„Банкеръ”: Кашоги е накълцан в саудитската мисия в Истанбул

09.10.2018 /12:00 | Автор : Иван Гуляшки | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Постери с образа на Кашоги висят пред консулството на Рияд в Истанбул

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги е бил жестоко убит, а трупът му - разчленен, твърди Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация, чийто член е и Кашоги.

По думите на Къшлакчъ саудитският журналист, който е в неизвестност от 2 октомври, е бил умъртвен по особено жесток начин в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. 

"Екип от 15 души е бил изпратен от Саудитска Арабия за тази цел. След като влиза в консулството, Кашоги отначало бива упоен, след това измъчван жестоко. Накрая саудитците разчленяват трупа му и така го изнасят от консулството", казва Къшлакчъ пред турски медии. Той посочи още, че след изясняването на обстоятелствата се планира заупокойна молитва за Кашоги пред консулството.

"Подготвяме задочна молитва за упокой на Кашоги. Световната съвест трябва да осъди Саудитска Арабия заради това убийство. Той и децата му бяха американски граждани. САЩ трябва също да изразят отношение към това убийство", казва Къшлакчъ.

Създаден е кризисен щаб  

Турските власти, разследващи случая с изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, споделят мнението, че той е бил убит. 

Ключът към убийството вероятно се крие в черен микробус мерцедес със затъмнени стъкла. Колата заедно с няколко други коли е потеглила от консулството 2 часа, след като журналистът е влязъл в комплекса на дипломатическата мисия в Истанбул. Трупът на убития журналист вероятно е бил изнесен с една от тези коли, съобщи проправителственият в. "Сабах". 

Изчезването на саудитския журналист, известен с критиките си към режима на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, вдигна на крак властите в Турция. Разследването се води от истанбулската главна прокуратура. В него участват екипи от Дирекцията по сигурността в Истанбул (полицията) в сътрудничество със служители на националната разузнавателна служба МИТ. Сформиран е кризисен щаб 

С 6 коли изнасят трупа от сградата  

Търси се мерцедесът, около който се завърта версията за убийството на Кашоги. Твърди се, че по времето, когато журналистът се е намирал в консулската служба, от Саудитска Арабия в Истанбул пристигнали 15 души с 2 самолета и още същия ден се върнали обратно. Турските разследващи смятат, че това е бил екип, изпратен специално за да убие Кашоги. 

Саудитският журналист подава молба за рандеву в саудитското генерално консулство на 28 септември и от консулството му определят дата 2 октомври - време, което, както се предполага, било необходимо да бъде организирано предполагаемото убийство. Може да се каже, че убийството е било планирано и извършено, след като журналистът е бил подложен на мъчения, коментират от разследващия екип.

6-те коли, които потеглили от консулството и за които има подозрения, че са изнесли трупа на Кашоги от комплекса, се разделили в групи по 3 и тръгнали в противоположни посоки. Мерцедесът със затъмнени прозорци преди това в продължение на 4 часа стоял паркиран пред консулството, а после отпътувал по магистралния път Д 100, извеждащ от Истанбул покрай Мраморно море. Полицията разследва видеозаписите от близките камери и се опитва да установи лицата, намиращи се в мерцедеса. 

В същото време генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед Утейби е заявил, че не разполагат със записи от видеокамерите в сградата, понеже те не били включени, информират медиите. Това допълнително подхранва подозренията за планирано убийство.

Свързани:   Ердоган следи изкъсо случая с журналиста Джамал Кашоги

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че лично следи развитието на случая със саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна преди седмица в Истанбул, и добави, че все още се надява на положителен изход, предаде Ройтерс.
Дата: 08.10.2018


 

Сподели в
 

Конкурсът за зелена журналистика „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

30.10.2020/15:25

Американските телевизионни канали се готвят за безпрецедентна и със сигурност удължена изборна вечер на 3 ноември, усложнена от мащаба на гласуването по пощата и растящото недоверие към медиите, с риск победител да бъде обявен твърде рано.

29.10.2020/16:55

СДВР излезе с абсурдно обяснение относно задържането на журналиста от АКФ Николай Стайков. Припомняме, че на 8 срещу 9 август около 3 часа близо до езерото “Ариана” в София той бе арестуван "за чупене на пейки" в зона без пейки и отведен в районното.

28.10.2020/16:55

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки