Начало
 
 

Снежана Тодорова: Свободата на словото изнемогва от съдебни дела срещу журналисти и от куци закони

25.02.2018 /14:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

По повод ред актуални събития и обстоятелства, подхранващи обществена тревога за състоянието на свободата на словото и за прозрачността в медийната среда у нас, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви следното пред сайта на СБЖ:

„Като принципен и последователен защитник на свободата на словото и на правата на журналистите свободно и достойно да упражняват професията си в прозрачна, законово регламентирана и етична медийна среда, Съюзът на българските журналисти за пореден път е предизвикан да реагира пред ред тревожни актуални събития и обстоятелства.

Дълбоко сме обезпокоени от очерталата се вече тенденция овластени лица, станали обект на журналистическа критика или дори само на неприятни за тях журналистически въпроси, първо, да отправят груби и публични заплахи срещу колегите, предизвиквайки възмущението и на гилдията, и на обществото, и второ, да завеждат съдебни дела за обида срещу журналисти, изказали неласкави оценки за техни вече получили широко обществено осъждане действия.

Пореден пример за такъв ход е съдебният иск на члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов заради негови изказвания в парламента и авторски публикации по повод нашумелия казус със заплахите, отправени миналата година от г-жа Жотева към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова заради зададен журналистически въпрос.

Относно тези заплахи на г-жа Жотева, предизвикали силен негативен отзвук в обществото и колегията, Комисията по журналистическа етика към СБЖ излезе с категорично становище още на 23 юни м.г., определяйки ги като „демонстративно пренебрежение на журналистическия труд и посегателство над свободното слово”.

Сред многото колеги, изразили тогава публично подобна позиция, е и Александър Симов, който сега е обвинен, че с изявленията си и публикациите си по въпросния повод бил накърнил доброто име на г-жа Жотева и бил създал силно негативно отношение към нея. Тоест, излиза, че не самата г-жа Жотева с недопустимото си поведение е предизвикала това негативно отношение към себе си, а го е направил журналист, коментирал държанието й.

Подобно подменяне на действителността и манипулиране на фактите е наистина скандализиращо. Особено като се има предвид, че идва от член на регулаторен орган като СЕМ,  чиято задача е да защитава „свободата и плурализма на словото и информацията”, както е записано на сайта му.

Най-тревожното е, че това не е изолиран случай, при който се прибягва до съда с прозрачната цел да се накаже журналист заради изказани от него мнения и оценки по обстоятелства от широк обществен интерес, а понякога дори и заради просто разгласени факти с официални източници.

Достатъчно е да споменем само най-пресните случаи. Например, осъдените от Петър Низамов бургаски онлайн медии www.burgasnews.com и www.burgasinfo.com , цитирали в свои публикации официална информация от пресцентровете на Районна прокуратура Бургас и ОД на МВР - Бургас. По този повод УС на СБЖ излезе с декларация в подкрепа на бургаската журналистическа колегия.

Може да се припомни и случаят с достатъчно нашумелия със заплахите си срещу журналист бивш депутат Антон Тодоров, който заведе съдебен иск срещу сайта „Барикада” за публикация относно превъплъщенията на политическите му пристрастия. Впрочем, именно заради въпрос на телевизионния водещ Виктор Николаев по същата тема г-н Тодоров му отправи в пряк ефир заплахите си, предизвикали остро обществено осъждане - включително от СБЖ - и дори организиран протест на журналисти от много медии, а след това довели и до оставката на бившия депутат. Сега, чрез съдебния му иск към „Барикада”, очевидно наблюдаваме отново подмяна на действителността - лице, злепоставило се вече пред обществото чрез свои собствени публични действия, атакува съдебно журналисти, позволили си коментари и мнения относно изавите му.

Няма съмнение, че прибягването до съдебни дела в случаи като споменатите, цели сплашване не само на конкретни журналисти и медии, а и на цялата журналистическа гилдия. Налагат й се лостове за автоцензура. Посяга се де факто върху свободата на словото.

Съюзът на българските журналисти смята тази тенденция за крайно опасна и насочена срещу основното демократично право на журналистите да упражняват свободно и независимо своята професия, задавайки въпроси, разгласявайки информация и изказвайки публицистични мнения и позиции.

На този фон все по-наложително става разглеждането и придвижването на законодателните инициативи на СБЖ в защита на журналистическия труд, за прозрачна и етична медийна среда, за регламентиране на собствеността върху медиите. Те бяха внесени в комисията по културата и медиите още на 43-ото Народно събрание през есента на 2016 г. Вторично бяха внесени пак в същата комисия и на настоящото, 44-то НС през юни м.г. Но движение по тях няма.

За сметка на това видяхме голямо парламентарно, обществено и медийно оживление, когато в началото на този месец група депутати, сред които известният медиен собственик Делян Пеевски, внесоха проект за поправка на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Предложеното в тази инициатива изглежда на пръв поглед привлекателно за всеки привърженик на прозрачността в медийната собственост и финансиране. От една страна се разширява кръгът на изданията, които са длъжни ежегодно да декларират действителния си собственик, като към печатните се добавят онлайн медии, радиа, телевизии и информационни агенции. От друга се иска и ежегодна отчетност за източниците на финансовите постъпления, с които се издържат медиите.

Съпровождащата аргументация за всичко това на самия г-н Пеевски, разгласена от подбрани медии, уви, не оставя съмнение, че неговият подтик за този законопроект не се води от чист обществен интерес, а е корпоративен - очевидно целта му е да засегне други медийни собственици, негови конкуренти, което той директно посочва в аргументацията си. Отгоре на всичко при внасянето на този медиен законопроект депутатът Делян Пеевски, който също е медиен собственик, не е декларирал частен интерес, както изисква правилникът на НС при подобни случаи.

Етествено, другите медийни собственици, прозрачно визирани от г-н Пеевски, реагираха остро на предложенията му и ги определиха като прикрито посегателство срещу медийните плурализъм и свобода.

Съюзът на българските журналисти счита, че изкривяванията в медийната среда, от които страда цялото общество, само ще се задълбочават, ако регулацията им се присвоява било от един, било от друг медиен олигарх. По тези въпроси трябва да се чуе гласът на гражданското общество и най-вече гласът на журналистите, чиито права са силно ощетени при сегашното положение на нещата.

Крайно наложително е изработването на такава законова рамка, която да предпази медийната среда, журналистическия труд, свободата на словото и цялото ни общество от своеволията на олигарси, политици и задкулисия.

Ето защо не бива да се отлага повече разглеждането и придвижването на законодателните инициативи на СБЖ, които са именно в този дух. Произлизайки от една независима от политически и бизнес влияния, представителна журналистическа организация като СБЖ, нашите законодателни инициативи биха могли да станат една важна стъпка напред в укрепването на свободата на словото, на журналистическите права и на демократичните основи на обществото ни.”

 

Свързани:

 

Декларация в подкрепа на бургаската журналистическа колегия

 

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

Дата 19.01.2018

 

Снежана Тодорова: Все по-тревожни са посегателствата срещу журналистическата свобода

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

Дата 17.01.2018

 

Позиция на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

Дата 08.10.2017

 

Бетина Жотева е длъжна да се извини

Комисията по журналистическа етика на СБЖ излезе със становище по повод изложението на отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова, сезирала Комисията за заплахи, отправени към нея от члена на СЕМ Бетина Жотева по време на заседание на Комисията по културата и медиите към Народното събрание на 15 юни 2017 г.

Дата 23.06.2017

Сподели в
 

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019/00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019/15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019/08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019/15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019/12:49

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 161 гости

Бързи връзки