Начало
 
 

Светлин Русев направи в „Поглед” изложба с една картина

27.05.2018 /16:57 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлин Русев беше човек с поглед в бъдещето

Връщам се почти 4 десетилетия във времето – в 80-те години. Тогава редакцията на седмичника на Съюза на българските журналисти бе на улица „11 август” № 6 – там, където сега е папската сграда...

Тогава вестникът бе в поредните си много силни години. „Въртяха” се тиражи от около 400 000 броя.

А съсед ни бе художникът 

Ателието му се намираше точно срещу редакцията – до другия, западния тротоар на улицата, на ъгъла на „11 август” и „Янко Забунов” (сега – „Врабча”). И честичко можеше да бъдe видяна чакащата го – като председател на Съюза на българските художници (СБХ) -- служебна кола пред сградата. Сигурен знак, че е вътре в нея...

Художникът много рядко даваше интервюта, ала имахме пробивна сътрудничка – Юлиана Недева, която неведнъж успяваше да го придума да сподели мнението си за някоя голяма изложба, за конгрес на СБХ, за конгрес на културата.

Помагаше ни в тия усилия и отколешният приятел на редакцията Георги Шапкаров, който се трудеше в художническата организация и всяка седмица ни осигуряваше информация за най-интересните изложби, които предстоеше да видят бял свят.

Светлин Русев винаги е писал сам словата си, така ставаше и с отговорите на въпросите, с които се обръщахме към него. А стилът му – както и творенията му с четката – си бяха с неговата, запазената марка. Нерядко с по-длъжки изречения, с по-малко нови редове – навик, на който си държеше и бе упорит в нагласата си. Ала винаги намирахме съгласие и бе чест за вестника да е сред сред авторите ни. Пък и „Поглед” бе знак за качествена журналистика и фирмата ни „отваряше” почти всички врати...

И тъй – година след година 

През 1990-а Светлин Русев направи огромен портрет на пророчицата Ванга. И се договорихме да го изложи при нас. Изложба с една картина. Той обичаше такива необичайни хрумвания. 

И един предиобед картината „пресече” – грижливо носена – уличката и бе поставена на източната стена на най-голямото редакционно помещение – секретариата. Вдясно от вратата му. И в дъното на високата към 3 и половина метра стая.

Творецът бе избрал тъкмо това място.   

Познавачите, посветените знаят, че той бе и ненадминат „аранжьор” на десетки, може би на стотици изложби. 

На отриването доведе лично и достолепния Иван Ненов – по онова време вече на патриаршеските 88 години. Аристократ на духа, дивен художник с щедра душа и рядко срещана доброта. Имаше и гости, там бе и цялата редакция, разбира се.

Картината ни погостува около седмица, а – дойдеше ли желаещ да я види – редакторите от отдел „Култура и изкуство”: Желяз Сагаев, Мариана Шипковенска (нейният баща – прочутият психиатър проф. Никола Шипковенски, бе правил документален филм за Ванга), Христо Спиров и аз – имахме грижата да посрещаме и да съпровождаме почитателя на художника.

Един ден ни навести – облечена по най-изискан начин и с френска шапка – друга наша именита съседка: Вера Недкова. Родената в Скопие художничка и Иван Ненов са били приятели от младини. Тя живееше малко по-нагоре по улица ”11 август”, на номер 2. В посока към храм-паметника „Александър Невски”... Разгледа внимателно творбата, огледа я от различни ъгли, разменихме няколко думи, благодарих й за вниманието към стореното от нас, а тя – за любезното посрещане, и я изпратих.

Малко по-късно редакцията се премести на площад „Славейков”. 

28 лета подир всичко описано вече го няма „Поглед”. Отидоха си един подир друг и Вера Недкова, и Иван Ненов. Отиде си и Светлин Русев.

Хубавото на вестникарството е, че среща и запознава журналистите с интересни, умни, талантливи хора, които виждат далеч напред във времето.

Тъжното е, че те сякаш – дано да греша – стават и остават като че ли все по-малко...

Свързани:   Сбогом, учителю Светлин Русев

Никога не съм учил сериозно живопис, но винаги съм мислил за Светлин Русев като за учител. С гъстата си вчесана назад коса той излъчваше достолепието на библейски пророк и авторитета на университетски преподвател.
Дата: 26.05.2018


 

Сподели в
 

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020/18:37

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020/14:28

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020/13:28

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020/12:59

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020/14:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки