Начало
 
 

Кой крив, кой прав: Сашо Диков или Люба Кулезич?

03.12.2017 /14:32 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сашо Диков... и Люба Кулезич

„На мен ли ще говорите, бе… хора прекрасни?” С тези думи програмният директор на BiT Сашо Диков отговори на обвиненията към ръководството на телевизията в цензура, оказана върху водещата на предаването „Честно казано“ Люба Кулезич.

И се самопровъзгласи за Цензурирания, изреждайки историческите етапи на цензура, в които това се случва – през 1993 г. е бил цензуриран от Хачо Бояджиев в БНТ, а през 2013 г. - от новите собственици на Канал 3.

Диков гарантира, че ако има дори най-малка намеса в работата на BiT, той пръв ще го съобщи.

Оксфордският речник обяви „постистина“ за дума на 2016 г. Основният смисъл на „постистина“ е омаловажаването на силата на фактите за сметка на емоционалните изказвания. Предлагам дума на 2017 г. за българските медии да бъде „постцензура“: състояние, в което фактите направо са пренебрегнати за сметка на емоционалните изказвания.

Какво се случи според Сашо Диков: 

Случиха се „американски стандарти“, ако трябва да предадем думите му накратко. Според него българските собственици на телевизията, двамата братя от САЩ, не са одобрили, че в предаването си от вторник, 21 ноември, Люба Кулезич е изнесла вътрешна информация за обсъжданията в телевизията.

Това са американски стандарти, въведени в една българска телевизия, каза Сашо Диков. И според него коментарът на Люба Кулезич е „неумерен и краен“, защото това са „наши вътрешни неща“. Излезе, все едно собственикът на телевизията й е казал да промени тона на предаването си, коментира Диков.

След това изреди „екстрите“, които продуцентската къща на Люба Кулезич ще получи в замяна на прекратения си договор – изплащане на всички неизлъчени предавания до края на декември, а като си дойдат братята, ще й предложат нов договор.

Какво се случи според Люба Кулезич: 

Според нея в работата й никога не са се намесвали собственикът и програмният директор. Но за сметка на това, изпълнителният директор Симона Ангелова е коментирала тона на предаването й. В последния вторник на „Честно казано“ тя заяви: Днеска бяхме на някакво тъпо събрание да ни ковладят пак, че сме някакви неумерени, крайни, Слава Богу, не сработи!.

Каза го пред Димитър Павлов – автор, пародиращ Наталия Кобилкина, която от своя страна е привлечена от Сашо Диков за водеща в BiT на предаването „Без задръжки“. Само да не излезе, че Люба Кулезич е била жертвана заради Наталия Кобилкина. Защото в същото това предаване Димитър Павлов иронизира „осребряването“, което Наталия Кобилкина извършва с телевизионното си присъствие, продавайки специални артикули, като „капки за късмет“ и обеци.

Има хора, които й се доверяват, коментираха с тъжна ирония двамата водещи. Дали „американските стандарти“ все пак не изискват, когато си Люба Кулезич или който и да е журналист, да кажеш в ефир, че Наталия Кобилкина е телевизионен „гаф“, чието присъствие никакъв рейтинг не може да оправдае? 

Случаят с Люба Кулезич показва, че в България имунната система на журналистиката се е сринала и затова всяко прекратяване на договор с журналист и водещ изглежда някак случайно. (Със съкращения)

Свързани:   Събудете Волтер!

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак
Дата: 30.11.2017


 

Сподели в
 

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

03.04.2020/16:51

Френският в. "Льо Монд" даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

02.04.2020/22:47

Редица страни по света, от Тайланд до Индия, предупредиха да не се правят първоаприлски шеги за коронавируса, защото разпоредбите на извънредното положение предвиждат строги наказания и дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

02.04.2020/15:25

След като стана ясно, че банкнотите носят опасност от предаване на заразата с COVID-19, много читатели се притесниха дали е безопасно в такъв случай да си купуват вестници.

01.04.2020/16:53

Напоследък се нагледахме на какви ли не фалшификации в медийното пространство. Ето и една от тях:

31.03.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки