засилим ефекта”. (Със съкращения) 

Свързани:   Прекалявяме с трагедията в Русе

Вече седмица цялата държава се вълнува от изключително тежък инцидент - млада жена си отиде по жесток начин в Русе. Бе убита нечия дъщеря, жена, майка, приятелка... Никой не заслужава подобна съдба!
Дата: 15.10.2018


 

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки