Начало
 
 

World Press Photo награди снимка от Венецуела с подвеждащо внушение

13.04.2018 /22:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградената от World Press Photo снимка от Венецуела

Поясненията към отличения кадър с горящ човек карат зрителя да приеме, че изобразеното е резултат от полицейска репресия, докато всъщност е заснет демонстрант, самозапалил се по невнимание, след като е хвърлил коктейл „Молотов” срещу сили за борба с безредици

Напливът на фалшиви новини и манипулативни внушения става все по-неудържим и всепроникващ и на локално, и на глобално ниво. Силата им расте от ден на ден и всички ставаме свидетели как жонглирането с образи и тълкувания вече е способно да запраща цели държави в политически хаос, а света - към прага на нова голяма война.

Уви, дори престижният конкурс World Press Photo, който току-що обяви отличията си за 2018-та, чрез кадъра-победител се оказа въвлечен в полуистина, предизвикваща целенасочено политическо внушение.

Голямата награда отиде при снимка, направена в столицата Венецуела Каракас на 3 май 2017 г. от венецуелския фотограф Роналдо Шемид, работещ за AFP/Getty Images. В описанията, с които е представена и наградена фотографията и с които тя сега върви из нованарските съобщения, е посочено следното:  „Снимката изобразява демонстранта Хосе Виктор Саласар Балса (28) в пламъци по време на сблъсъци с полицията за борба с безредиците по време на протест срещу венецуелския президент Николас Мадуро в Каракас (Венецуела) на 3 май 2017 г.”

Като видите такъв текст под разтърсващ кадър с пламтящ човек, логичното е да си помислите, че споменатата полиция е тази която го е подпалила.

Само че истината е доста по-различна.

Преди да пламне като факла, момчето, което не е от Каракас, а от далечния Сюдад Боливар, е участвало заедно с други демонстранти в столичния квартал Чакао (ръководен от опозиционен кмет) в мятане на коктейли „Молотов” по военна кола на Боливарската национална гвардия. Демонстрантите успяват частично да я подпалят. Пътьом подпалват и мотоциклет пак на гвардията. Неговият резервоар обаче експлоадира. И точно огненото кълбо от този взрив подпалва и младежа от снимката - Хосе Виктор Саласар Балса. Заедн с него е обгорен и друг младеж - 21-годишният Хонас Мойсес Луго Гарсия.

И на двамата незабавно е оказана медицинска помощ. Хосе Виктор плучава 70% изгаряния и е лекуван след това доста дълго, като все пак успява да се възстанови. Хонас Мойсес получава 20% изгаряния и се възстановява по-бързо.

Трагедията, разбира се, е голяма. Но не е резултат от полицейска репресия. А от хвърляне на бомби „Молотов” от самите демонстранти.

Това брутално улично насилие, което бе предизвиквано именно от агресивните действия на протестиращите в течение на 4 месеца през 2017-та, масово отврати тогава венесуелците от насъскващата тази конфронтация опозиция. Дори нейните поддръжници тогава й обърнаха гръб и отидоха да гласуват за Националното конституционно събрание на изборите на 30 юли 2017-та, след които протестите пряха като отрязани с нож. Именно защото опозицията разбра, че ако продължава така, съвсем ще загуби подкрепа.

Що се отнася до стотиците направени в онези драматични дни снимки, между тях има и други, не по-малко разтърсващи кадри от отличения от World Press Photo. Такива са например фотографиите и видеата със

запаления жив друг младеж - 22-годишния Орландо Фигерас.

На 20 май 2017-та, докато се връща от работа през същия този квартал Чакао, той е нападнат от антиправителствени демонстранти, които решават, че той е чавист (привърженик на покойния президент Уго Чавес, чиято линия се продължава от сегашния държавен глава Николас Мадуро) - само защото е облечен бедно и е тъмнокож. Пребиват го, поливат го с бензин и го подпалват.

Орландо Фигерас, който получи 88% изгаряния, почина 20 дни по-късно въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Целият ужас с него също е заснет на кошмарни кадри. Но кой знае защо World Press Photo и големите световни медии не проявяват интерес към тях...

За многобройните манипулации и фалшификации около събитията и процесите във Венесуела стана дума и на специалната среща, организирана от Дружеството за приятелство „България-Венецуела” и посолството на Боливарска република Венецуела у нас.

Срещата бе по повод 16-годишнината от организирания през 2002 г. опит за преврат срещу тогавашня венецуелски президент Уго Чавес. Пучът не успя, защото бе възпрян от останалата вярна на конституцията армия и от залелия улиците на Каракас венецуелски народ, припомни в изказването си посланичката на Венецуела Ориета Капони. Тя изрази увереност, че Боливарската революция в нейната страна ще устои и на сегашния агресивен външен натиск, упражняван чрез брутални санкции на САЩ и ЕС, които удрят пряко по правата и живота на венецуелците.

Впечатления от участието си в състоялата се наскоро в Каракас Втора световна среща „Всички сме Венецуела” разказаха участвалите в нея като пратеници на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” Тамара Такова и Лъчезар Еленков.

 

Сподели в
 

Известният журналист международник получи висшето отличие на СБЖ за цялостния си принос към българската журналистика. Връчи му го Снежана Тодорова, председател на СБЖ, точно преди да започне представянето на неговата нова книга „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана".

21.03.2019/20:01

Известният радиожурналист Петър Пунчев гостува в града с новата си творба по покана на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.03.2019/16:20

Поредният гражданин, пострадал от резултатите на опасния за здравето и живота на хората нескончаем ремонт по ключовата столична улица, стана нашата колежка от сайта на СБЖ Розалина Евдокимова. Тя се нарани заради зле конструираното „островче” на трамвайната спирка точно пред СБЖ. Какво чака Столична община, за да вземе спешни мерки - някой да загине ли?!

19.03.2019/14:05

Премиерата на „От Пхенян до Хавана през Бейрут и Тирана” на известния журналист международник, кореспондентствал из арабския и из целия останал свят, ще е на 20 март от 16 часа в клуб „Журналист” на СБЖ

18.03.2019/06:09

Ярки фотоси от Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи, Вануату, Нова Каледония, правени от рано напусналия ни голям учен, изтоковед и ерудт, разкриват неговия дълбок, човешки поглед към необятната източна култура и нейния хуманизъм. Експозицията е подредена в Галерията-книжарница на „София Прес”, на ул. „Славянска” 29

12.03.2019/21:54

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки