Начало
 
 

Ще чакам докрай пролетта

07.12.2017 /12:53 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И ако някой за някого някъде трупа и прави досие, то се оказа, че една журналистка сама си направи нейното. Но то не е дебели папки, пълни с някакви си там излишни доноси или характеристики, а е пълно с поезия. И то поезия, каквато, да си призная, скоро не бях чела. Но нека ви кажа коя е тя, написалата своето „Досие“: Петя Пейчева, колежка, която винаги е била отзивчива и добронамерена, за разлика от многото други наши колеги.

Изненадващо за мен тези дни открих нещо съвсем непознато за нея – тя пише стихове. И то хубави – преживени и осмислени, вълнуващи и грабващи. Когато ми подари новата си книга, я прочетох за една нощ. И попаднах на нещо изключително ново и до болка откровено. Стиховете на Петя ме изпълниха със смесени чувства, които гравитираха от тъга до болка, от топлота до разтърсващи ледени тръпки.

По един много пестелив, но същевременно болезнено откровен начин тя разказва за своя живот, за чувствата, за желанията, за мечтите, за преживени трепети и спомени. И думите й започват да събуждат твои далечни спомени и чувства, започваш да се питаш: а твоят живот как върви и какво срещна по пътя си.

В това наше толкова противоречиво и бурливо време, когато завистта, нервността и стресът сякаш изметоха от нас усмивките, спокойствието и добротата, Петя Пейчева чрез своите стихове ни кара да посегнем към палитрата на живота и да търсим нашето собствено аз. Изповедни стихове, които пробуждат размисли за нас самите.

„Досие“-то на Петя Пейчева е с посвещение на родителите й, а всъщност то е адресирано към всички нас. Всеки е имал мигове, когато не е доизказвал нещо някому, когато е изпитал носталгия по нещо скъпо, но отминало, когато се е оставял в ръцете на съдбата или пък е минавал покрай някаква последна гара. За тези неща, за корените, за изминали чувства говорят стиховете на Петя и те карат да се чувстваш истински и жив.

А когато затвориш и последната страница на поетичната книга на Петя Пейчева, оставаш с усещането, че предстои нещо ново и красиво. Защото в тях напира една притаена жизненост и сила, една заразяваща вяра: „Ще чакам докрай пролетта“.

Избрах едно от нейните стихотворения от „Досие“, което ще ви се стори тъжно, но то носи много истина и философия.

 

ЕДИН ТЪЖЕН ЧОВЕК

 

Един тъжен човек се засели в мен.

Затвори прозорците, вратата заключи,

изхвърли и ключа.

Изгаси светлината, спря песента

и забрави смеха.

Потърси спомена в съня

и скри се от света.

Като в черно-бял, ням филм

финала не разбра.

Един тъжен човек се засели в мен.

Ако майка беше жива, щеше да го изгони.

 

Сподели в
 

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

Не, няма грешка в заглавието, уважаеми колеги. Доживяхме времето, в което една медия не търси журналисти, а с публичен кастинг предлага на студентите работа като сервитьор(к)и или секретар(к)и. И това е не някоя жълта медия или новоизлюпена интернет телевизия. Това е Националната студентска телевизия „Алма Матер“, която има статут на национална обществена телевизия , политиматиечн канал с лиценз за национално излъчване.

08.11.2018/21:18

В Хасково излезе от печат първият брой на новото списание за общество, култура и литература „Южно утро”. То е издание на Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”, в което членуват поети, писатели, журналисти от областите Хасково и Кърджали.

07.11.2018/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки