Нови протести заливат Словакия след убийството на Ян Куцяк

06.04.2018 /13:55 | Източник: БТА/БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Демонстрантите носеха плакати с призива "Оставка!" (снимка: theguardian.com)

Около 45 000 словаци протестираха за пореден път в Братислава по призива на президента Андрей Киска с искане за оставката на началника на полицията Тибор Гашпар.

Това беше продължение на вълната от демонстрации след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова.

Куцяк, който стана известен с разкритията на злоупотреби във високите етажи на властта и бизнеса, и годеницата му бяха открити мъртви в края на февруари, но до днес няма обвиняеми за убийството.

Последвалите масови протести доведоха до оставките на премиера Роберт Фицо и вътрешния министър Роберт Калиниак.

Новият словашки премиер Петер Пелегрини, който е близък до Фицо, уточни, че министърът на вътрешните работи Томаш Друкер ще реши съдбата на шефа на полицията, след като се запознае с фактите.

Свързани:   Убийството на Куцяк вдига рейтинга на медиите в Словакия

В словашкото общество остават подозренията, че убийството на разследващия журналист Ян Куцяк може да е свързано с управляващата партия. Това мнение изрази за БНР Зузана Кепелова – журналистка от най-тиражирания вестник в страната "СМЕ".
Дата: 04.04.2018


 

Сподели в
 

Риядската борса отбеляза спад от 5,6 на сто поради нарастващия натиск върху Саудитска Арабия след изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде АФП.

15.10.2018/12:00

Турското разследване на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги е открило записи, направени с неговия часовник "Епъл", които показват, че той е бил измъчван и убит, пише турски вестник, цитиран от Ройтерс.

14.10.2018/14:45

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги е убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и погребан в двора на къщата на консула. Това е една от версиите, представени в турския печат.

13.10.2018/12:26

По предложение на Саудитска Арабия бе решено да се създаде обща работна група за осветляване на случая с изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, съобщи турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция.

12.10.2018/15:23

Много международни медии бързо направиха връзка между трагичната смърт на Виктория Маринова и нейната журналистическа професия. Оправдано ли бе това? С германския журналист Франк Щир разговаря Александър Андреев:

11.10.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки