Начало
 
 

Колеги от СБЖ за пореден път посещават Република Корея по покана на АЖРК

24.07.2018 /22:28 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка за спомен на делегацията на СБЖ в Асоциацията на журналистите на Република Корея

Делегация на СБЖ, водена от доц. д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“ в град Варна – член на УС на СБЖ, се завърна от едноседмично пребиваване в Република Корея, реализирано в първите дни на юли т.г.

Тя е поредната в изпълнение на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между Съюз на българските журналисти и Асоциацията на журналистите на Република Корея (АЖРК).

За делово общуване с колеги и за участие в опознавателни срещи в различни сфери в групата бяха включени проф. Милко Петров, дфн във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ в София; представителите на БНТ – водещата предаването „Здравето отблизо“ Мария Андонова и режисьорът Николай Михайлов; и Йордан Георгиев – журналист от Силистра, председател на местното дружество и член на Комисията по култура към УС на СБЖ. 

В организацията и провеждането на гостуването своята неизменна ценна помощ и съдействие оказа директорът на Корейски културен център в София Джеймс Канг, доктор по политически науки, гл.ас. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

По предвидената от домакините програма бяха реализирани посещения в няколко медии: Радио и ТВ „CBS“ (в Сеул и в структурата й в град Джеджу на едноименния остров), представена от Пак Джонг-рюл; в. „Азия днес“ – град Сеул, с президент У Джонг-сун; в. „Кук-дже Шинмун – Международен вестник“ – град Бусан, с президент Сонг Мун-сък, и др. В столицата Сеул обект на внимание бе и медийната Фондация „Korea Press Foundation“ (Корейска медийна фондация за насърчаване и развитие).

Тематични срещи бяха проведени с настоящия президент Джонг Гю-сонг на Националната организация на корейските журналисти, както и с предишния – Пак Джонг-рюл, при който става реализацията на Споразумението между най-големите съюзи на журналисти от България и Корея; в Регионална организация на корейските журналисти – град Джеджу с председател Канг Дже-бьонг и в Регионална организация на корейските журналисти в град Бусан, председателствана от г-жа И И-съл, която бе любезен домакин и придружител на българските журналисти.

Посетени бяха също различни музеи и забележителности: в Сеул това са Царският дворец „Гьонгбоккунг“ и Националният исторически музей; телевизионна кула „Намсан“ (237 м) и етнографски комплекс „Корейски традиционен народен квартал“; на о. Джеджу – Музей на мира, уникална пещера със застинала вулканична лава и близките до нея 3 водопада, световно известен музей „Рипли“ („Ако искаш вярвай, ако искаш – недей“), голям религиозен храм и др.

За първи път български журналисти посетиха болници в Република Корея: в град Сеул това бе Болница „Джасенг“, която е за традиционна корейска медицина, представена на срещата от Ким Ха-нъл, и модерната болница „Хьонде Асан Бьонуон“ с експозиция, представяща историята на създателя на империята „Хюндай“.

Пред българите бяха споделени презентации за възможностите на двете големи медицински звена, като бяха демонстрирани и техники от традиционната медицина.

Българските журналисти имаха и други съпътстващи срещи: в университета само за жени „Sook Myung“ в Сеул; с Областна туристическа агенция на о. Джеджу с президент Пак Хонг-бе и с ръководството на кметството на едноименния централен град, представено от зам.-кмета Го Гил-лим. Посещението на представителите на СБЖ завърши с делова среща с Негово Превъзходителство Петър Андонов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Корея.

Подписаното през м. април 2015 г. Споразумение между СБЖ и АЖК даде възможност за осъществяване всяка година на сътрудничество и размяна на информация и опит по проблеми на журналистиката и медиите между двете професионално-творчески организации. За Корея България е първата европейска страна, с която се влиза в контакт на журналистическо ниво.

От своя страна СБЖ има опит от над 30 години за подобно взаимодействие с журналистическата колегия от Китайската народна република, както и със страни от Европа. СБЖ е била домакин и съорганизатор, както и традиционен участник в различни европейски и световни журналистически инициативи и форуми.

Журналистическите организации на двете големи азиатски страни са сред поканените отсега гости за следващата година (май-юни), когато ще бъде осъществена програмата за отбелязване на 125-ата година на организираното журналистическо движение в България, като патрон на тържествата е президентът на Република България Румен Радев.

Едно от полезните посещения в Корея бе гостуването на Фондация „Корея прес“. Създадена е наполовина със средства от държавата преди 56 години. Тя извършва изследователска дейност в сферата на медиите и публичното общуване на държавата, а на нейна територия се правят пресконференции и други медийни изяви. В партньорство с университет се обучават журналисти.

Фондацията цели подобряване на качеството на журналистиката и подкрепя нововъведенията в медиите, за да насърчи по-доброто информационно обслужване на широката общественост. Фондацията се ангажира да популяризира надеждна преса, комуникативно общество и обновление на новинарската екосистема.

За отбелязване е, че и в Корея, подобно на много други страни по света – сред тях и България, журналистическата професия е феминизирана, за разлика от преди 20-25 години, когато работата в медиите край Южно море е била приоритет преди всичко за мъжете, а и не е било възможно представители на двата пола да работят рамо до рамо, бюро до бюро.

Засега дамите имат по-малко шансове да заемат ръководни позиции, но по време на престоя ни имахме срещи и с представителки на нежния пол, вече ангажирани с отговорности на директори, а и на председатели на регионални журналистически структури.

Гостите от СБЖ сме първите журналисти от Европа, стъпващи във Фондацията, която традиционно общува с колегиите от Русия и от азиатските страни, но тепърва навлиза и на Стария континент. В хода на дискусията става ясно, че в момента Корея е на 43-то място в света по свобода на словото, като за една година е скочила нагоре с 20 места.

Твърдят, че това се е случило вече при новия президент на страната, който е от 2 години и е представител на либералните среди, като е наследил държавен глава от консервативното политическо пространство. Има законодателство, подобно на нашето във връзка с достъпа до информация и със защитата на личните данни.

Споделена бе и кратка статистика:

5 са най-големите вестници в страната, които също имат проблеми с аудиторията, защото все повече корейци четат новините на смартфоните си в интернет, като за целта има и модерни местни търсачки. Държавен фонд, примерно разполагащ с 10 млн. щатски долара годишно, работи за подпомагане на регионалните медии. Всеки месец Фондацията прави конкурс за снимка на месеца, в който участват всички желаещи.

В разговора доц. д-р Георги Калагларски от ВСУ „Черноризец Храбър“ уведоми домакините, че в България СБЖ е инициатор за създаване на законодателство за защита на журналистическия труд, проект за което вече е входиран в канцеларията на Народно събрание. Между другото, вече гостувалите у нас корейски колеги са впечатлени както от девиза „Съединението прави силата“, така и от заглавието на химна ни „Мила родино“, защото и в технияхимн се пее за същото отношение към татковината.

Уведомяваме корейците, че сме били домакини на европейски журналистически форум през 2009 г., както и че сме инициатори за създаване на Балкански медиен център във Варна, включващ 14 държави от Балканския полуостров. Става дума и за обучението по журналистика в България, първо в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а после и още в няколко ВУЗ в страната.  

Представен бе и проф. Петров като човек, който е начело на екипа, създател на триезичния сайт Ню медия 21 (във виртуалната му библиотека има 35 електронни книги, вкл. на английски език), известен по света с висок индекс на цитиране. В него има представители на различни европейски, северноамерикански и латиноамерикански страни, но вече е отправена покана и към колеги от Азия да станат част от групата.

Напускаме Фондацията, изпратени любезно от домакините, показали ни междувременно и гигантски венци с изкуствени рамки и разперени зеленини, накичени пъстроцветно и с огромни поздравителни надписи, насочени към адресати, участници във весели ритуали.

В Корея има 180 телевизии, сред които и кабеларки, както и 540 честоти за радио. Създадената през 1954 г. телевизионната и радиостанция CBS е една от тях. Зам.-председател е Пак Джонг-рюл, бивш председател на Асоциацията на корейските журналисти – един обаятелен журналист и деец, благодарение на когото става възможен стартът на българо-корейските журналистически отношения. Любопитно допълнение – той е първият в историята на Асоциацията, избран пряко от делегатите, които като членове на съсловната организация плащат внос във вонове, равни на 10 щатски долара всеки месец.

В АЖРК работят 15 души като администрация и ръководство и годишният им бюджет за заплати е в размер на 900 000 щатски долара, с уговорката, че в 180-те организации по места членуват 10 000 души, работещи журналисти. Заплатите – малко над средната за страната. И за сравнение – председателят на CBS, избиран начело на 20-членен УС, получава заплата, равна на 12 000 щатски долара. „След 30 години искам да съм посланик в България“, споделя шеговито г-н Пак, допълвайки, че има роднина дипломат в Германия.

Той бе домакин на срещата с групата от СБЖ. Навсякъде веруюто на компанията е свързано с библейското изискване за справедливост и мир. При размяната на подаръци – от българска страна, разбира се, и избрана ракия, докато от домакина, вкл. книга със семейна стойност – той, брат му и баща им имат описана общо 100-годишна журналистическа дейност. В основата й, както бе разказано, стоят „един век професионално присъствие с бистро и чисто слово“.

По време на пребиваването в телевизията, но във филиала й в Бусан – един от 9-те в страната (всеки от тях работи независимо от другите, тъй като е зависим само от отделения бюджет и от човешкия ресурс, контролирани, разбира се, от Централата в Сеул), имаше възможност да се пробват местата на водещите в едно от студиата, където по правило има и зрителска аудитория, защото се записват поне по 1-2 предавания на ден. Отделно се подготвят 40 минути дневно новини от региона.  

В екипа са 18 журналисти – мъже и жени, и 7 оператори.

Какво слушат в радиостанциите:  

корейска съвременна музика, както и класика, като са изключени реклами на цигари и алкохол. Веруюто е „хем наблюдаваме случващото се, хем имаме роля в обществото“, защитавано обаче в условия на зависимост от големи корпорации при ниски такси, плащани от гражданите, и при спадащи абонаменти, както и на тиражи на печатните медии.

Направен бе и оглед на журналистическите офиси, разположени в класически стил в кабини. Разбира се, и на двете места деловите срещи са с шефове от различен ранг, с които общуването бе на познати за медиите теми – достъп до информация, свобода на словото, доминиращи теми в информационните масиви, колегиалност, професионална пригодност и подготовка на кадрите, съотношение между мъжете и жените, заплащане, отношения с властта, синдикални прояви и пр.

Обсъдена бе и аудиторията – християни, по-възрастни хора с либерално политическо настроение, както и откъде идват приходите – в 90% от случаите от реклами, в останалите – от дарения на християни (малка управленска подробност за председателя – задължително е да бъде при избора му християнин под 65 г. със сан поне дякон стоящият начело на групировката, която е една от общо 200 в държавата). Той управлява 540 души, от които 320 в Сеул, другите са в 13-те структури в страната. За 22 години в Корея са се нароили 3 пъти повече телевизии, предаващи новини, като държавните медии съществуват редом с комерсиалните.

Не бе подмината и темата за обединението на двете корейски държави, като за отбелязване е, че заедно с Монголия, Китай, Виетнам и Индонезия, България е сред подкрепящите обединението, с ясното съзнание и на домакините, че това няма да стане лесно и скоро, поради което засега се действа с икономически лостове за създаване на икономически структури в северната съседка побратим. Корейците твърдят, че са единственият народ, живеещ в 2 държави. По този въпрос ние мълчим, защото трябва да отворим незарастващата втори век рана за това, че сме съседи изключително с роднини по кръв с поне 4 държави.

Не бе скрито, че младото поколение няма отношение към въпроса, тъй като не е инжектирано с носталгия, но пък е ясно, че някой ден, когато това се случи – то ще плаща сметката. Реално погледнато, по тази тема се говори основно за мир, а не за фактическото обединение, защото се счита, че по този път до него от само себе си ще се стигне. Засега ситуацията е следната: 255 км демилитаризирана зона. И много надежди.

Интересна бе срещата и в един от 6-те изцяло женски университети в Сеул – „Sook Myung“. Пред свои колеги преподаватели проф. Милко Петров представи Софийския университет с неговите възможности в сферата на журналистиката, пиара и комуникациите (1200 студенти), а доц. Калагларски – Варненския свободен университет, тъй като и на двете места се изучават тези дисциплини. Представени бяха и възможностите за обмен, вкл. и чрез Център за източни езици и култури начело с проф. д-р Александър Федотов, който на практика е отделен факултет към първия български университет – с малко студенти, но за сметка на това „ключови“ за развитието на учебното заведение.

Във ВСУ, който е един от трите частни университета в Българя, се работи и по проекти към ЕС. Разполага със собствена база и обучава 8000 студенти с преподаване на български, руски и английски езици. Осъществява международни връзки с Украйна, Турция, Полша, Казахстан, Китай и др. В магистърските програми на медийните специалности 90% от студентите са жени.

За домакините от Сеул:

Сред 10 000 студенти от най-различни научни сфери всяка година по 70-80 корейки се записват да учат медии и комуникации, което прави общо 300 студенти с 10 преподаватели. В контекста на разговора се изясни, че в Корея държавата всяка година – вече над десетилетие и половина, приема на държавна издръжка по 500 студенти от 100 страни, на които осигурява едногодишен езиков курс.

Политика, икономика, култура, сътрудничество между азиатските страни – това са темите на в. „Азия днес“ в Сеул. Ръководството му бе сред поканените от доц. Калагларски за следващия юбилей на СБЖ през 2019 г. Домакините разказват, че водят балансирана медийна политика, за което са получили грамота от правителството. Въвеждат нови мобилни технологии, защото, както се казва: „Интернет отдавна вече не е просто място, където губиш времето си в напразно отваряне на различни прозорци“. 

Може би и по тази причина става дума за вестник, който, разполагайки с един от 4-те най-посещавани сайтове в Корея, има правото да се похвали, че е №1 в разпространението на новини. А, както е известно, те са форма за влияние върху обществото. 

Работата се крепи на 3 основи: проява на истински професионализъм, залагане на качествени хора и усилия информацията да достига до максимален брой потребители. С афористичната уговорка: „Небето трябва да помогне, за да има успех, а по него се минава през тунела на мъките“. 

„Кук-дже Шинмун – Международен вестник“ бе единствената печатна медия, посетена в град Бусан, където в хода на разговора по време на деловия обяд бе заявено: „Навсякъде има хубава природа, но не винаги човек среща добри приятели“. Подобен афоризъм хвърля мост за обмен на положителна енергия, а в хода на разговори – и на идеи. Например, как да успееш да привлечеш вниманието на 8 млн. души в региона (в 20 общини), за който „отговаряш“ в разпространителската си практика, особено когато знаеш, че става дума за аудитория с определен профил: около 40-годишни, все още четящи хартиени издания (в случая става дума за тираж от 120 000 броя всеки ден). При това интересуващи се от новини в конкуренцията на сайтове, които са в топ 10 за цялата страна.

С подобни нагласи работят в редакцията 102-ма души, една от трите вестникарски структури с по над 100 репортери и редактори. Лошата новина е, че тиражите спадат, добрата – възможността за работа по проекти на правителството в представяне на нейни политики в един или друг сектор – разбира се, в конкурсна среда. А вестникът, чието начало е през 1947 г. – тогава едновременно с китайски йероглифи и с корейски букви, се именува и „международен“, поради което се вълнува от произтичащото в САЩ, в съседните страни, в Европа.

С уговорката, че трябва да обслужват младите си читатели, тъй като те са пътуващите по света – по незнайно чия статистика, на глава от населението вероятно, Корея е №1 относно пътуващите зад граница. Любопитно е, че допреди 21 г. вестникът – в момента той е един от двата в региона, е бил четен… след обяд, а днес е актуален сутринта. И още: все повече вътре са снимките за сметка на текстовете.

И тук се отваря темата за свободата на словото, за навиците на журналистите, вкл. употребата на цигари, за да споделим, че „тези дни“ има Българска декларация във връзка със защита на свободата на словото, разпространена по линия на СБЖ. Ясно е защо: работи се в условия, когато корпоративни елити придобиват медии и оказват натиск в различни посоки. Така комерсиалните медии провеждат политика, повлияна от интереса на корпорациите. И у нас, и по света надеждата за баланс и за плурализъм е в обществените медии, в независимите сайтове, в неправителствения сектор.

За финал на 10-дневното пътешествие София – Доха – Сеул – о. Джеджу – Бусан – Сеул – София остана гостуването при посланик Петър Андонов, дългогодишен наш пръв дипломатически представител в Страната на изгряващото слънце – Япония, а от 2012 г. – в Република Корея.

За да стане ясно, че дипломатическата му кариера е предшествана от… журналистическа (7 години в БНТ – в края на 80-те години и в началото на 90-те). За да има спомени от съвместна работа с топ журналисти, сред които Петко Бочаров, Кирил Вълчев и др. И Даниела Кънева, провокирала интереса му към Азия, където четвърт век по-късно има много добри контакти. Вкл. и с местните и с акредитараните от различни държави журналисти, с които общува пряко и в добър режим – сред партньорите му за представяне на България са излизащите на английски език 3 вестника и една телевизия. Водил е лекции в тукашен университет. Спомня си за глобален медиен форум в Сеул през 2013 г.

В разговора не пропуска да отбележи с благодарност активната дейност на българския ресторант „Зелен“, който води истинска народна пропаганда на страната ни – „всички говорят за него“. Разказва за работата на катедрата, в която се преподава български език с двама наши преподаватели. Става дума за режисьорката Яна Лекарска, за поне 5-6 български летци, за поп и рок изпълнителката Мария, участвала наскоро в „Гласът на България“ след завръщането си в родината. Не пропуска да представи профила във Фейсбук на Българското посолство, в който също се провежда активна дейност, защото вярва, че „най-важни са социалните мрежи“. 

…Рано сутрин по улиците в Корея срещаш тръгнали на работа изключително спретнати младеещи на вид корейци с пригладени прически, независимо от възраст, пол и занятие – облечени в приглушени цветови гами. Може би защото бялото е националният цвят на Южна Корея, който е в основата и на националния флаг. Кръгът в него символизира даоизма, т.е. Вселената е едно цяло. Двете допълващи се противоположности – Ин и Ян, също са изведени на преден план.

По-малко познати като значение са т.нар. триграми, разположени в 4-те краища: в горния десен ъгъл отляво те означават „небе, юг, лято, въздух“; после по часовниковата стрелка съответно: „луна,, запад, есен, вода“, „земя, север, зима, почва“ и „слънце, изток, пролет, огън“.


 

Сподели в
 

33 години непрестанно колегиално и приятелско сътрудничество в името на професионалната журналистика свързва СБЖ и Общокитайската асоциация на журналистите

26.11.2020/21:57

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки