„Банкеръ”: Кашоги е накълцан в саудитската мисия в Истанбул

09.10.2018 /12:00 | Автор : Иван Гуляшки | Източник: Банкеръ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Постери с образа на Кашоги висят пред консулството на Рияд в Истанбул

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги е бил жестоко убит, а трупът му - разчленен, твърди Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация, чийто член е и Кашоги.

По думите на Къшлакчъ саудитският журналист, който е в неизвестност от 2 октомври, е бил умъртвен по особено жесток начин в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. 

"Екип от 15 души е бил изпратен от Саудитска Арабия за тази цел. След като влиза в консулството, Кашоги отначало бива упоен, след това измъчван жестоко. Накрая саудитците разчленяват трупа му и така го изнасят от консулството", казва Къшлакчъ пред турски медии. Той посочи още, че след изясняването на обстоятелствата се планира заупокойна молитва за Кашоги пред консулството.

"Подготвяме задочна молитва за упокой на Кашоги. Световната съвест трябва да осъди Саудитска Арабия заради това убийство. Той и децата му бяха американски граждани. САЩ трябва също да изразят отношение към това убийство", казва Къшлакчъ.

Създаден е кризисен щаб  

Турските власти, разследващи случая с изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, споделят мнението, че той е бил убит. 

Ключът към убийството вероятно се крие в черен микробус мерцедес със затъмнени стъкла. Колата заедно с няколко други коли е потеглила от консулството 2 часа, след като журналистът е влязъл в комплекса на дипломатическата мисия в Истанбул. Трупът на убития журналист вероятно е бил изнесен с една от тези коли, съобщи проправителственият в. "Сабах". 

Изчезването на саудитския журналист, известен с критиките си към режима на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, вдигна на крак властите в Турция. Разследването се води от истанбулската главна прокуратура. В него участват екипи от Дирекцията по сигурността в Истанбул (полицията) в сътрудничество със служители на националната разузнавателна служба МИТ. Сформиран е кризисен щаб 

С 6 коли изнасят трупа от сградата  

Търси се мерцедесът, около който се завърта версията за убийството на Кашоги. Твърди се, че по времето, когато журналистът се е намирал в консулската служба, от Саудитска Арабия в Истанбул пристигнали 15 души с 2 самолета и още същия ден се върнали обратно. Турските разследващи смятат, че това е бил екип, изпратен специално за да убие Кашоги. 

Саудитският журналист подава молба за рандеву в саудитското генерално консулство на 28 септември и от консулството му определят дата 2 октомври - време, което, както се предполага, било необходимо да бъде организирано предполагаемото убийство. Може да се каже, че убийството е било планирано и извършено, след като журналистът е бил подложен на мъчения, коментират от разследващия екип.

6-те коли, които потеглили от консулството и за които има подозрения, че са изнесли трупа на Кашоги от комплекса, се разделили в групи по 3 и тръгнали в противоположни посоки. Мерцедесът със затъмнени прозорци преди това в продължение на 4 часа стоял паркиран пред консулството, а после отпътувал по магистралния път Д 100, извеждащ от Истанбул покрай Мраморно море. Полицията разследва видеозаписите от близките камери и се опитва да установи лицата, намиращи се в мерцедеса. 

В същото време генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед Утейби е заявил, че не разполагат със записи от видеокамерите в сградата, понеже те не били включени, информират медиите. Това допълнително подхранва подозренията за планирано убийство.

Свързани:   Ердоган следи изкъсо случая с журналиста Джамал Кашоги

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че лично следи развитието на случая със саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна преди седмица в Истанбул, и добави, че все още се надява на положителен изход, предаде Ройтерс.
Дата: 08.10.2018


 

Сподели в
 

Предопределен ли е новият член на Съвета за електронни медии и има ли значение кой ще поеме поста? Регулаторът ще освежи състава си с един нов член, тъй като на 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов.

17.07.2019/10:00

Слави Трифонов може да е сред най-успешните шоумени и продуценти в България, но на любовния фронт всеки път търпи загуби.

16.07.2019/16:51

Мандатът на един от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Иво Атанасов, изтича на 17 юли и комисията трябва да обнови състава си с ново попълнение.

15.07.2019/15:25

Яна Чинкова е новото попълнение в екипа на „Здравей, България”. От От 15 юли тя ще води сутрешните новинарски емисии, които са неразделна част от предаването в Нова телевизия.

15.07.2019/10:30

Повече от 1500 журналисти излязоха на поход с настояване властите да обезпечат свободата на словото и защитата на представителите на медиите от полицейски сътрудници по време на протести, съобщава РИА "Новости".

14.07.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки