Начало
 
 

От днес у нас тръгва един особен „Вестник на властта”

02.03.2018 /14:08 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако вярвате на такива вестници, няма да разберете нищо от филма на Спирбърг

"Нека сега да се замислим за нашата неизбежно невъзможна задача да представяме всяка седмица първата най-груба чернова версия на историята, която никога няма да бъде завършена в свят, който никога не разбираме докрай."

Тези думи на Филип Греъм, издателя на "Вашингтон пост", пред екипа на сп."Нюзуик" са преразказани в автобиографията на вдовицата му Кейтрин Греъм през 1997 г.

Мерил Стрийп (в ролята на Кей Греъм) ги произнася в края на "Вестник на властта" (The Post), в който за пръв път тя се събира с режисьора Стивън Спилбърг и с Том Ханкс, за да разкажат една от най-емблематичните битки за свободата на медиите в САЩ.

Филмът, номиниран за "Оскар" за най-добър филм и за най-добра водеща женска роля, тръгва по екраните в България на 2 март, разпространен от "Лента". В една значителна степен "Вестник на властта" изглежда като изпълнен граждански дълг от Спилбърг и компания.

В основата на политическия трилър са драматичните часове от 1971 г., в които Кей Греъм като издател на "Вашингтон пост" трябва да вземе решение дали да публикува съдържанието на хиляди страници от секретни документи, поръчани от семейния ѝ приятел - министъра на отбраната Робърт Макнамара.

Какво е да си жена в света на бизнеса 

В тях се описва как години наред четирима президенти крият от американците и парламента, че войната във Виетнам не може да бъде спечелена, докато хвърлят в конфликта милиарди долари и живота на милиони американци.

В историята има няколко чувствителни за съвременна Америка и света теми - изнервен до отмъстителност президент (Ричард Никсън), свободата на медиите (стига се до емблематично решение на Върховния съд), какво е да си жена в мъжкия свят на бизнеса (говорим за началото на 70-те години в кабинетите на корпорациите и банките, не за хипитата по парковете).

Какво е да си зависим от "Уолстрийт", как журналисти и издатели, близки до хората с власт, са изправени пред съдбоносен избор, изкушението да предупредиш главния прокурор за предстояща публикация (която той на мига може да спре), ангажимента на десетки и стотици хора със създаването на новина (което тотално е заличено от социалните мрежи в интернет и възможността всеки самоволно и безконтролно да бълва каквото си иска)...

Един от ключовите, но набързо маркирани моменти във филма, е източникът на целия скандал. Ако не беше Даниел Елсбърг от калифорнийската корпорация RAND, копирал тайно месеци наред 7000 страници секретни документи, нямаше да я има и сензацията, тръгнала от "Ню Йорк таймс", подета от "Вашингтон пост" и превърната във вълна, която не може да се спре.

Неговият случай повдига не просто въпроса колко е важно във властта да има хора с чест и принципи. Това е история за куража да извършиш нещо, заради което знаеш, че ще те обвинят в куп федерални престъпления, от които държавна измяна е само едно.

Поклон пред добрата стара журналистика 

Елсбърг се предава на властите, докато вестниците вече публикуват The Pentagon papers, и през 1973 г. е съден по закон за борба с шпионажа от 1917 г. (делото е отхвърлено заради това, че държавата незаконно е събирала доказателства по него).

Неотдавна Елсбърг разказа, че през лятото на 1971 г. 10-годишната му дъщеря е изрязвала от ксерокопията ивиците с печати "строго секретно", но във филма това прави един от неговите приятели. Спилбърг преценил, че за зрителите подобна сцена ще е прекалено невероятна.

"Вестник на властта" е филм за това как се пише черновата на историята. "Вестник на властта" е и поклон пред добрата стара журналистика, задимените редакции и шумните печатници, работата по ръба (и отвъд) на закона при разследвания и събирането с преките ти конкуренти, когато трябва да се защити занаятът.

Той е заснет, докато една от най-известните телевизионни водещи в света заявява в реч: "Вярвам, че трябва да разказваме истината, а не да сме неутрални. Както и че трябва особено ожесточено да се борим за истината в един свят, в който Оксфордският речник на английския език обяви "постистина" за дума на годината".

У нас медиите ни занимават с Ванга 

Впрочем фразата за това, че журналистите пишат "първата най-груба чернова на историята", започва да става популярна в САЩ още през 40-те години. Те са събрали в силно сбита форма две важни неща за хората, които съобщават новините.

Първото е, че в бързината да ги съобщят журналистите неизбежно го правят повърхностно, но няма как да е по-различно, когато 365 дни в годината пишеш първата чернова и не остава време да се задълбочиш. Второто изразява надеждата на мнозина новинари, че историците един ден ще отдадат дължимото (което почти никога не се случва) на усилията им да описват времето си и да разкриват истините.

А сега си представете как изглежда "най-грубата първа чернова" на историята на България от последните няколко години, написана от най-многотиражния вестник. От него тази седмица научаваме, че Ванга била посочила къде е погребан Левски или че от Англия се задава забрана за целувките и секса в киното.


 

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки