Начало
 
 

Българи редовно се събират пред паметника на Макгахан

12.06.2018 /15:25 | Автор : Елена Цанева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът Макгахан е дело на скулптура Любомир Далчев

В Ню Лексингтън, в щата Охайо, на пътната табела с името на града ще прочетете: "Ню Лексингтън, родното място на Джанюариъс Макгахан, защитник на българската свобода".

За хората, които живеят там, журналистът Макгахан днес е герой, който те обичат и почитат.

Когато през 1978 г. българският емигрант д-р Георги Табаков идва в Ню Лексингтън и води българи за първия фестивал, посветен на Макгахан, американците не знаят почти нищо за него, а и за България, но са очаровани от народните ни носии, танците, програмата и хората и от почитта към техния съгражданин Макгахън.

Телевизионният канал CBS прави тогава специален репортаж за българите, а Чарл Тюрал дори намира отговора на въпроса с какво Макгахън е заслужил тази почит и уважение. Ето какво пише той:

Фестивалът се случва преди 40 години 

“През 1876 г. Макгахан отива в България. Неговите статии за “Лондон дейли нюз” за турските зверства срещу невинните българи разгневяват кралица Виктория, наелектризират Европа и предизвикват руския цар да изпрати армия отвъд Дунава, за да освободи българите от турците”.

Така, във връзка със 100-годишнината от смъртта на Макгахан, стартира фестивалът, който продължава вече 40 години. Д-р Георги Табаков основава и спонсорира и Фондация в памет на американския журналист, а по-късно поръчва паметника.

След това фестивалът става българо-американски, какъвто остава и до днес. Една от най-дългогодишните деятелки на фондацията и фестивала Барбара Мууни си спомня:

"Първата година Карма Джийн и аз отидохме на 100-годишнината. Бяхме малко смутени, защото да живееш тук и да не познаваш най-важния герой на селището не е добре. Така отидохме на програмата тогава и Карма Джийн и се заинтересовахме да направим нещо повече и да се включим. След като по-възрастните хора, които бяха организатори на програмата, започнаха да си отиват, ние си казахме, че ако искаме да го правим всяка година, трябва да работим заедно”.

В Ню Лексингтън не живеят българи, но всяка година в началото на юни има американско-български фестивал. Тази година традицията беше продължена. Хората, които се събраха пред гроба и паметника на Макгахан да отдадат почит по повод 140-годишнината от неговата смърт и 40-годишнината на Фондацията, основана в негова чест, бяха повече от всякога и имаше българи от Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Синсинати.

Местните жители знаят за българите и България повече от всички други в САЩ. В библиотеката има кътче с български книги, а някои почти успешно правят българска баница.

Свързани:   МВнР удостоява посмъртно със „Златна клонка” Макгахан

За 40-а поредна година в градчето Ню Лексингтън в щата Охайо се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от 19-и век Джанюариъс Макгахан, съобщава БТА. Той е отличен сега със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
Дата: 11.06.2018

Макгахан, свидетелят на Историята

Дата: 10.05.2016
 

Сподели в
 

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е шокиран от растящия брой нападения срещу журналисти и призовава органите на властта да гарантират обстойното им разследване.

14.09.2020/09:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки