Георги Ганев: Българската журналистика загуби битката да е четвърта власт

30.01.2018 /09:55 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Ганев

Георги Ганев е автор на романи, сборници разкази и политическа сатира. Член на СБЖ и на СБП. От двадесетина години живее в Аризона, САЩ. През 2017 г. получи годишната „Априлова награда“ на община Габрово за последния си роман-бурлеска „Ангелът и Яков“.

За последния Ви роман „Ангелът и Яков“ в българските медии се писа доста. Той ви донесе и годишната „Априлова награда“ за култура на община Габрово. Как приехте отзивите и как наградата?

Няма да се вайкам като Славейков („че кат няма поету награда”…), но може би от тридесет години не съм получавал никаква литературна награда и това по-скоро ме смути, отколкото зарадва. Може би, защото научих за удостояването ми, когато вече се бях прибрал в Америка. Разбира се, наградата на името на големия възрожденец, просветител и народен будител Васил Априлов, макар и регионална, не може да не предизвика вълнение. Вълнението ми е не толкова писателско, колкото патриотично и гражданско. Приемам я несамо като писател, но преди всичко като следовник на идеите и делото на големия габровец. Завършил съм Габровската Априловска гимназия, което само по себе си предопределя и отношението и цената на тази награда.

За представянето на книгата се върнахте в родното Габрово миналото лято. Как намерихте града, габровци, местата, които познавате от детството си?

Тъй като вече почнах да цитирам поетите, ще спомена и нещо от Кирил Христов, който напускайки България пише: „Сбогом тихичка родино, напускам те без жал!”. Признавам си, че поне досега не съм изпитвал болезнена носталгия. Имало е тежки дни, в които бих нарекъл чувството по-скоро примирение със съдбата, граничещо с апатия. В началото, когато пристигнах в Америка, имаше мигове, в които веещото се почти навсякъде американско знаме ме сепваше с въпроса: ”Къде съм?”. Мъчех се над знамето да си представя едно „облаче ле, бяло” и така потисках, надигащата се понякога буца в гърлото. Но сега, когато се прибирам в родния град, буцата се надига, задушава ме и навлажнява очите ми. Въпросът „Къде съм?” блъска немилостиво в съзнанието ми, защото облачето би трябвало да бъде тук, на това небе...а го няма! Спомням си, че в началото на борбата за демокрация на една сбирка в габровската зала „Възраждане”, обърнете особено внимание на името, защото то може би ме е подвело да изрека пред стотина души наивните глупости, че само след година-две ще бъдем Швейцария на Балканите. Само след година-две българската демокрация бе издупчена като швейцарско сирене. Дългият и все още незавършил преход, обезличи града и обезлюди някогашния български Манчестър, прословутата габровска сметка е вече „сметка без кръчмаря”, болшинството от хората са някак омърлушени и неразговорливи и въобще не им е до шеги, нито габровски, нито световни. Не знам дали ще ми повярвате, но на представянето на книгата в Дома на хумора, вместо да се почувствам весел и жизнерадостен, ме обхвана една неочаквана рефлексия, изпитах дълбок срам от това мое някогашно словоблудство, че ми се прииска чрез романа си „Ангелът и Яков” символично да целуна ръка и да поискам прошка от моите съграждани.

Вие сте работил като млад репортер във вестник „Тревненски зов“ – говорим за годините преди промените в България. Какво беше за вас тогава и как гледате от годините и натрупания житейски опит на онази „провинциална школа“ след университета?

Връщате ме в годините, за които си спомням с лека насмешка и снизхождението на „варен и печен”, „живял и патил”. Тревненският вестник бе едно задължително стъпало, което ми откри нов по-голям прозорец. Писането бе вече станало професия, което предизвикваше известно замайване и някакъв непознат гъдел, който те кара да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли. Имах късмета като журналист да се запозная с живеещия в близко тревненско село писател Никола Радев, който по това време бе директор на издателство „Профиздат”. С негова помощ успях да издам и първия си сборник с разкази „Страх от врабчета”. Вече освен журналист, бях и писател и тогава ми се струваше, че това ми дава двойна цена.

Кога един журналист започва да пише художествена литература?

Това е въпрос от вида „кокошката или яйцето”. „В началото бе словото”, така започва евангелието на Йоан, а аз само ще добавя и истината и любовта. Когато ги има тези три неща е без значение какъв е получения резултат - художествено внушение или обществено значима полза.

Когато решихте да се преместите отвъд океана – имаше ли съпротива от писателя във вас за тази решителна крачка в живота?

Повече от двадесет години се лутам духовно и физически между континентите. Наричам себе си не емигрант, не изгнаник, а изгоненик. Напуснах България в едно трудно време. Като журналист и демократ бях настъпил политическата мотика, и от червената и от синята страна. Останах около пет години без постоянна работа. Писането на книги не се очертаваше като изход от неясния и непредвидим преход. Бях вече член на Съюза на писателите с един сборник разкази и два романа зад гърба си, но някак си усещах, че в обозримото бъдеще не ще може да се разчита на писането, така че, писателят въобще нямаше думата. Живот на социални помощи и безработица бе неприемлив и бих казал, че в един „исторически” (за мене, разбира се) миг, печалбата от лотарията „Зелена карта” бе повече от изход. Понякога си мисля, обаче, че всичко можеше да тръгне по друг начин, защото през цялото това време се чувствам като ковач на когото огнището е тук, а наковалнята през реката.

Живеете в САЩ, но пишете на български по общочовешки и много източноевропейски проблеми. Излишно е да ви питам дали се чувствате космополит и гражданин на света. Но според вас – кои са нещата, оставащи неразбрани от американците за нас и какво българите никога няма да разберат и проумеят за американците?

Да оценяваш и правиш разлика между два народа е трудна и главоболна работа. При всички случаи приликите ще са повече от разликите. Няма да се впускам в народопсихология и ще се задоволя само с три неща: американците имат американска мечта, колкото и изкористена според мене да е тя, ние лелеяхме дълго време, без вяра, измислената мечта за „светло бъдеще, а сега живеем ден да мине, друг да дойде. Американците имат Ден на благодарността, на нас по ни прилича Ден на завистта. В Аризона, където живея, има предупредителен пътен знак с нарисувана патка с малки патенца, в България има „зебри”, на които умират хора.

С какви очи днес гледате на журналистиката?

Погледът от далече може да се окаже безфокусен и не дай Боже късоглед и затова ще кажа, че гледам с очите на Темида. През последните двадесетина години съм публикувал журналистически материали, колкото пръстите на едната ръка и то насочени към някои неуредици на Габровската община. Така, че нямам нито професионално основание, нито пък морално право да съдя или анализирам състоянието на гилдията. Има много трески за дялане, но най-вече ме безпокои рецидивът на някогашното партийно послушание. Но все пак, отвътре нещо ме напъва и не мога да не го кажа - българската журналистика пораженчески загуби битката за четвърта власт, сега даже не е и четвърта дупка на кавала... За радост статиите в излязлата наскоро „Черна книга на правителственото разхищение в България” дават надежда, че българската журналистика, а и българския демократичен процес като цяло, ще видят своята бяла лястовица.

Вие гледате на ставащото в родината малко или повече отстрани. Кой би могъл да бъде моралният коректив на българите на общество днес – човек или повече хора, думата на които да тежи в обществото, извън политиката, извън баластрата на дребнотемието.

От доста време насам чак през океана дочувам настоятелно и гръмогласно да се задава въпросът „КОЙ”. Романът „Ангелът и Яков” е опит за умалена литературна дисекция на прехода и породения от него мафиотско-олигархичен модел, поставя, но не отговаря на въпроси. Спомням си, че дядо ми на неудобния въпрос „КОЙ” се сопваше ядосано: ”Койчо от Койчевци и Койна от Койнаре!”, с една дума - никой. Моето дълбоко убеждение е, че на този въпрос няма да се отговори нито днес, нито утре, вдругиден, че дори и в някакъв далечен Видовден. По-важно днес е тихо, но настоятелно да си зададем въпроса не „КОЙ”, а „КОИ”. Кои сме ние, какви сме ние, защо сме ние? Тогава наболелият въпрос защо несъстоялият се демократичен преход бе изроден в мафиотски, ще намери своя отговор, а нотките на олигархична риторика и политическото надвикване ще се обезсмислят. А отговорът на въпроса „КОЙ” нека оставим на бъдещите директори на българските затвори. Вярно е, че гледам на ставащото в родината малко отстрани и повече отгоре. В такъв пространствено - времеви ракурс се проявява и надеждата, че народ, който за стотина година два пъти е преживял първоначалното натрупване ще има и правото на ново Възраждане.

И тъй като поводът за това интервю е новият ми роман, считам че е нужно да споделя, че неговото осъществяване се дължи на екип, пръснат по целия свят. Без спонсора, писател и журналист Ангел Колев, когото фамилиарно наричам Матей Миткалото от Филаделфия, без неговото любородно дело „За буквите”, този роман нямаше да види бял свят. Безкрайно съм благодарен на известния български писател, редактор и кръстник на книгата Йото Пацов от село Ъглен, издателят Христо Пацов от Люксембург, в чието издателство ”Потайниче” ръкописът стана роман, художника Василен Васевски от Чикаго и аз - габровецът от Финикс….

Сподели в
 

Разговор с популярни водещ на „Тази сутрин” за „Седмицата на духа” и за „хората, които все още са тук и работят, за да не сме просто население, а народ с душевност и памет за себе си”

25.05.2018/22:53

Когато видях кой е авторът на снимките на новосформираната кралска двойка Хари и Мегън, веднага, незнам защо, но се сетих, че фамилията Любомирска носи и нашата уважавана колежка от сайта Мая. Това ме запали да се разровя, за да видя къде се крият корените на модния фотограф Алекси Любомирски, който има привилегията да се брои за фотограф на кралския дворец в Лондон. Негови са серията снимки от сватбата на годината, както я броят светските журналисти.

23.05.2018/09:27

Неотдавна фондацията „Васа Ганчева“ връчи своята едноименна награда на репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура“ Елица Кънчева. Присъстващите на церемонията посрещнаха тази номинация с голяма радост и не скриха своето задоволство, че младата журналистка заслужено е получила отличието. В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура си помислих, че тя е най-подходящ колега, когото да поканя да гостува на сайта на СБЖ.

22.05.2018/08:00

Преди малко повече от седмица за пореден път се разчу, че български журналист е бил бит. Това се случи в Червен бряг и пострадалият колега е Христо Гешов, който е известен със своите разследващи материали, разкриващи корупция и нарушения на закона. СБЖ не закъсня и публикува декларация на УС на Съюза, в която защити правата и работата на журналиста.

18.05.2018/14:31

Признавам, че съм от късметлиите, на които им върви да се срещат с интересни хора. В това се уверих, за пореден път, когато срещу моя диктофон седна не кой да е, а известният като Сладкодумец Храбър топ радиожурналист Еди Емирян.

16.05.2018/20:21
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки