Черно Жобатай: Добрите времена в журналистиката свършиха, идват по-добрите!

25.07.2018 /19:11 | Източник: сайт на Съюза на германските журналисти Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Черно Жобатай

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

Има собствена рубрика „По пътя с…“, в която представя различни политици и техните виждания за ежедневните проблеми на хората. Издател и главен редактор е на Huffington Post за Германия. Преподава като гост-лектор по журналистика в различни университети из страната.

Черно Жобатай е един от новите членове на Съюза на германските журналисти в берлинското дружество. Наскоро браншовата организация на германските журналисти отбеляза своята 70-годишнина с уикенд - празник за колеги и приятели.

Предлагаме ви интервю с немския топ журналист, дадено за сайта на Съюза на германските журналисти, в превод на журналистката Елена Трифонова.

- Радваме се, че от скоро сте член на нашия съюз (Съюза на германските журналисти – б.пр.) и на дружеството ни в Берлин. Какви мотиви Ви доведоха при нас?

- Толкова много бяха предпоставките след разговори с колеги и усещането за журналистика, че тук съм си у дома…. Медиите се променят, променя се и медийният бизнес като цяло, журналистиката се променя. Затова ние не трябва да водим дебати за противопоставяне на млади и стари, на частни и обществени медии, на класически и електронни медии.Всичко се променя. И журналистиката трябва да се променя – сега имаме нужда от това повече от всякога. Никога досега въвеждането на ред в журналистиката не е било толкова важно, както днес. Журналистиката днес има шанса да е по-добра от всякога. Само с един телефонен разговор можеш да постигнеш много – кратките жанрове, дългите форми в текста, в аудио или визуалната журналистика. Забелязвате, че аз съм един истински оптимист – добрите времена отминаха, идват по-добрите! За професионалистите в бранша, естествено.

- Познаваме Ви от ZDF. Как успявате да направите всичко по правилата на професията?

- Повече от двадесет години си плащам данъците на „момчетата от Майнц“ (има предвид ръководството на тв канала, централата на който се намира в Майнц и откъдето се излъчват новинарските емисии. – б. пр.). С поредицата, която правя от известно време „По пътя с….“ кръстосвам Германия надлъж и шир. Силните и важните на деня имат възможност да видят отблизо фокусът на политиката в ежедневието на хората, в личния им живот. Също така съм издател на HuffPost – Германия. А освен това съм вероятно най-възрастният в Германия фен на YouTube, защото всъщност исках да комуникирам, да общувам по проблемите на политиката в едни съвършено различни групи – по-млади, по-неангажирани обществено и публично….Гости на последните ми предавания бяха Роберт Хабек, Йенс Шпан, Катарина Барли. Също така с удоволствие преподавам в университети, за да предавам познанията си на по-младите и на тези, които сега тръгват по пътя на журналистиката….

- Бихме ли се надявали да сте също така и активен в работата си в нашия съюз?

- Да, естествено. Макар и след толкова много години, журналистиката си остава моята професия-мечта. Искам да предам малко от моя оптимизъм на Съюза на журналистите, да събудя апетита ви към дигиталните медии, да покажа, че прагът за влизането в новия свят не е никак висок….

 

Сподели в
 

Директорът на Институт „Конфуций“ в София проф. Гъ Джъцян получи 2 награди по повод приключване на мандата му и окончателното му отпътуване от България.

25.07.2018/19:26

Роденият през 1961 година в Берлин като син на германка и гамбиец Черно Жобатай е един от най-популярните водещи на телевизионни предавания в Германия по ZDF. Негова запазена марка са спортните кецове към официален костюм, с които води сутрешните предавания в продължение на години.

25.07.2018/19:11

За него журналисти и политици единодушно са на мнение,че познава журналистиката до най-малките и най-непопулярните й страни, като при това е обединяваща фигура и най-подходяща да е начело на Съюза на журналистите на Русия (СЖР). И може би поради това Владимир Соловьов беше единодушно избран в края на миналата година за председател на организацията.

18.07.2018/20:55

Тези дни стана известно,че две години след като беше уволнена от Националното радио като директор на програма „Хоризонт“, Лили Маринкова беше върната на работа по решение на Висшия касационен съд. Макар и по-голямата част от журналистическата гилдия да се зарадва на новината, се разбра, че след възстановяването й на поста е освободена заради… придобито право на пенсия.

12.07.2018/21:40

В дните, когато всички говорят за визитата на китайския премиер в България и участието му в срещата „16+1“, в СБЖ гостува наш колега от Поднебесната. Това е зам.-главният редактор на Българската редакция в Радио Китай за чужбина Дин Хао, който обаче се оказа,че носи и името… Павел.

05.07.2018/19:24

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За всички интересуващи се колеги припомняме какви са възможностите за почивка на членовете на СБЖ в Международния дом на журналистите - Варна, и в Творческата база на СБЖ - Батак.

05.08.2018 /06:25

Председателят на УС на СБЖ изразява възмущение от призивите за „прочистване” на bTV от журналисти като водещия на предаването „120 минути”

25.07.2018 /22:20

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

 Мнения

Мнозина от колегите журналисти тези дни с превелика изненада откриват в електронната си поща нечакано писмо от непознат подател, който с настойчивостта на рекламен агент предлага „интересен проект” – „нов онлайн курс с последващи сериозни възможности” (запомнете това! – б.м.).

09.08.2018 /17:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Странджанската драма е само следствие от дълго трупаното недоверие във властта и гняв от неравенства, злоупотреби, несправедливости. Още по-сигурен път към взрива е медийната кастрация, запушваща устата на обществото. Добре, че то все още намира сили да се оплези на „всесилните” и да викне СТИГА!

25.07.2018 /15:55 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки