Начало
 
 

Моника Евстатиева: Журналистиката е част от твоето ДНК

06.12.2017 /12:00 | Автор : Николета Атанасова, Александър Детев | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Моника Евстатиева e отдадена, интелигентна и емоционална

В тази рубрика търсим и откриваме българите по света, за да ви го покажем през техните очи. Защо пътуват и как укротяват пространствата, за да се вслушат в гласовете на мечтите си.

Първият ни герой е Моника, която е журналист. Любовта към свободата я отвежда зад Океана, а професионализмът и страстта към работата като призвание - в една от най-горещите и опасни точки на света.

Докато слушах разказа на Моника, си мислех как между двете телефонни слушалки – тази в ръката ми и тази в нейната – се простират един континент и целият Атлантически океан. Гигантско разстояние, което сякаш илюстрираше и разликата между това да си журналист по време на война и на някоя улица в София или Вашингтон. Казах ѝ го с въпрос.

Тя се засмя и ми отговори:  

Когато си журналист, ти си винаги журналист. Това не е професия, това е част от твоето ДНК. Но когато си в стресова ситуация, като тази на войната, и има непрекъсната опасност за живота ти, тогава се чувстваш сякаш е много важно да разкажеш на света за място, за което хората имат или много малка, или грешна представа.

И затова работата ти става много по-отговорна. И аз съм убедена, че тези места трябва непрекъснато да се отразяват. Когато ние бяхме там, имаше само един журналист, който отразяваше същите неща като нас. Няма много журналисти в Афганистан и това е жалко, констатира Моника.

При тази наша първа телефонна среща с Моника говорихме може би час. Харесахме се. Имаше заряд в думите, въпреки че никога не се бяхме виждали. От тогава мина малко повече от година, през която общувахме рядко, но не се забравяхме.

Когато обмисляхме в БНТ тази рубрика, в която да разказваме за българи по света, които прескачат невъзможното без отчаяние, а с идеята за свобода, Моника беше първият човек, за когото се сетих. И заради нишките в гласа ѝ, които така се оплитат, че те пускат в себе си без резерви, и заради искреността, с която разказва за трудните моменти в живота си, и заради искрицата звънлив смях в усмивката ѝ.

За втори път говорихме отново преди седмица.

Моника завършва радио и телевизионна журналистика в Американския университет във Вашингтон. Малко по-късно печели стажантско място в сутрешния блок на радио NPR измежду 400 кандидати. През смях си спомня:

Даже пари ми дадоха, въпреки че тогава не даваха пари на стажанти. Но аз бях толкова бедна, бях емигрант, имах 19 долара в джоба си и те разбраха, че е важно да ми дадат някаква, макар и малка финансова помощ, колкото да не умра от глад.

Кое е най-значимото пътуване?  

Със сигурност Афганистан е едно от най-значителните пътувания в професионален план, защото там се случиха неща, които не бяхме предвидили. Все още разследването за това, което се случи, продължава. Важно е и защото показахме с голям документален репортаж истини, които скоро няма да могат да се оправят.

Друго важно пътуване беше, когато избраха Барак Обама за президент. Тогава аз бях в Южна Каролина. И във въздуха дори се усещаше тази промяна в света, която можеш да усетиш само ако си на правилното място, в правилното време. В Афганистан се чувствах по същия начин – аз осъзнах защо ситуацията там е толкова трудна и защо толкова години тя не се променя.

Има ли места, където не би искала да отидеш?  

Да. В Сирия, защото там трябва да прекараш години, за да вникнеш в нещата, които се случват, защо се случват, кои са важните хора, с кого трябва да се познаваш.

Журналистиката не е просто да преминеш отнякъде, да си направиш материала и после да си тръгнеш. Трябва да усетиш, да проучиш, да разбереш, да осъзнаеш проблемите на мястото. Да прекараш години там.

Какво е свободата?  

Това е нещото, което най-много съм искала в живота си – да не съм зависима от никого и от нищо и всичко да мога да правя сама. (Със съкращения)  

Свързани:   Българка старши продуцент в американско радио

Моника Евстатиева е журналист в една от най-реномираните медии зад океана - американското обществено радио. През последните години отразява най-горещите събития в света. Среща се със смъртта наскоро на бойното поле в Афганистан. Част от екипа ѝ загива там, след атака на талибаните, предава bTV
Дата: 20.11.2016

Журналистката Моника Евстатиева оцеля след атентат в Афганистан

Българската журналистка Моника Евстатиева е оцеляла след атака в Афганистан, при която загинаха двама човека от екипа й - фотографът Дейвид Гилки (50 г.) и местният преводач Забихула Тамана (38 г.), предава БНТ.
Дата: 06.06.2016


 

Сподели в
 

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо.

29.03.2020/12:17

Деси Стоянова и Сашо Кадиев ще водят разделени "Преди обед" от понеделник. Това е част от превантивните мерки, които "Би Ти Ви медия груп" прие заради заплахата от коронавирус.

28.03.2020/18:52

"Уважаеми г-н министър, това, че всеки ден чак около полунощ съобщавате данните във връзка с епидемията от коронавирус в страната, затруднява изключително много работата ни на журналисти, чиято главна задача е да информираме навреме и точно обществото. Моля Ви променете този график".

28.03.2020/12:16

Телевизионната аудитория е от областите, върху които пандемията от новия коронавирус оказва силно влияние, показват данните от пипълметрично измерване на Нилсен Адмосфер България.

27.03.2020/18:52

Вирусът с корона се оказа новата любов на журналистите. Кашлицата от Китай е най-харесваната и ухажваната. По ТВ-тата се завихри истерична инфодемия, която оставя хората ошашавени, без дъх и мисъл.

27.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки