Начало
 
 

Експерти: Да разчитаме главно на обществените медии

04.12.2017 /12:00 | Автор : Таня Величкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тони Николов: Новото в съвременния свят е да няма достоверност, да няма истина

Общественият характер на обществените медии трябва да бъде утвърждаван постоянно, като започнем от съдържанието и финансирането, което реално позволява това съдържание да достигне до цялата българска аудитория, заяви пред БНР медийният експерт Нели Огнянова:

Всички тези въпроси трябва да бъдат отново преобсъдени и специално в днешен контекст бих искала да кажа, че и общественият характер на управлението на обществените медии трябва да бъде обсъден отново.

Изобщо не ни е безразлично как се селектират хората, които са в в управлението на една или друга обществена медия, посочва Огнянова. На първо място ни интересува тяхната професионална биография, тяхната отдаденост на каузата на обществената телевизия и съответно на общественото радио.

Би ми се искало общественият характер на управление на БНТ и БНР да бъде отново преосмислен, така че висшият мениджмънт да отговаря на някакви много сериозни и категорични правила. Това може да направи законът, смята медийната експертка Огнянова.

Председателят на СЕМ София Владимирова също твърди, че регулацията може би няма как да има водеща роля в борбата с фалшивите новини и журналистиката трябва да разчита на „саморегулация и медийна грамотност“.

Смятам, че отговорността на традиционните медии се засилва, защото феноменът "фалшиви новини" прави нещо много опасно - ерозира нашето основно право да направим истински, информиран избор на база на факти и аргументи.

Напротив. Медиите затова са важни, не само да дадат възможност на един политик да изрази своята теза, но да му зададат важните въпроси, да му дадат контрааргументите на неговата теза, така че зрителят, слушателят, аудиторията да направят информиран избор. Владимирова изтъкна че СЕМ ще е активен участник в разискванията по европейското медийно законодателство:

И авторското право, и търговското слово са такива области, в които има риск много мощни индустрии да присвоят регулирането, ако в законодателния процес тяхното влияние домонира над преценката на балансите. Затова много бих искала да видя в резултатите от този законодателен процес баланс между интересите на големите и мощни индустрии, които имат свои лобистки организации в Брюксел, и защитата на потребителите, където сме всички ние.

Носителят на наградата „Валя Крушкина“ и главен редактор на портал „Култура“ Тони Николов смята, че фалшивите новини са глобална заплаха, която радикално променя самата журналистическа професия:

Виждаме, че в някакъв смисъл в днешния свят всеки е журналист, защото качва новини, споделя ги и ги коментира. Създават се центрове на обяснение, създават се паники. Ние сме в някаква пост-Оруелова ситуация. Ако си спомняте "1984", там имаше едно пренаписване, особено на новините, каза Николов и добави:

Главният герой в 1984" Уинстън всъщност това работи - със задна дата се вадят някакви броеве на вестници, в които една новина се пренаписва и пак се връща 32 години, да кажем, назад. В съвременния дигитален свят това се върши всекидневно и ежеминутно.

Трият се стари съобщения. Те се прередактират или се съчетават две, така че човек не носи отговорност дори като ползвател или създател на новината. Говоря за медиите, но говоря и в индивидуален план това, което се случва в социалните мрежи, посочи Тони Николов:  

Не е проблем, че има лъжа в днешния свят. Лъжа и пропаганда е имало, откакто човечеството съществува и е започнало на ухо да си разказва някакви вести. Проблемът на глобализирането на това време, на тази информация, която извира отвяскъде, е, че целта на определени групи от хора в днешния свят е да покаже, че няма истина, тоест всичко да стане равноценно. Не да се създаде нещо, дори да се внуши нещо, а да се разбие достоверността на каквото и да е.

Пропагандата не иска да ви наложи дори един определен модел - примерно: "Вие ще живеете така в Европа". Тя иска да разбие абсолютно всякакви очевидности, вашият свят да бъде докаран до под равнището на всяка една допустимост, констатира Николов. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Във Фейсбук видната журналистка Кристина Патрашкова изрази възмущението си от шоумена Слави Трифонов. Той се изгаври с двама от най- видните професори в страната, които в момента са на първа линия в борбата с COVID-19.

29.03.2020/17:15

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

28.03.2020/21:10

Седмото поредно издание на Международния фотосалон Пловдив (МФС) е отворено за участие. Фотосалонът е традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив.

28.03.2020/17:15

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

Американците прибягват до хумора, за да се успокоят по време на коронавирусната пандемия, следвайки профили в Инстаграм на нови звезди като "Куентин Карантино" или шегувайки се, че при доброволната карантина може да се надебелее.

26.03.2020/16:42

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки