„Банкеръ”: Кашоги е накълцан в саудитската мисия в Истанбул

09.10.2018 /12:00 | Автор : Иван Гуляшки | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Постери с образа на Кашоги висят пред консулството на Рияд в Истанбул

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги е бил жестоко убит, а трупът му - разчленен, твърди Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация, чийто член е и Кашоги.

По думите на Къшлакчъ саудитският журналист, който е в неизвестност от 2 октомври, е бил умъртвен по особено жесток начин в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. 

"Екип от 15 души е бил изпратен от Саудитска Арабия за тази цел. След като влиза в консулството, Кашоги отначало бива упоен, след това измъчван жестоко. Накрая саудитците разчленяват трупа му и така го изнасят от консулството", казва Къшлакчъ пред турски медии. Той посочи още, че след изясняването на обстоятелствата се планира заупокойна молитва за Кашоги пред консулството.

"Подготвяме задочна молитва за упокой на Кашоги. Световната съвест трябва да осъди Саудитска Арабия заради това убийство. Той и децата му бяха американски граждани. САЩ трябва също да изразят отношение към това убийство", казва Къшлакчъ.

Създаден е кризисен щаб  

Турските власти, разследващи случая с изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, споделят мнението, че той е бил убит. 

Ключът към убийството вероятно се крие в черен микробус мерцедес със затъмнени стъкла. Колата заедно с няколко други коли е потеглила от консулството 2 часа, след като журналистът е влязъл в комплекса на дипломатическата мисия в Истанбул. Трупът на убития журналист вероятно е бил изнесен с една от тези коли, съобщи проправителственият в. "Сабах". 

Изчезването на саудитския журналист, известен с критиките си към режима на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, вдигна на крак властите в Турция. Разследването се води от истанбулската главна прокуратура. В него участват екипи от Дирекцията по сигурността в Истанбул (полицията) в сътрудничество със служители на националната разузнавателна служба МИТ. Сформиран е кризисен щаб 

С 6 коли изнасят трупа от сградата  

Търси се мерцедесът, около който се завърта версията за убийството на Кашоги. Твърди се, че по времето, когато журналистът се е намирал в консулската служба, от Саудитска Арабия в Истанбул пристигнали 15 души с 2 самолета и още същия ден се върнали обратно. Турските разследващи смятат, че това е бил екип, изпратен специално за да убие Кашоги. 

Саудитският журналист подава молба за рандеву в саудитското генерално консулство на 28 септември и от консулството му определят дата 2 октомври - време, което, както се предполага, било необходимо да бъде организирано предполагаемото убийство. Може да се каже, че убийството е било планирано и извършено, след като журналистът е бил подложен на мъчения, коментират от разследващия екип.

6-те коли, които потеглили от консулството и за които има подозрения, че са изнесли трупа на Кашоги от комплекса, се разделили в групи по 3 и тръгнали в противоположни посоки. Мерцедесът със затъмнени прозорци преди това в продължение на 4 часа стоял паркиран пред консулството, а после отпътувал по магистралния път Д 100, извеждащ от Истанбул покрай Мраморно море. Полицията разследва видеозаписите от близките камери и се опитва да установи лицата, намиращи се в мерцедеса. 

В същото време генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед Утейби е заявил, че не разполагат със записи от видеокамерите в сградата, понеже те не били включени, информират медиите. Това допълнително подхранва подозренията за планирано убийство.

Свързани:   Ердоган следи изкъсо случая с журналиста Джамал Кашоги

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че лично следи развитието на случая със саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна преди седмица в Истанбул, и добави, че все още се надява на положителен изход, предаде Ройтерс.
Дата: 08.10.2018


 

Сподели в
 

С отворено писмо, всички ние, представители на различни местни и национални медии, се обръщаме към кандидатите за кметове и общински съветници в общината, пишат колеги от Асеновград.

17.10.2019/18:52

Журналистът Георги Тошев представя документалния филм "Мариус Куркински на 50" в кино „Култура“ в София. На известния актьор и режисьор Тошев посвети и 2 епизода в телевизионната поредица „НепознатиТЕ“.

16.10.2019/15:25

HR-отделът на ПРАС-ПРЕС се зае с тежката задача да подскаже каква реализация биха могли да имат някои колеги извън журналистиката

16.10.2019/10:47

До 20 октомври може да се кандидатства за Годишните награди в туризма, за които през 2019 г. ще е четвърто издание, напомнят от министерството на туризма.

14.10.2019/18:56

Предизвикателствата пред икономиката, ролята на новите технологии в бизнеса и глобални проблеми като климатичните промени. Това са част от темите, с които годишната конференция The Next Big Thing на Bloomberg TV Bulgaria се завръща с четвърто издание тази година.

13.10.2019/18:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки