Начало
 
 

Проектът на ДПС отваря медийната кутия на Пандора

11.02.2018 /12:22 | Източник: Стандарт Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Архивен брой на вестник "Стандарт" от 31 май 2006 г.

Колко струва една печатна медия? Количествено погледнато - цената се вдига право пропорционално на броя читатели. Но ако се намеси качественият критерий, то тогава изводът ще е друг.

И ако е вярно, че симпатията още не означава доверие, би трябвало да приемем, че една медия струва толкова, колкото й вярват.

Интернет епохата прати в миналото глада за новини. Сега те се бълват всяка секунда. Големият въпрос е колко от тях са фалшиви, блъф или откровен шантаж. Лъжата в интернет е като вирус, който води след себе си епидемия.

Понякога става случайно, друг път е злонамерен сценарий. Хората отчаяно очакват медиите да са далеч от този порочен филм. И вместо да плетат интриги - да бият камбаната в полза на обществото. Печалната истина обаче е, че много медии отдавна нямат подобни грижи. Нямат каузи. Имат само интерес, който умело обслужват, често криейки се зад знамето на свободното слово.

Кое е по страшно: цензура или автоцензура? 

Хората обаче се напатиха от евтини лъжи и популизъм. И лесно различават лицемерието. Вярват повече на този, който дори дълго търси истината, отколкото на онзи, които натрапчиво твърди, че я намерил.

Затова внесеният законопроект от ДПС за осветляване на собствениците на печатни и електронни медии и тяхното финансиране очаквано отвори медийната кутия на Пандора. И освети двата основни проблема на бранша - каква е собствеността в медиите и как те се финансират всеки ден.

Докато не излязат наяве отговорите, читателите ще продължат да се питат кой решава каква гледна точка да им предложи и кой е по-големият бич в професията - налаганата от собствениците редакционна политика или ширещата се автоцензура.

Трудно се издържа днес вестник

Но в търсене на отговорите нека не поставяме под общ знаменател медиите. Защото зад печатните издания стоят имената на водещи журналисти. А в стотиците нароили се сайтчета работят неуморно анонимни лица, които безнаказано пускат фалшиви новини и безмилостно преписват наши статии. На всички е ясно, че там с минимална инвестиция може да постигнеш максимални поражения за мишените, които си набелязал.

И ако огласеният проектозакон отвори вратата на прозрачността и ги измете, то няма как да не получи одобрението ни. Още повече, ако затвори и вратичките, които позволяват на собствениците да се скрият зад офшорки.

И най-вече, ако наистина освети тези, които хранят медиите. Защото не само по циганските сватби който плаща, той и поръчва музиката. И затова факти се манипулират - мошеник приватизатор се оказва успешен инвеститор, а неудобен кмет - прахосник и крадец. После върви доказвай, че нямаш сестра.

Най-лошото е, че родните медии трудно се издържат на пазарен принцип. Това особено важи за вестниците, където цената е социална, а не пазарна. И проблемът изобщо не е, че те са медийни динозаври, обречени да издъхнат в ерата на интернет поколението.

Запазихме доверието на читателите

Всички големи вестници отдавна имат и сайтове, където гонят новините наравно с изцяло онлайн изданията. Вестниците носят безспорния негатив от много високи разходи, но в същото време разполагат и с най-голямото предимство - с редакционен екип от журналисти, които гарантират с името си информацята, която поднасят. А това е безценно в морето от анонимни блъфове, полуистини и откровени лъжи.

"Стандарт" получи уникалния шанс хората, които правят вестника, да бъдат и негови собственици. Това стана факт след като адвокат Тодор Батков подари акциите си на журналистическия екип. И сега ние носим пълна отговорност за всичко, което пишем и казваме.

Плащаме изключително високата цена за собственото си оцеляване, но сме искрено щастливи, че запазихме безценния дар - доверието на читателите.

Убедихме се, че битката за най-големия тираж и за най-уникалните посещения в сайтовете вече не е решаваща. Състезанието е за доверието на всеки един от вас и не е важно кой е пръв, а кой е прав. Важно е кой е шампион по доверие. В тази битка ние сме категорични - ще се борим докрай. Защото сме "Стандарт". (Със съкращения)

Свързани:   Нели Огнянова: Проектът Пеевски е против медийния плурализъм

Във връзка с внесения проект на депутата от ДПС Делян Пеевски и още трима негови съпартийци, обявен като отговарящ на "общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда", "Дневник" потърси медийната експертка проф. Нели Огнянова. Ето коментара й:
Дата: 10.02.2018


 

Сподели в
 

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки