Начало
 
 

Пред очите на света Самарското знаме се вя на полюса

31.07.2018 /20:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач Олег Шчапин и Марина Чистоногова

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

На най-северната точка на планетата знамето беше развято от капитана на атомния ледоразбивач „50 години победа“ Олег Шчапин, на борда на който светинята достигна до там, и от отговорния секретар на Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия Марина Чистоногова.  

На 31 юли атомният ледоразбивач се завърна от историческия рейс в града герой Мурманск. „За първи път в историята на Северния полюс се случва подобно събитие - достигането до него на копие на свята реликва, каквато е Самарското знаме, изработено в Мурманск“ – съобщиха от компанията ФГУП „Атомфлот“.

Свидетели на церемонията на полюса бяха 120 туристи от различни страни, пристигнали на атомния ледоразбивач „50 години победа“ с мисията да покорят ледения връх на планетата. „Туристи от цял свят наблюдаваха церемонията – каза Марина Чистоногова. – Радостни сме, че хора от Китай, Америка, Белгия, Германия вече знаят какво е Самарското знаме, какво е Освобождението на Балканите. Знаят за нашето мурманско областно отделение на Съюза на писателите на Русия.“

А в този исторически акт, както и в проекта Международен славянски ход 2018, председателят на Областния комитет за култура и изкуство в Мурманск Ирина Лисова съзря символ, който бележи 80-годишнината от създаването на Мурманска област. Тя подчерта, че областта е изиграла значителна роля в развитието на съвременните приятелски връзки с България, и най-вече в това, че именно тук през 1997 година е сложено началото да бъде отбелязван Денят на славянската писменост и култура.

След като беше развято на Северния полюс, Самарското знаме

ще оглави Славянския ход Мурманск – Балканите с дължина 12 хиляди километра

Началото на проекта е на 17 август и участниците ще преминат през Петрозаводск, Велики Новгород, Минск, градове в Словакия, Сърбия, България, Черна гора, след което ще се завърнат на 7 септември в Мурманск. Тазгодишното издание е от особено значение, тъй като е посветено на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, за което Русия изигра главната роля. В България участниците в хода ще пристигнат от Белград в София на 24 август. След среща с представители на българските медии и столичани те ще продължат за връх Шипка, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна, Пловдив и ще продължат към крайната си цел Черна гора.

Първият Международен славянски ход по маршрута Мурманск – Черна гора, състоял се през 1997 г., беше продължение на важно историческо събитие. По инициатива на мурманските писатели и най-вече на ветерана от атомния ледоразбивачен флот Виталий Маслов беше сложено началото на празнуването на деня на славянската писменост и култура. За първи път празникът се е състоял в Мурманск през 1986 година. В знак на благодарност за възраждането на светлия ден България дари  северния град с копие на паметника на равноапостолните свети братя Кирил и Методий,издигнат пред Народната библиотека в София, чийто автор е скулпторът Владимир Гиновски. Това е първият монумент на Славянските просветители в Русия.

Главната цел на тазгодишния ход е установяване на приятелски отношения и културни връзки със славянските страни, през които ще преминат участниците.

Организатори на Славянския ход 2018 са Мурманската областна обществена организация на Съюза на писателите на Русия съвместно с Мурманското областно отделение на Международния фонд на славянската писменост и култура, с подкрепата на правителството на Мурманска област, властите на град Мурманск, Мурманското отделение на обществения фонд „Руски фонд на мира“ и компанията „Атомфлот“.

Още по темата:

https://drive.google.com/open?id=1tVUU9eeUXs0ETIUcaIrLSwF0HbwKYNhV

Руските колеги предоставиха за сайта на СБЖ видео запис от уникалното пристигане на Самарското знаме на Северния полюс

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=39940

Единствен сайтът на СБЖ ви информира за едно изключително събитие, което току що стартира и е с крайна цел…Северния полюс. Копие на Самарското знаме, подарено на българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878 г., за първи път ще бъде развято на Северния полюс.

 

Снимките са от архива на Славянски ход и са предоставени на сайта на СБЖ от Иля Виноградов

Сподели в
 

Даниела Пенкова, която оглавява сайта, предлагащ документални филми по сериозни икономически и социални проблеми, написа гневен коментар по повод изтриването на видеото от социалната мрежа.

14.08.2018/21:35

Който е бил дете преди малко повечко от 50 години, ще се досети за какво ще стане дума. Тогава програмата на Радиото ни, което в ония времена бе само едно, започваше сутрин рано с минути за „Гимнастика” и с детското предаване „Бърборино”.

14.08.2018/21:27

Гаврил Белемезов, чиито корени са от елховcкия край, е сред хората,оставили значима следа в родната журналистика. За това припомня Добринка Костова, главен уредник в Етнографско-археологическия музей в Елхово.

06.08.2018/19:24

Донеотдавна тази специализирана телевизионна програма можеше да бъде посочвана като хубав пример. За изискани коментари, споделяни с ясни, нашенски думи, без нечистите примеси на чуждиците...

06.08.2018/19:20

За първи път в историята на Северния полюс на него беше развято копие на една от светините на България – Самарското знаме, което е флаг на тазгодишния Международен славянски ход, започнал от Мурманск. За това съобщи специално за сайта на СБЖ журналистът и поет Иля Виноградов. Преди десетина дни онлайн изданието на Съюза първо съобщи за началото на мисията, както и сега първо съобщава подробности от мястото на събитието.

31.07.2018/20:06

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки