Ето кои майстори на обектива отличава „БГ Прес Фото 2017”

18.11.2017 /17:15 | Източник: topnovini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от плаката за изложбата на „БГ Прес Фото 2017”

Фотоистория от поклонение в памет на жертвите от лагера "Белене", с автор Свилен Начев, получи тази седмица голямата награда на „БГ Прес Фото 2017”.

Изложбата с най-доброто от тазгодишното издание на конкурса за българска фотожурналистика бе открита в Културен дом "Красно село" в София в присъствието на много от участниците, фотографи и почитатели на образната журналистика.

Свилен Начев е заснел годишното поклонение на остров Персин с дълбоко разбиране на темата и запомнящ се визуален авторски стил. Освен с Първо място в категорията за фотосерии Свилен Начев бе удостоен и с тазгодишната Специална награда за хуманистична фотография "Шаварш Артин", която се присъжда за втори път. Победителят получи награда от "Джулиани" – луксозен часовник Tissot.

За трета поредна година Христо Русев е носител на Специалната награда за най-добър млад фотограф. 23-годишният фотожурналист и в това издание на конкурса участва с много и разнообразни фотоесета и репортажи, достойни и за международни награди. Негова политическа снимка печели I място в категорията за единични кадри, а с това и награда фотоапарат D3400 с обектив 18-55, осигурен от "Никон България". Христо по точки е и един от класираните на трето място в категорията за серии.

240 фотографии са отличените в конкурса и показани на изложбата, по преценка на международното жури от куратори, редактори и фотожурналисти. Членове на журито, прегледали и оценили близо 3000-те постъпили снимки, са:

Василий Прудников (Русия) – директор на РУСС ПРЕСС ФОТО, фотожурналист, куратор;
Звездан Манчич (Сърбия) – директор на "Център за развитие на фотографията", организатор на ПРЕС ФОТО СЪРБИЯ и фотофестивала ВИЗУАЛИЗАТОР;
Тамаш Зигети (Унгария) – президент на Асоциацията на унгарските пресфотографи, организатор на MAGYAR SAJTOFOTO и фотограф;
постоянният член на журито от вече десетилетие Дийн Кокс (САЩ) – фотожурналист и университетски преподавател по фотография в Хонг Конг.

Беатрис Бочева, студентка по фотография, зае второто място в категорията за фотосерии. Уникалното в нейната работа освен разнообразните композиции, е и работата ѝ с цветен средноформатен филм. Точно върху такъв материал тя заснема фотоесето си от бежанския лагер в Идомени, Гърция, което ѝ донесе наградата, както и Специалната награда за отличен дебют в конкурса.

На второ място в категорията за единични снимки е фоторепортерът на агенция "Булфото" Любомир Бенковски – Бенджи с шокиращ кадър от вертолети по време на авиодемонстрация във Варна.

В категория "Фотосерии" неколцина автори споделят третото място. Това са Георги Палейков, също силен фотограф от агенция "Булфото", с историята му от изоставено училище и мистериозния му обитател; Денис Бучел с документална история от сватба на българомохамедани в родопското село Бутрево; Явор Мичев с кадри от птичи поглед от ледоход по река Дунав и снимки от снежни нощи по южната ни граница на Христо Русев.

4 са третите места и в категорията "Единични снимки" на БГ ПРЕС ФОТО 2017. Получилите равен брой точки фотографии са на Жечо Планински, заснел футболиста Джонатан Кафу в полет над терена борейки се за топката, кореспондентът на БТА от Разград Мехмед Азиз, уловил мига на падане на човек, завлечен от състезаващи се автомобили в град Исперих, както и отново Георги Палейков и Денис Бучел.

Денис Бучел е направил интересен многопланов кадър на кукери от село Брезник, а снимката на Георги Палейков е станалият значително популярен из социалните мрежи кадър от концерт на Веселин Маринов.

В изложбата са включени фотографии на (по азбучен ред):

Александър Стоянов, Анастас Търпанов, Антон Генев, Беатрис Бочева, Благой Кирилов, Венцислав Лалев, Виктор Троянов, Георги Лулев, Георги Палейков, Денис Бучел, Денислав Стойчев, Десислава Кулелиева, Димо Димов, Жаклина Чорбаджиева, Жечо Планински, Иван Бъчваров, Иванина Попова, Красимир Делчев, Красимира Василева, Любомир Бенковски – Бенджи, Мехмед Азиз, Милан Христев, Минко Чернев, Мирослава Мирчева, Михаела Аройо, Михаела Катеринска, Огнян Стефанов, Румен Сарандев, Светослав Вълчев, Свилен Начев, Стоян Илиев, Теодор Тодоров, Тодор Кръстев, Христо Русев, Христо Христов, Цветан Томчев, Цветомир Димов, Явор Мичев.

Фотоекспозицията може да бъде разгледана до 30 ноември във фоайето на ОКИ Културен дом "Красно село" (София, бул. "Цар Борис III" 41).

16-ото издание на конкурса БГ ПРЕС ФОТО се осъществи с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с "Джулиани", "Никон България", ArtPrintShop.eu и Асоциация на професионалните фотографи.


 

Сподели в
 

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26

Спортният журналист на БНТ Камен Алипиев, известен с прозвището Кедъра, е бил освободен от телевизията. Трудовият му договор като изпълнителен продуцент е бил прекратен от медията на 10 септември.

15.10.2019/14:42

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди.

14.10.2019/14:18

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

13.10.2019/17:15

Протестиращите срещу климатичните промени от организацията "Бунт срещу унищожението" блокираха входа на централата на Би Би Си в Лондон, предаде Ройтерс.

12.10.2019/14:45
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки