Начало
 
 

Освобождаването на журналиста Дениз Юджел е политически акт

17.02.2018 /11:09 | Автор : Йенс Турау | Източник: Deutsche Welle Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дениз Юджел бе посрещнат от съпругата си Дилек Маятюрк пред затвора „Силиври” край Истанбул

През февруари 2017 г. журналистът Дениз Юджел бе арестуван в Турция и вкаран в затвора. Сега той най-после бе освободен. Явно автократът от Босфора все пак не е толкова всесилен, колкото изглежда.

През последните дни се усещаше, че нещата вървят натам: говореше се за трескава дипломатическа активност между Анкара и Берлин, за поредица от преки разговори, вкл. между външните министри на Германия и Турция Зигмар Габриел и Мевлют Чавушоглу.

А както разбираме сега, през последните дни е имало и личен разговор с президента Реджеп Ердоган.

Тази седмица турският премиер Бинали Йълдъръм беше в Берлин, срещна се с канцлерката Ангела Меркел и каза в интервю за германската телевизия, че искал 44-годишният Дениз Юджел да бъде освободен. Това изречение обаче ни озадачи, защото нали точно турското правителство преди една година нареди германският кореспондент да бъде задържан и да бъде тикнат в затвора без обвинение.

Сега обаче надделява радостта    

Защото Дениз Юджел, за когото в продължение на цяла година се застъпваха хиляди негови колеги, приятели и близки в Турция и Германия, излезе от затвора. Вярно, че прокуратурата настояваше за 18 години лишаване от свобода, но това, че сега съдът го освободи, говори вече за нещо съвсем различно. Да се надяваме, че е така.

Причината за това обаче едва ли ще да е тази: турският президент Ердоган да е размислил и решил в бъдеще вече да спазва човешките права. Със сигурност тук не става дума и за някаква победа на правовата държава, защото освобождаването на Юджел е политически акт. Такъв акт беше и неговото задържане преди 12 месеца.

Задържането на Дениз Юджел под предлог, че бил подкрепял тероризма, обтегна германо-турските отношения така, както никога преди не се бе случвало. И сега изглежда, че нещата вървят към оправяне. Но в същото време не бива да забравяме, че и други германски граждани се намират в Турция зад решетките - повечето от тях също са неоснователно обвинени.

Властта на Ердоган не е безгранична  

Наред с факта, че невинният Дениз Юджел отново е на свобода, най-важното послание може би е, че властта на заблудения автократ Ердоган има граници, поне що се отнася до отношенията му с чуждите държави. Затова сега е важно германското правителство - сегашното служебно и най-вече бъдещото - да не се връщат към обичайния дневен ред в отношенията с Анкара.

След неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през лятото на 2016 г. се промениха много неща: състоянието на човешките права в Турция е повече от критично, което прави немислимо членството на страната в ЕС.

Затова Берлин в бъдеще ще трябва да подхожда много по-резервирано, особено по отношение на оръжейните сделки с Турция, която е партньор от НАТО. Една от тъмните страни на усилията за освобождаване на Дениз Юджел бяха опитите на външния министър Зигмар Габриел да обвърже желаната цел именно с перспективата за бъдещи оръжейни сделки с Германия.

Вероятно последен шанс за Габриел    

И все пак: освобождаването на журналиста е и успех за дипломацията - за положените усилия от германското външно министерство и лично от министър Зигмар Габриел, който все повече изпада в немилост вътре в партията си ГСДП.

Габриел поради тази причина почти вече няма шансове да остане на поста външен министър в една евентуална нова широка коалиция. Изглеждаше така поне досега. Неговият принос за освобождаването на Дениз Юджел обаче подобрява значително шансовете му. (Със съкращения)

Свързани:   Турция освободи германския журналист Денис Юджел

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел, който прекара последната година в турски затвор, е бил пуснат на свобода, съобщи в. "Ди Велт", за който той работи, като цитира адвоката му.
Дата: 16.02.2018


 

Сподели в
 

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

04.06.2020/15:25

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки