"Дойче Веле" с коментар за словашкия премиер по повод убийството на журналиста Ян Куцяк

04.03.2018 /14:21 | Източник: FAZ/ Deutsche Welle Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фицо дава пресконференция след убийството на Ян Куциак

Като "един демократ от по-особен вид" е определен премиерът на Словакия Роберт Фицо в коментар на "Дойче веле" по повод реакциите му на убийството на разследващия словашки журналист Ян Куцяк и годеницата му.

В коментара се визира съдържанието на статията, върху която убитият миналата седмица разследващ репортер Ян Куцяк е работил преди смъртта си. Полицията смята, че престъплението е свързано именно със статията. А в нея е представена схема за връзки и влияния, водеща от осъден в родината си за контакти с калабрийската мафия италиански бизнесмен, установил се в Словакия, до личната помощничка на словашкия премиер Мария Трошкова и до шефа на словашкия Съвет за сигурност Вилям Ясан. 

В коментара си по този повод за "Дойче Веле" Райнхард Везер сочи:

"Когато в непосредственото обкръжение на един правителствен ръководител са работили двама души, свързани с организираната престъпност, има само една правилна стъпка: премиерът да подаде оставка. Обратното би означавало засилен политически натиск върху разследващите органи и тяхната работа.

Не говори добре за Роберт Фицо, че той тръгна по обратния път, откакто след убийството на журналиста Ян Куцяк и неговата годеница се появиха основателни подозрения, че пипалата на италианската мафия са стигнали и до най-близкото обкръжение на словашкия премиер и до Съвета за национална сигурност.

Обвинението на Фицо срещу критиците, че използвали двойното покушение като политически инструмент, сега се обръща срещу самия него: очевидно той се вълнува повече от това как да се задържи на власт, отколкото от националните интереси.

Не сме забравили как в миналото Фицо обиждаше журналисти - очевидно той има по-особено отношение към свободата на пресата. Със сегашното си поведение той затвърждава убеждението, че всъщност си имаме работа с един демократ от по-особен вид".

Свързани:    Погребват Ян Куцяк също в сватбен костюм

Стотици се стекоха на погребението в Стявник, Северна Словакия, на журналиста Ян Куцяк, който бе убит миналата неделя, докато разследва сигнали за корупция във връзка с италианската мафия, предаде АФП.
Дата: 04.03.2018

 

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки