Начало
 
 

Вечер за големия българин Николай Хайтов

11.10.2017 /11:52 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В БАН се състоя паметна вечер за Николай Хайтов

„След Иван Вазов народният писател на България е акад. Николай Хайтов“ - така Любомир Левчев нарича любимия на много българи писател. Спомнихме си за него благодарение на БАН, Столична община, фондация „Памет“ и издателство „Захарий Стоянов“, които събраха в Големия салон на академията всички, които помнят и обичат сина на орфеевата Родопа.

За Хайтов сладкодумецът Иван Гранитски каза, че е творец, който и от отвъдното ни облъчва с любов и добротворство. Директорът на издателство „Захарий Стоянов“ припомни, че преди 7 години по предложение на тогавашния председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и група интелектуалци се ражда инициативата за паметни вечери, посветени на големи българи, тъй като днес България има нужда от ново Възраждане. Гранитски сподели, че издателството вече е издало 12 тома от съчиненията на Хайтов. Той припомни ,че когато преди пет години започнало това дело, се обърнал към фонд „13 века България“ с молба да го подкрепят, но за изненада хората от там отговорили, че точно Николай Хайтов не е техен приоритет.  

Макар и да не бе пълен салонът, както сме го виждали при събития от такъв род, силно впечатление направи че повечето от дошлите да си спомнят за автора на „Дърво без корен“, „Мъжки времена“, „Шумки от габър“ бяха млади хора, които попиваха с интерес всяка изречена дума от тези, които са имали щастието да се докоснат до личността на Хайтов и неговите близки. А сред тях бяха Елена, Здравец и Александър Хайтови, проф. Атанас Семов, син на най-добрия приятел на писателя Марко Семов, и много други известни наши интелектуалци. Според Калоян Паргов не бива да забравяме такива колоси като Николай Хайтов, защото той е от онези, които най-много милееха за България и защото има какво да научим от тях. Той припомни изреченото от големия писател, че и главата му да отсекат, пак ще вика да живей България, защото той винаги е обичал родината си и е страдал от това, че безпътицата и пътят сме самите ние, хората, но не го оценяваме така, както трябва и заслужава. Особено емоционален беше проф. Атанас Семов, защото той е имал късмета да се докосне до големия българолюбец Хайтов. Баща му, друг голям българин, Марко Семов, и Хайтов са били неразделни приятели. „Позволявам си да застана тук – каза проф. Семов, - защото няма и година, в която да не си спомня на 15 септември за Николай Хайтов. На тази дата, освен че е първият учебен ден, е и неговият рожден ден. Здравец Хайтов пък разказа, че чрез фондация „Памет“, която той ръководи, правят всичко възможно младите хора да узнаят за големите българи и да имат памет за тях. Синът на големия писател каза, че обявеният от фондацията конкурс за илюстрации към легендарната творба на баща му „Диви разкази“ е бил посрещнат с изключителен интерес от младите творци. Сред наградените са Мария Тодорова и Люба Дашинова.

Мисля си, че ако Николай Хайтов беше живял в Америка, то той сигурно щеше да е носител на престижния „Пулицър“ или на „Оскар“. У нас също творбите му са били тема на киното и филмите по тях и до днес са живи и незабравими, а и днес също много кинотворци посягат към написаното от Хайтов, дори сега предстои снимането на нов филм. Ще си позволя да цитирам и проф. Ивайло Христов, който твърде вълнуващо разказа какво е за него големият писател: „Книгите на Хайтов са с цвят и мирис. В тях се усеща дъхът на нещо истинско и силно, страстно и горчиво. Те са изпълнени с духа на България, превръщайки нейната съдба в своя лична болка, в микрокосмос, където се оглеждат общонародни, общонационални, всебългарски проблеми. При Хайтов постоянно присъства мисълта за художественото слово като израз на историческата съдба и въплъщение на националната идентичност: кауза, на която той остана верен до края. На върха на ценностната система на Николай Хайтов бе Отечеството, а способността да пожертваш нещо от себе си за него беше висша добродетел.
Неслучайно в една от последните си книги „Който има ухо, да чуе“ Хайтов посочва, че е склонен да се съгласи със знаменитата мисъл на Марк Твен, че „цялата истина може да се каже само от оня свят“, но с едно изключение: „Истините, които засягат съдбата на цели народи, не бива да се отлагат за оня свят.“ 

В салона мярнах една от любимите ученички на Хайтов – поетесата Елена Алекова. Преди време прочетох написаното от нея за учителя й и ще го цитирам, защото тя ни казва нещо неизвестно, но много важно за майстора на словото: „На децата си, на своите приятели, завеща всичко свое. Духа си – въплътен в могъщо и първозданно слово. Борбата си – за доброто, за човека, за България. Осмисли делата им за в бъдеще.

У него има нещо от старозаветния максимализъм. Ясна суровост на духа. Непоколебима категоричност на изказа. Магическа сила на словото. Мъжествена красота, ако щете. В Дневника си от 8 април 1974 г. той завеща свои

„Десет Божи заповеди към писателя”, валидни и за всеки човек:

Първа заповед: Обичай хората въпреки техните грехове и се опитай да видиш в тях доброто! Ако не го откриеш – измисли го!

Втора заповед: Бъди наивен и вярвай в човека, а не на очите си, ако видяното с очите те кара да отвръщаш лицето си от него!

Трета заповед: Вярвай в оправянето на Света въпреки всички доказателства на историята за обратното!

Четвърта заповед: Ако днеска вали, вярвай, че утре ще грее ясно слънце!

Пета заповед: Бъди верен на себе си и на никого другиго!

Шеста заповед: Не лъжи даже когато от лъжата можеш да спечелиш много пари!

Седма заповед: Не блудствай и не пиши за неща, които не лежат на сърцето ти; не забравяй, че изкуството се оплодява само от сърдечната любов.

Осма заповед: Можеш невинаги да бъдеш храбър (храбростта не е всекиму дадена), по винаги бъди искрен!

Девета заповед: Не избягвай страданието, защото то е, което най-дълбоко оплодява човешката и най-паче писателската душа! През страданието минават всички пътища към творчеството!

Последната, десета заповед: Не пожелавай друга власт освен тая, която ти дава писането, защото пътищата на властта и творчеството са противоположни!”

 

Като скрижали са! Чисти и ясни! Няма какво повече да се добави.“

 

Странно беше, че тази прекрасна вечер, посветена на големия родолюбец Николай Хайтов, не уважиха дори онези политици, които се бият в гърдите, че са патриоти и българи и че милеят за Майка България. А всички те има какво да научат и да черпят от него!

 

Един се беше „престрашил“ обаче да го стори и това беше Калоян Паргов. Затова реших да разбера какво е за него, политика, писателят Хайтов. Ето какво сподели Калоян Паргов за сайта на СБЖ.

КАЛОЯН ПАРГОВ: НЕКА ТОВА, В КОЕТО ТОЙ Е ВЯРВАЛ, ДА Е НАШЕ ВЕРУЮ В ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ

Какъв урок би дал днес на вас, политиците, писателят Николай Хайтов?

Несъмнено моето присъствие тук е част от това, че всички усещаме, че нещо не се случва така, както трябва в нашата държава. В едно свое интервю от 1993 г. Хайтов говори за безпътицата, но и че има път. Сравнява българина с лисица в опита си да оцелее пред заплахата от това да бъде погребана България от наши и чужди гробари. Цитирам го по памет. Казвам това, защото тази паметна вечер е низ от много подобни инициативи с участието на СБП и другите творчески съюзи, в които си спомняме за велики българи, и то на прага на един голям празник – Деня на народните будители. Урок по патриотизъм, урок по българщина, и така популярно, а не като брошка, закачена на ревера. Нещо, което трябва да помним и да се борим,без значение кой от коя позиция – дали в НС, дали от министерство или просто като граждани на България със самосъзнанието, че трябва да я преведем през Симплегадските плитчини, където може би заради нас самите попаднахме и вече 28 години все трудно излизаме.

За съжаление в България не дооценяваме това богатство, което имаме от хора и творци като Хайтов.

Ако Хайтов беше жив днес и виждайки какво става в неговата България, какво би казал на вас, политиците, на хората?

Това, което припомни изрече проф. Атанас Семов, че  три месеца преди да почине, Хайтов е изрекъл пред неговия баща проф. Марко Семов - добре,че си отива, за да не види България там, накъдето върви, и такава, каквато е започнала става, ме разтърси много. Трудно би понесъл, наистина, днешната липса на държавност, липса на мисъл и съхраняване на всичко българско, всичко национално. Неслучайно Хайтов говори за национализма, но не този, който всички го разбират, а по-скоро по смисъла на патриотизма: да обичаш България и да мислиш за интересите й, а не да водиш по едни или други чужди интереси. Може би всичко това, което е писал и като творчество, свързано с ислямизацията, вследствие на бежанската вълна, вследствие на това масово строителство на джамии, вместо на храмове, би създало у него усещането, че България отива не в посоката, която той би искал да я види – гордо изправена хилядолетна държава. Със своята славна история, със своите тежки моменти, но пак изправила се гордо над всички. Смятам, че може би звучат тъжно такива спомени за Хайтов днес за това, което е писал, за което се е борил и от което се е възмущавал. Нека все повече хора да четат Николай Хайтов, а и неговите съвременници, които все още са живи, да напомнят за него, за да можем това, в което той е вярвал, да е наше верую в трудните моменти.

Снимки Иван Василев

  

Сподели в
 

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

На тържеството в Дома на киното, където бе прожектиран и филмът за големия ни творец „Изкуството е оръжие”, към юбиляра се обърна членът на УС на СБЖ Велиана Христова

18.10.2017/15:09

„За Надя - благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.” Такова посвещение, отправено към творческия директор на издателство „Слънце” Надя Кабакчиева, остави френският президент върху екземпляр от българското издание на книгата му „Революция. Битката за Франция”

18.10.2017/07:02

На 14 октомври - навръх именния си ден, ни напусна членът на СБЖ и на СБП Петко Кицов, който трябваше да отбележи своя 80-годишен юбилей на 21 октомври. СБЖ изразява съболезнования на близките на нашия колега

16.10.2017/10:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки