Начало
 
 

World Press Photo награди снимка от Венецуела с подвеждащо внушение

13.04.2018 /22:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградената от World Press Photo снимка от Венецуела

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

Напливът на фалшиви новини и манипулативни внушения става все по-неудържим и всепроникващ и на локално, и на глобално ниво. Силата им расте от ден на ден и всички ставаме свидетели как жонглирането с образи и тълкувания вече е способно да запраща цели държави в политически хаос, а света - към прага на нова голяма война.

Уви, дори престижният конкурс World Press Photo, който току-що обяви отличията си за 2018-та, чрез кадъра-победител се оказа въвлечен в полуистина, предизвикваща целенасочено политическо внушение.

Голямата награда отиде при снимка, направена в столицата Венецуела Каракас на 3 май 2017 г. от венецуелския фотограф Роналдо Шемид, работещ за AFP/Getty Images. В описанията, с които е представена и наградена фотографията и с които тя сега върви из нованарските съобщения, е посочено следното:  „Снимката изобразява демонстранта Хосе Виктор Саласар Балса (28) в пламъци по време на сблъсъци с полицията за борба с безредиците по време на протест срещу венецуелския президент Николас Мадуро в Каракас (Венецуела) на 3 май 2017 г.”

Като видите такъв текст под разтърсващ кадър с пламтящ човек, логичното е да си помислите, че споменатата полиция е тази която го е подпалила.

Само че истината е доста по-различна.

Преди да пламне като факла, момчето, което не е от Каракас, а от далечния Сюдад Боливар, е участвало заедно с други демонстранти в столичния квартал Чакао (ръководен от опозиционен кмет) в мятане на коктейли „Молотов” по военна кола на Боливарската национална гвардия. Демонстрантите успяват частично да я подпалят. Пътьом подпалват и мотоциклет пак на гвардията. Неговият резервоар обаче експлоадира. И точно огненото кълбо от този взрив подпалва и младежа от снимката - Хосе Виктор Саласар Балса. Заедн с него е обгорен и друг младеж - 21-годишният Хонас Мойсес Луго Гарсия.

И на двамата незабавно е оказана медицинска помощ. Хосе Виктор плучава 70% изгаряния и е лекуван след това доста дълго, като все пак успява да се възстанови. Хонас Мойсес получава 20% изгаряния и се възстановява по-бързо.

Трагедията, разбира се, е голяма. Но не е резултат от полицейска репресия. А от хвърляне на бомби „Молотов” от самите демонстранти.

Това брутално улично насилие, което бе предизвиквано именно от агресивните действия на протестиращите в течение на 4 месеца през 2017-та, масово отврати тогава венесуелците от насъскващата тази конфронтация опозиция. Дори нейните поддръжници тогава й обърнаха гръб и отидоха да гласуват за Националното конституционно събрание на изборите на 30 юли 2017-та, след които протестите пряха като отрязани с нож. Именно защото опозицията разбра, че ако продължава така, съвсем ще загуби подкрепа.

Що се отнася до стотиците направени в онези драматични дни снимки, между тях има и други, не по-малко разтърсващи кадри от отличения от World Press Photo. Такива са например фотографиите и видеата със

запаления жив друг младеж - 22-годишния Орландо Фигерас.

На 20 май 2017-та, докато се връща от работа през същия този квартал Чакао, той е нападнат от антиправителствени демонстранти, които решават, че той е чавист (привърженик на покойния президент Уго Чавес, чиято линия се продължава от сегашния държавен глава Николас Мадуро) - само защото е облечен бедно и е тъмнокож. Пребиват го, поливат го с бензин и го подпалват.

Орландо Фигерас, който получи 88% изгаряния, почина 20 дни по-късно въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Целият ужас с него също е заснет на кошмарни кадри. Но кой знае защо World Press Photo и големите световни медии не проявяват интерес към тях...

За многобройните манипулации и фалшификации около събитията и процесите във Венесуела стана дума и на специалната среща, организирана от Дружеството за приятелство „България-Венецуела” и посолството на Боливарска република Венецуела у нас.

Срещата бе по повод 16-годишнината от организирания през 2002 г. опит за преврат срещу тогавашня венецуелски президент Уго Чавес. Пучът не успя, защото бе възпрян от останалата вярна на конституцията армия и от залелия улиците на Каракас венецуелски народ, припомни в изказването си посланичката на Венецуела Ориета Капони. Тя изрази увереност, че Боливарската революция в нейната страна ще устои и на сегашния агресивен външен натиск, упражняван чрез брутални санкции на САЩ и ЕС, които удрят пряко по правата и живота на венецуелците.

Впечатления от участието си в състоялата се наскоро в Каракас Втора световна среща „Всички сме Венецуела” разказаха участвалите в нея като пратеници на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” Тамара Такова и Лъчезар Еленков.

 

Сподели в
 

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

06.12.2018/11:23

Международна журналистическа конференция на тема „Истината срещу фалшификациите. Ролята на журналистите в събитията по света“ събра в клуб „Журналист“ на СБЖ участници от няколко балкански страни и Европа. Организатори на форума бяха Националната асоциация „Сигурност“ и Съюзът на българските журналисти.

05.12.2018/18:24

По повод състоялата се преди дни вечер, посветена на 112-годишнина от рождението на големия приятел на България и световно ценен учен акад. Дмитрий Лихачов, в СБЖ се получиха писма от неговите внучки.

05.12.2018/10:38

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки