Начало
 
 

Българи редовно се събират пред паметника на Макгахан

12.06.2018 /15:25 | Автор : Елена Цанева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът Макгахан е дело на скулптура Любомир Далчев

В Ню Лексингтън, в щата Охайо, на пътната табела с името на града ще прочетете: "Ню Лексингтън, родното място на Джанюариъс Макгахан, защитник на българската свобода".

За хората, които живеят там, журналистът Макгахан днес е герой, който те обичат и почитат.

Когато през 1978 г. българският емигрант д-р Георги Табаков идва в Ню Лексингтън и води българи за първия фестивал, посветен на Макгахан, американците не знаят почти нищо за него, а и за България, но са очаровани от народните ни носии, танците, програмата и хората и от почитта към техния съгражданин Макгахън.

Телевизионният канал CBS прави тогава специален репортаж за българите, а Чарл Тюрал дори намира отговора на въпроса с какво Макгахън е заслужил тази почит и уважение. Ето какво пише той:

Фестивалът се случва преди 40 години 

“През 1876 г. Макгахан отива в България. Неговите статии за “Лондон дейли нюз” за турските зверства срещу невинните българи разгневяват кралица Виктория, наелектризират Европа и предизвикват руския цар да изпрати армия отвъд Дунава, за да освободи българите от турците”.

Така, във връзка със 100-годишнината от смъртта на Макгахан, стартира фестивалът, който продължава вече 40 години. Д-р Георги Табаков основава и спонсорира и Фондация в памет на американския журналист, а по-късно поръчва паметника.

След това фестивалът става българо-американски, какъвто остава и до днес. Една от най-дългогодишните деятелки на фондацията и фестивала Барбара Мууни си спомня:

"Първата година Карма Джийн и аз отидохме на 100-годишнината. Бяхме малко смутени, защото да живееш тук и да не познаваш най-важния герой на селището не е добре. Така отидохме на програмата тогава и Карма Джийн и се заинтересовахме да направим нещо повече и да се включим. След като по-възрастните хора, които бяха организатори на програмата, започнаха да си отиват, ние си казахме, че ако искаме да го правим всяка година, трябва да работим заедно”.

В Ню Лексингтън не живеят българи, но всяка година в началото на юни има американско-български фестивал. Тази година традицията беше продължена. Хората, които се събраха пред гроба и паметника на Макгахан да отдадат почит по повод 140-годишнината от неговата смърт и 40-годишнината на Фондацията, основана в негова чест, бяха повече от всякога и имаше българи от Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Синсинати.

Местните жители знаят за българите и България повече от всички други в САЩ. В библиотеката има кътче с български книги, а някои почти успешно правят българска баница.

Свързани:   МВнР удостоява посмъртно със „Златна клонка” Макгахан

За 40-а поредна година в градчето Ню Лексингтън в щата Охайо се проведе фестивал в памет на яркия застъпник на българската национална кауза от 19-и век Джанюариъс Макгахан, съобщава БТА. Той е отличен сега със "Златна лаврова клонка" на МВнР.
Дата: 11.06.2018

Макгахан, свидетелят на Историята

Дата: 10.05.2016
 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки