Начало
 
 

Неизвестен фотограф ни връща към чара на стара София

22.06.2018 /18:19 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пл. „Славейков” през 30-те години на ХХ век

От десетилетия събирам стари илюстровани пощенски картички. И стари снимки. Най-вече от София и Велико Търново. И през ръцете и пред очите ми са минали хиляди...

Преди няколко години се появиха и специализирани сайтове – „Изгубена България”, „Стара София”, „Старо Търново”. И там „изскачат” удивителни изгледи.

Неотдавна във Фейсбук видях дивна снимка от столицата.

Открита е от журналиста Захари Миленков  

Той много, много лета е работил в Радиото, а след пенсионирането си обогатява и популяризира Музея на радиото.

За разпространяването на откритието му много стори и внучката на фоторепортера Тодор Славчев – Яна Узунова, човек с чутие към документа, снимането, паметта за селища и хора.

Каня ви да разгледаме внимателно снимката  

Тя е от 30-те години на миналия век. Черно-бяла. И ни представя югозападния ъгъл на площад „Славейков”. 

Настанили са се там неколцина ваксаджии – изчезнала професия. Един до друг, със сандъчетата с пиринчените им украшения: със стойките за кутиите с бои, за четките-размазвачки, за другите потреби, за меките кадифени парцалчета, с които майсторите накарваха обущата на клиентите да грейват.

Пред всеки – по една правоъгълна дървена стъпенка. За решилия да използва услугата. Заедно с клиентите, наброявам на кадъра общо 13 човека – дяволска дузина.

...А трябва да е било ранна пролет, защото хората са облечени все още с топли връхни дрехи, а и дърветата са раззеленени, но не и с бухлати корони.

В дъното се виждат долните етажи на построената по проекти на архитектите Йорданов и Овчаров т. нар. Учителска каса. Тя е издигната върху парцела и на прежна двуетажна къща.

Тая Учителска каса има и „вестникарска връзка”  

В нея – през 80-те, бе редакцията на великолепния вестник „АБВ”, мъдро управляван от енциклопедичния сладкодумен професор Филип Панайотов. Разказал и научил на историята на българската журналистика десетки, стотици студенти.

Пак там – в началото на 90-те, от улица „11 август” № 6 се премести и „Поглед”. За да склопят очите му през юни 1996-а. По-късното му възстановяване е друга история...

Да не пропусна и таксиметровата пиаца на снимката. Тя била в локалното, в страничното платно – там, където сега има книжарница на ъгъла на „Солунска” и площада, а до нея – закусвалня. Ако нещата междувременно не са се променили. В днешна София не е като в едновремешната, всичко става  бързо.

Такситата приличат на лондонските, може би са марка „Форд”, но това си е само мое предположение. С високи купета – така, че можело да седнете в тях спокойно и с бомбе, че и с цилиндър на глава, а дамите – с пищна шапка; с 4-цифрени номера на регистрационните табелки; с големи фарове, отделени от торпедото на мотора; със странични стъпенки – за удобство при качване. А – при необходимост – двигателите им сигурно можело да се запалват и с манивела...

х х х

... 13 души, една изчезнала професия, няколко таксита, пролет в София преди 8 десетилетия. Градът – такъв, какъвто никога вече няма да бъде. Площад „Славейков” – също. Но е хубаво да се помни кое кога как е било.

Да благодарим на светлописеца, на хрониста. Без труда му щяхме да сме по-бедни духом...


 

Сподели в
 

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020/18:37

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020/14:28

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020/13:28

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020/12:59

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020/14:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки