Начало
 
 

Светлин Русев направи в „Поглед” изложба с една картина

27.05.2018 /16:57 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлин Русев беше човек с поглед в бъдещето

Връщам се почти 4 десетилетия във времето – в 80-те години. Тогава редакцията на седмичника на Съюза на българските журналисти бе на улица „11 август” № 6 – там, където сега е папската сграда...

Тогава вестникът бе в поредните си много силни години. „Въртяха” се тиражи от около 400 000 броя.

А съсед ни бе художникът 

Ателието му се намираше точно срещу редакцията – до другия, западния тротоар на улицата, на ъгъла на „11 август” и „Янко Забунов” (сега – „Врабча”). И честичко можеше да бъдe видяна чакащата го – като председател на Съюза на българските художници (СБХ) -- служебна кола пред сградата. Сигурен знак, че е вътре в нея...

Художникът много рядко даваше интервюта, ала имахме пробивна сътрудничка – Юлиана Недева, която неведнъж успяваше да го придума да сподели мнението си за някоя голяма изложба, за конгрес на СБХ, за конгрес на културата.

Помагаше ни в тия усилия и отколешният приятел на редакцията Георги Шапкаров, който се трудеше в художническата организация и всяка седмица ни осигуряваше информация за най-интересните изложби, които предстоеше да видят бял свят.

Светлин Русев винаги е писал сам словата си, така ставаше и с отговорите на въпросите, с които се обръщахме към него. А стилът му – както и творенията му с четката – си бяха с неговата, запазената марка. Нерядко с по-длъжки изречения, с по-малко нови редове – навик, на който си държеше и бе упорит в нагласата си. Ала винаги намирахме съгласие и бе чест за вестника да е сред сред авторите ни. Пък и „Поглед” бе знак за качествена журналистика и фирмата ни „отваряше” почти всички врати...

И тъй – година след година 

През 1990-а Светлин Русев направи огромен портрет на пророчицата Ванга. И се договорихме да го изложи при нас. Изложба с една картина. Той обичаше такива необичайни хрумвания. 

И един предиобед картината „пресече” – грижливо носена – уличката и бе поставена на източната стена на най-голямото редакционно помещение – секретариата. Вдясно от вратата му. И в дъното на високата към 3 и половина метра стая.

Творецът бе избрал тъкмо това място.   

Познавачите, посветените знаят, че той бе и ненадминат „аранжьор” на десетки, може би на стотици изложби. 

На отриването доведе лично и достолепния Иван Ненов – по онова време вече на патриаршеските 88 години. Аристократ на духа, дивен художник с щедра душа и рядко срещана доброта. Имаше и гости, там бе и цялата редакция, разбира се.

Картината ни погостува около седмица, а – дойдеше ли желаещ да я види – редакторите от отдел „Култура и изкуство”: Желяз Сагаев, Мариана Шипковенска (нейният баща – прочутият психиатър проф. Никола Шипковенски, бе правил документален филм за Ванга), Христо Спиров и аз – имахме грижата да посрещаме и да съпровождаме почитателя на художника.

Един ден ни навести – облечена по най-изискан начин и с френска шапка – друга наша именита съседка: Вера Недкова. Родената в Скопие художничка и Иван Ненов са били приятели от младини. Тя живееше малко по-нагоре по улица ”11 август”, на номер 2. В посока към храм-паметника „Александър Невски”... Разгледа внимателно творбата, огледа я от различни ъгли, разменихме няколко думи, благодарих й за вниманието към стореното от нас, а тя – за любезното посрещане, и я изпратих.

Малко по-късно редакцията се премести на площад „Славейков”. 

28 лета подир всичко описано вече го няма „Поглед”. Отидоха си един подир друг и Вера Недкова, и Иван Ненов. Отиде си и Светлин Русев.

Хубавото на вестникарството е, че среща и запознава журналистите с интересни, умни, талантливи хора, които виждат далеч напред във времето.

Тъжното е, че те сякаш – дано да греша – стават и остават като че ли все по-малко...

Свързани:   Сбогом, учителю Светлин Русев

Никога не съм учил сериозно живопис, но винаги съм мислил за Светлин Русев като за учител. С гъстата си вчесана назад коса той излъчваше достолепието на библейски пророк и авторитета на университетски преподвател.
Дата: 26.05.2018


 

Сподели в
 

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ напомня за 565-ата годишнина от началото на съвременното книгопечатане .Под заглавие „Гутенберговата революция“ културната институция е публикувала онлай данни и илюстрации за откривателя на модерното книгопечатане и развитието му в света.

22.06.2020/11:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки