Начало
 
 

Ще чакам докрай пролетта

07.12.2017 /12:53 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И ако някой за някого някъде трупа и прави досие, то се оказа, че една журналистка сама си направи нейното. Но то не е дебели папки, пълни с някакви си там излишни доноси или характеристики, а е пълно с поезия. И то поезия, каквато, да си призная, скоро не бях чела. Но нека ви кажа коя е тя, написалата своето „Досие“: Петя Пейчева, колежка, която винаги е била отзивчива и добронамерена, за разлика от многото други наши колеги.

Изненадващо за мен тези дни открих нещо съвсем непознато за нея – тя пише стихове. И то хубави – преживени и осмислени, вълнуващи и грабващи. Когато ми подари новата си книга, я прочетох за една нощ. И попаднах на нещо изключително ново и до болка откровено. Стиховете на Петя ме изпълниха със смесени чувства, които гравитираха от тъга до болка, от топлота до разтърсващи ледени тръпки.

По един много пестелив, но същевременно болезнено откровен начин тя разказва за своя живот, за чувствата, за желанията, за мечтите, за преживени трепети и спомени. И думите й започват да събуждат твои далечни спомени и чувства, започваш да се питаш: а твоят живот как върви и какво срещна по пътя си.

В това наше толкова противоречиво и бурливо време, когато завистта, нервността и стресът сякаш изметоха от нас усмивките, спокойствието и добротата, Петя Пейчева чрез своите стихове ни кара да посегнем към палитрата на живота и да търсим нашето собствено аз. Изповедни стихове, които пробуждат размисли за нас самите.

„Досие“-то на Петя Пейчева е с посвещение на родителите й, а всъщност то е адресирано към всички нас. Всеки е имал мигове, когато не е доизказвал нещо някому, когато е изпитал носталгия по нещо скъпо, но отминало, когато се е оставял в ръцете на съдбата или пък е минавал покрай някаква последна гара. За тези неща, за корените, за изминали чувства говорят стиховете на Петя и те карат да се чувстваш истински и жив.

А когато затвориш и последната страница на поетичната книга на Петя Пейчева, оставаш с усещането, че предстои нещо ново и красиво. Защото в тях напира една притаена жизненост и сила, една заразяваща вяра: „Ще чакам докрай пролетта“.

Избрах едно от нейните стихотворения от „Досие“, което ще ви се стори тъжно, но то носи много истина и философия.

 

ЕДИН ТЪЖЕН ЧОВЕК

 

Един тъжен човек се засели в мен.

Затвори прозорците, вратата заключи,

изхвърли и ключа.

Изгаси светлината, спря песента

и забрави смеха.

Потърси спомена в съня

и скри се от света.

Като в черно-бял, ням филм

финала не разбра.

Един тъжен човек се засели в мен.

Ако майка беше жива, щеше да го изгони.

 

Сподели в
 

Портрети на Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Атанас Далчев и други класици на българската литература красят главната улица на Хасково по случай 24 май.

23.05.2018/19:49

Май е месецът на „Левски”. И на Георги Аспарухов – Гунди. Клубът е създаден в София на 24 май 1914-а. А Гунди е роден на 4 май 1943-та.

22.05.2018/15:55

Много си падам по хората, които щом кажат А, са последователни да стигнат до Я. Та и Петя Пейчева реши да се „подчини“ на този принцип. И ето вече след като написа своето „Досие“ за любителите на мерената реч, взе че сподели и „изпуснатите“ си мисли. „Изпуснах си мислите“ е заглавието на втората й стихосбирка,в която тя, вярна на себе си, споделя чрез поезия своите си преживявания, размисли и страсти.

22.05.2018/11:45

Организаторите на ежегодно провеждащия се на Острова на свободата Международен панаир на туризма осигуриха за журналистите наситена прогорама за опознаване на морските курорти и на културните, исторически и природни забележителности на провинция Виля Клара, откъдето е родом и новият кубински президент Мигел Диас-Канел

18.05.2018/05:49

„Ще продължим да сме с вас в исканията за достойно заплащане на труда ви и винаги ще отстояваме правата на всички медийни работници,” каза преседателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова пред музикантите от БНР, събрали се на протест пред НДК, докато вътре заседаваха лидерите на ЕС

17.05.2018/19:26
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018 /14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018 /18:05

 Мнения

Стотици, хиляди столичани утре ще се отправят за Борисовата година, за да отпразнуват 1 май, а заедно с това и Деня на вестник „Дума” и на левия печат.

30.04.2018 /18:12 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки