Черно Жобатай: Добрите времена в журналистиката свършиха, идват по-добрите!

25.07.2018 /19:11 | Източник: сайт на Съюза на германските журналисти Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Черно Жобатай

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

Има собствена рубрика „По пътя с…“, в която представя различни политици и техните виждания за ежедневните проблеми на хората. Издател и главен редактор е на Huffington Post за Германия. Преподава като гост-лектор по журналистика в различни университети из страната.

Черно Жобатай е един от новите членове на Съюза на германските журналисти в берлинското дружество. Наскоро браншовата организация на германските журналисти отбеляза своята 70-годишнина с уикенд - празник за колеги и приятели.

Предлагаме ви интервю с немския топ журналист, дадено за сайта на Съюза на германските журналисти, в превод на журналистката Елена Трифонова.

- Радваме се, че от скоро сте член на нашия съюз (Съюза на германските журналисти – б.пр.) и на дружеството ни в Берлин. Какви мотиви Ви доведоха при нас?

- Толкова много бяха предпоставките след разговори с колеги и усещането за журналистика, че тук съм си у дома…. Медиите се променят, променя се и медийният бизнес като цяло, журналистиката се променя. Затова ние не трябва да водим дебати за противопоставяне на млади и стари, на частни и обществени медии, на класически и електронни медии.Всичко се променя. И журналистиката трябва да се променя – сега имаме нужда от това повече от всякога. Никога досега въвеждането на ред в журналистиката не е било толкова важно, както днес. Журналистиката днес има шанса да е по-добра от всякога. Само с един телефонен разговор можеш да постигнеш много – кратките жанрове, дългите форми в текста, в аудио или визуалната журналистика. Забелязвате, че аз съм един истински оптимист – добрите времена отминаха, идват по-добрите! За професионалистите в бранша, естествено.

- Познаваме Ви от ZDF. Как успявате да направите всичко по правилата на професията?

- Повече от двадесет години си плащам данъците на „момчетата от Майнц“ (има предвид ръководството на тв канала, централата на който се намира в Майнц и откъдето се излъчват новинарските емисии. – б. пр.). С поредицата, която правя от известно време „По пътя с….“ кръстосвам Германия надлъж и шир. Силните и важните на деня имат възможност да видят отблизо фокусът на политиката в ежедневието на хората, в личния им живот. Също така съм издател на HuffPost – Германия. А освен това съм вероятно най-възрастният в Германия фен на YouTube, защото всъщност исках да комуникирам, да общувам по проблемите на политиката в едни съвършено различни групи – по-млади, по-неангажирани обществено и публично….Гости на последните ми предавания бяха Роберт Хабек, Йенс Шпан, Катарина Барли. Също така с удоволствие преподавам в университети, за да предавам познанията си на по-младите и на тези, които сега тръгват по пътя на журналистиката….

- Бихме ли се надявали да сте също така и активен в работата си в нашия съюз?

- Да, естествено. Макар и след толкова много години, журналистиката си остава моята професия-мечта. Искам да предам малко от моя оптимизъм на Съюза на журналистите, да събудя апетита ви към дигиталните медии, да покажа, че прагът за влизането в новия свят не е никак висок….

 

Сподели в
 

По повод 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България в Държавната агенция на архивите бе представена книгата на доктора на историческите науки и дипломат проф. Петър Куцаров „Независимостта на България и Русия“. Това е втората част от поредицата му „България в руските секретни архиви“. Първата беше посветена на Съединението.

10.10.2018/15:40

В заглавията на много от книгите му присъства думата „война“. Автор е на книги, в които разкрива жестокото й лице по време на събитията в Северна и Южна Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа. Пет са книгите му за войните в Азия през ХХ век. Сред тях са „Мълчаливата война“, „Войната в Южен Виетнам, както я видях“, „Студената война в Германия“… Такъв бе и животът на талантливия австралийски журналист Уилфред Бърчет - преминал в сложни и опасни времена.

09.10.2018/09:33

Ирина Вакуловска е известен журналист. Била е водеща на предавания в тв каналите РТР, СТС, НТВ и радиоводеща. за своята работа тя е лауреат в категорията „Авторски програми“на престижната награда „ТЕФИ“, която наричат „Оскар“ на руската журналистика.

05.10.2018/15:55

Преди време в разговор със сина на големия руски поет Константин Симонов – журналиста Алексей Симонов, той ми каза, че свобода на словото има само за тези, които са готови да се борят за нея. Това ми дойде на ум, когато се срещнах с топ перото на българската журналистика Велислава Дърева, за която можем да кажем, без да се замислим, че е точно онзи журналист, за когото свободата на словото е верую не само в работата, но и в живота. Та с кого друг можеш откровено да си говориш дали е свободно днес журналистическото слово у нас или не!

01.10.2018/15:00

Мишел Хунцикер и Силви Майс са две прекрасно изглеждащи дами, които немскоезичните телевизионни канали направиха много популярни и богати. Общото между тях е, те не са германки, но говорят перфектен немски. През последните дни в Германия излезе от печат автобиографичната книга на Мишел Хунцикер „Един външно перфектен живот“, а Силви Майс за пореден път даде „топ-интервю“ на водещо списание, в което пак разказа за възходите и паденията в живота си.

30.09.2018/14:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки