Начало
 
 

„Репутационните кризи онлайн” е книга не само за студенти

08.08.2018 /18:38 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на Пламен Атанасов

От печат излезе дебютната книга на плевенския доктор по обществени комуникации и информационни науки Пламен Атанасов от СУ „Св. Климент Охридски”, наречена „Репутационните кризи онлайн”.

Макар и носеща всички белези на едно чисто научно четиво, тя е увлекателна и полезна не само за бъдещи журналисти и пиари, а за най-широк кръг читатели.

„Голямата мрежа е само катализатор на социалните процеси”, казва още в увода си авторът и добавя: „разширяването на днешното общуване води и до разширяване на потребността от информация, а информацията е реална и се управлява”.

Всички тези твърдения намират доказателства в близо 200-страничния труд, възприеман като компас в морето на новото уеб измерение.

Ето и малко числа от книгата, които пораждат трудни и нерадостни за съвременния човек въпроси: „…едва 4,99 на сто /от студентите от България, Румъния и Франция – участници в социологическото проучване на автора - не притежават регистрация в социалните онлайн мрежи, малко над 34 на сто имат повече от една.

И друг извод:  

„…При скандал, засягащ някоя компания, 61,09 процента търсят информация в интернет и само 33,94 на сто прибягват до традиционните електронни и печатни издания”.

„Репутацията преди всичко е морална категория. Тя се гради продължително и непрекъснато трябва да се доказва, за да не се загуби доверието на хората към съответната организация”, казва рецензентът на автора проф. д-р Чавдар Христов.

И пита риторично в предговора си: „Мрежата е идеален посредник, но умее ли да пази тайна?” След което сам подсказва очевидния отговор: „Ако беше така, едва ли през 2018-а Марк Зукърбърг щеше да се оправдава 5 часа пред американския Сенат. Особено след като дейността на „Кеймбридж Аналитика” е известна отпреди 3 години”.

Затова и звучи логично изводът, че репутацията на Зукърбърг и Фейскбук е под въпрос. Защото е нарушено моралното изискване да бъдат защитени личностните и неприкосновени споделянията в една от най-използваните социални платформи.

Именно този тънък разрез между социалните платформи и моралните категории тепърва трябва да се изучава и анализира. И е наистина отлично, че млад български учен се е заел с това далеч преди проблемът да слезе от челните заглавия на големите световни медии и да влезе в учебниците по журналистика. А бъдещите преподаватели по журналистика и обществени комуникации няма да имат нужда от превод.


 

Сподели в
 

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

Пъстра и богата на културни събития програма е подготвила Община Троян за своя празник – Петковден. Тогава се чества и 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

12.10.2018/18:33

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки