Отзвук

„Критичността означава да се подлагат на съмнение всички твърдения, които не са потвърдени. Критиката предполага всичко, което ни се поднася като информация, да бъде подлагано на внимателна проверка, преди да го приемем на доверие".

11.05.2020 /14:03 | Източник: actualno.com

По повод деня на Радиото, който отбелязахме през седмицата, ще повторим интервюто, което гранд дамата на пловдивската журналистика Пенка Калинкова даде пред водещия Петър Краевски.

09.05.2020 /14:09 | Автор: Петър Краевски | Източник: БНР

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) даде старт на платформата U-Report у нас. вдъхновена от нуждите и проблемите на младите хора. В сегашната криза U-Report се оказва ефективен инструмент за споделяне на навременна, достоверна и в някои случаи животоспасяваща информация.

08.05.2020 /13:57 | Автор: Гергана Пейкова | Източник: БНР

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

07.05.2020 /14:01 | Източник: economic.bg

„Обществена истина е, че печатът навсякъде играе голяма роля във всички отрасли на живота. Печатът е най-мощният двигател на силите, които крепят едно общество“.

06.05.2020 /14:05 | Източник: rodopi24.com

“Репортери без граници” отбелязаха Световния ден на свободното слово и с представянето на поредица интервюта с емблематични личности, които обсъдиха темата “Журналистика в криза: решаващо десетилетие”.

05.05.2020 /18:52 | Източник: frognews.bg

Отстъплението на Албания в свободата на медиите е неприемливо, написа във Фейсбук албанският президент Илир Мета по повод Световния ден на свободата на словото - 3 май, съобщи информационният портал "Екзит".

05.05.2020 /14:09 | Източник: БТА

Медиите, редакторите, журналистките и журналистите в Сърбия, но и по света, днес са свободни точно толкова, колкото сами желаят да бъдат, заяви за в. "Данас" сръбският вицепремиер Зорана Михайлович по повод Световния ден на свободата на печата - 3 май.

04.05.2020 /14:36 | Източник: БТА

Родителите на убития американски журналист Даниъл Пърл подадоха жалба до пакистанския върховен съд, в която искат да бъде отменено съдебно решение за освобождаване на четирима мъже, осъдени през 2002 г. за участие в убийството му, съобщи адвокатът им, цитиран от Ройтерс.

03.05.2020 /16:08 | Източник: БТА

Напоследък все повече се чудя творческо безсилие ли е обзело националната телевизия БНТ. Изумих се, когато включих новото им предаване „Питай БНТ“ и отново в ролята на водещ видях Драгомир Драганов, известен и като Драго Чая.

02.05.2020 /15:25 | Източник: retro.bg

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки