Начало
 
 

Медийният плурализъм в България е чиста илюзия

24.11.2017 /12:00 | Автор : Барбара Йортел | Източник: Die Tageszeitung/ Deutsche Welle Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Барбара Йортел има и други публикации за България

Политиката и олигарсите упражняват влияние над журналистите в България. Държавата пък използва европейските средства за натиск над медиите, четем в репортаж от София на журналистката Барбара Йортел от германския „Тагесцайтунг“.

"Медийният плурализъм в България е чиста илюзия. Много често изобщо не е ясно чия е дадена медия", твърди радиожурналистката и председателка на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България) Ирина Недева.

Според нея, много от вестниците се използват като бухалка за целите на водевилни кампании срещу отделни политици или бизнесмени.

Недева твърди освен това, че определени медии, политици и олигарси са обвързани в символичен брак, в който неизменно има и елементи на корупция. Като пример тя посочва депутата от ДПС Делян Пеевски, който е собственик на „Нова българска медийна група" и притежава 2 телевизии и 6  вестника, с което на практика контролира 80% от пазара на печатните медии, четем в публикацията на „Тагесцайтунг“.

Държавното кранче не пресъхва 

Авторката на репортажа - германската журналистка Барбара Йортел - пише освен това, че правителството в София в състояние да упражнява натиск над медиите и посредством разпределението на средствата, отпускани от ЕС за популяризирането и разясняването на определени европейски програми.

Николета Даскалова от Фондация „Медийна демокрация" цитира документ на АЕЖ-България, в който се казва, че с оглед на финансовата нестабилност и стагнацията на медийния пазар държавата се е превърнала в един от най-значимите рекламодатели:

„Това увеличава влиянието на министерствата и местните власти - както над регионалните медии, така и над националните. Те пък често се показват като твърде лоялни към управляващите, като се въздържат да ги критикуват", четем в публикацията.

Там е цитирана и оценка на „Репортери без граници", според която разпределението на европейските пари за медиите в България се извършва изцяло непрозрачно. Между 2007 и 2012 г. българското правителство било отпуснало на медиите общо 36,6 млн. евро за различни разяснителни кампании по отделни европейски програми – без да конкретизира как точно са били използвани парите. Брюксел познавал този проблем, но засега се въздържал от намеса.

С оглед на тази прекалена сдържаност на европейските партньори няколко български журналистически организации, сред които и AЕЖ- България, сега са подхванали своя инициатива, пояснява „Тагесцайтунг". Поводът е 6-месечното председателство на България в ЕС, започващо на 1 януари идната година.

Българските журналисти предлагат да се определят количествени и качествени критерии за определянето на медийните партньори по време на българското председателство. Целта на този подход е да се противодейства на евентуални политически зависимости в медийната сфера, пояснява изданието.

На дистанция от политиците 

Все пак, ситуацията в България не бива да се представя в изцяло черни краски, казва радиожурналистката Ирина Недева и добавя, че за разлика от Унгария и Полша в България поне засега не съществува опасността някое правителство да получи мнозинство от 2/3 на избори, така че да промени и конституцията по свой вкус.

Раздробеността на политическото пространство в България просто не позволява подобно нещо, пояснява журналистката. Дали е възможно да има и нови скандали от сорта на този около Виктор Николаев и депутата Антон Тодоров?

„Да", отговаря Недева, но добавя, че в последно време все повече журналисти в България осъзнавали, че са длъжни да се държат на разстояние от управляващите. „А това е наистина нещо положително", казва тя, цитирана в края на репортажа на „Тагесцайтунг".


 

Сподели в
 

Въпреки нарастващия информационен поток, който извира от всички кътчета на интернет, и напук на песимистичните прогнози за все по-упорито наближаващия край на печатните издания, вестници продължават да излизат.

06.04.2020/15:25

Ранната пролет на 1990 г. VI етаж на Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев", добил по-късно славата на култовия салон "Червената бабичка", се пука по шевовете.

05.04.2020/15:55

Сега въпросът е как ще излезем от кризата. На никого не му се мисли достатъчно по въпроса със свободата на медиите, смята медийният експерт.

04.04.2020/15:55

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

03.04.2020/16:51

Френският в. "Льо Монд" даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

02.04.2020/22:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки