Начало
 
 

PR Daily: Как да заинтересоваме журналистите

07.06.2018 /16:49 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


PR Daily има и актуален сайт

Много е полезно за пиарите да познават журналистите лично, изтъква в материал със съвети до към професионалистите във връзките с обществеността американското издание PR Daily.

Изданието посочва, че е много полезно при всяка възможност пиарът да опознава колкото може повече представители на медиите. Случващото се в производствения процес на информационните източници трябва да му бъде известно, за да може да спечели внимание в полза на клиента си (марка, фирма, частно лице).

В тази връзка опитните и добри пиари винаги имат предвид следните обствоятелства:

Журналистите ненавиждат жаргона и чуждиците 

Не понасят посредственото говорене, бедността на езика, неграмотността. По дефиниция те са експерти по думите. Дори източникът да им бъде ценен, те винаги обръщат внимание на лошия език, с който им е поднесена информацията.

Особено чувствителни са към него в моменти на хиперинтензивна работа – когато нямат време и трябва да „произведат“ незабавно качествено информационно съдържание. Затова се обръщайте към журналистите конкретно, с директни слова и с тон на източник, на който може да се вярва.

Журналистите се борят с негативно отношение към професията  

Вечно ги критикуват. За всичко. Безспорно, всяка професия има своите „звезди“ и „мързеливци“, които не заслужават признание. Всъщност повечето хора от професиите попадат някъде по средата между тези два образа.

В журналистиката обаче всички страдат от репутация на неефективност. Обвинявани са, че не са достатъчно добри. Сами се обвиняват. Преди време американската агенция „Блумбърг“ дори проведе проучване по темата „Дали лошите журналисти не са виновни за смъртта на печата?“.

Това, което е сигурно, е че в последните десетилетия качествената журналистика по целия свят намалява успоредно с рекламните приходи на изданията, където тя се проявява. С идването на дигиталните медии журналистите живеят в работен свят, който се измерва в минути и секунди (когато е публикувана новината). 

Често са отегчени от една определена история    

Твърде много информация получават за нея. Твърде дълго. Така темата им омръзва. Усетите ли такова съсътояние, предложете им нещо различно и интересно, подходящо за тематиката на медията им. Шансът да успеете със своята информация тогава ще бъде много голям.

А има и друг вариант: приспособете своята информация към основната новинарска линия на деня. Направете я максимално достоверна – с източници, цитати, коментар на тенденции и други данни. 


 

Сподели в
 

Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор за убиеца на разследващия журналист Ян Куцяк, предаде ДПА.

03.12.2020/15:25

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.

30.11.2020/15:25

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки