Начало
 
 

Валери Тодоров: Пада четвъртата, да влезе петата власт...

15.02.2018 /17:45 | Източник: obache.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валери(й) Тодоров бе шеф на БНР между 2007 г. и 2013 г.

Мълчанието в обществените медии изглежда все по-странно. Няма нищо по-страшно за четвъртата власт от примирението и страха, от нископлатеното спокойствие.

Тази тишина е най-плашеща. Заплатите в обществените медии не се променят, бюджетите не се променят, недоволните си отиват.

Заплатите на „звездите“ в частните електронни хвърлят звезден прах върху мизерните възнаграждения в печатните и в т.нар. „нови“ медии. На все повече места не се изплащат даже мизерните заплати.

И няма лек срещу това безобразие. Твърди се, че средната работна заплата в страната е близо 1000 лева. А колко е в медиите? На места заплатите в медиите са под учителските заплати. А това са хора, които формират общественото мнение.

Как се случи това? 

Може би падането на обществения статус на четвъртата власт започна тогава, когато трябваше да влезе свободата на словото, а влязоха политическият фанатизъм и фундаментализъм на бивши преподаватели по научен комунизъм и история на БКП, които станаха новите идеолози и откопираха старата непримиримост към различното мнение в новата си роля.

Така и някои медии и журналисти влязоха в новата си роля на обслужващи на трапезата. Появи се поръчковата журналистика. Появи се нов феномен -„европейски“ медии. Разбирай финансирани по европейски от различни фондове и фондации.

Останалите медии пък трябваше да се приспособят към другите европейски фондове, разпределяни от правителството и държавата .Появиха се 2 Съюза на издателите. Два Етични кодекса. И никакви правила. Днес дори да сте журналист, няма как да се защитите от хейтърската и поръчковата журналистика.

Най-отгоре в медийната среда плуват „медийни“ експерти, повечето от които не са виждали медии отвътре. Те станаха новите гости в ефира и на екрана на медиите. До тях плуват и „съветници“ от медийната регулация. За които обективността, достоверността и плурализмът са ези и тура.

Което им хвърлят, това хващат

Ето, това е средният пръст на медийната среда. И няма защо да се сърдим на средния пръст на Емил Кошлуков. Защото той се осмели да попита защо едни и същи хора говорят едно и също по едни и същи медии. Кой ги вика и кой ги лансира? Може би това не беше начинът да се каже и другата истина.

Но кажете как да се каже. Не е работа на хора, занимаващи се с политика, да ръководят програмите на обществените медии. Те могат да бъдат чудесни, атрактивни, рейтингови водещи в частните и търговските медии. Но със среден пръст и скандали да качват рейтинга в обществените медии е обидно за всички нас.

И, честно казано, не виждам причина гражданинът Кошлуков да се извини. Ние отдавна разговаряме по този начин един с друг. Така че, среден пръст, господа и дами, другарки и другари. Докато у нас с лекота се купуват и финансират медии от неизвестни купувачи и финансисти. Дори от офшорки.

Говори се за прозрачност 

Някъде я транспарентност на собствеността на медиите. Не съм им виждал ни очите, ни ушите на повечето собственици.

Имаме даже медиен закон, който работи вече 20 години, но най-често се използва, за да се прокара нечий интерес. Сега се готви още един закон. Той трябва да осветли нещо. Не е добре обаче, когато лисицата пише закон за кокошките.

Пред нас се изправя петата власт – социалните, новите медии, гласът на народа. Медийното Политбюро ще има нови грижи – или да опитоми този звяр, или да го купи. Защото не може като лъвчетата Терез и Максуд този звяр да бъде изпратен в спасителен фонд. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

04.06.2020/15:25

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки