Начало
 
 

Вечер за големия българин Николай Хайтов

11.10.2017 /11:52 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В БАН се състоя паметна вечер за Николай Хайтов

„След Иван Вазов народният писател на България е акад. Николай Хайтов“ - така Любомир Левчев нарича любимия на много българи писател. Спомнихме си за него благодарение на БАН, Столична община, фондация „Памет“ и издателство „Захарий Стоянов“, които събраха в Големия салон на академията всички, които помнят и обичат сина на орфеевата Родопа.

За Хайтов сладкодумецът Иван Гранитски каза, че е творец, който и от отвъдното ни облъчва с любов и добротворство. Директорът на издателство „Захарий Стоянов“ припомни, че преди 7 години по предложение на тогавашния председател на БАН акад. Стефан Воденичаров и група интелектуалци се ражда инициативата за паметни вечери, посветени на големи българи, тъй като днес България има нужда от ново Възраждане. Гранитски сподели, че издателството вече е издало 12 тома от съчиненията на Хайтов. Той припомни ,че когато преди пет години започнало това дело, се обърнал към фонд „13 века България“ с молба да го подкрепят, но за изненада хората от там отговорили, че точно Николай Хайтов не е техен приоритет.  

Макар и да не бе пълен салонът, както сме го виждали при събития от такъв род, силно впечатление направи че повечето от дошлите да си спомнят за автора на „Дърво без корен“, „Мъжки времена“, „Шумки от габър“ бяха млади хора, които попиваха с интерес всяка изречена дума от тези, които са имали щастието да се докоснат до личността на Хайтов и неговите близки. А сред тях бяха Елена, Здравец и Александър Хайтови, проф. Атанас Семов, син на най-добрия приятел на писателя Марко Семов, и много други известни наши интелектуалци. Според Калоян Паргов не бива да забравяме такива колоси като Николай Хайтов, защото той е от онези, които най-много милееха за България и защото има какво да научим от тях. Той припомни изреченото от големия писател, че и главата му да отсекат, пак ще вика да живей България, защото той винаги е обичал родината си и е страдал от това, че безпътицата и пътят сме самите ние, хората, но не го оценяваме така, както трябва и заслужава. Особено емоционален беше проф. Атанас Семов, защото той е имал късмета да се докосне до големия българолюбец Хайтов. Баща му, друг голям българин, Марко Семов, и Хайтов са били неразделни приятели. „Позволявам си да застана тук – каза проф. Семов, - защото няма и година, в която да не си спомня на 15 септември за Николай Хайтов. На тази дата, освен че е първият учебен ден, е и неговият рожден ден. Здравец Хайтов пък разказа, че чрез фондация „Памет“, която той ръководи, правят всичко възможно младите хора да узнаят за големите българи и да имат памет за тях. Синът на големия писател каза, че обявеният от фондацията конкурс за илюстрации към легендарната творба на баща му „Диви разкази“ е бил посрещнат с изключителен интерес от младите творци. Сред наградените са Мария Тодорова и Люба Дашинова.

Мисля си, че ако Николай Хайтов беше живял в Америка, то той сигурно щеше да е носител на престижния „Пулицър“ или на „Оскар“. У нас също творбите му са били тема на киното и филмите по тях и до днес са живи и незабравими, а и днес също много кинотворци посягат към написаното от Хайтов, дори сега предстои снимането на нов филм. Ще си позволя да цитирам и проф. Ивайло Христов, който твърде вълнуващо разказа какво е за него големият писател: „Книгите на Хайтов са с цвят и мирис. В тях се усеща дъхът на нещо истинско и силно, страстно и горчиво. Те са изпълнени с духа на България, превръщайки нейната съдба в своя лична болка, в микрокосмос, където се оглеждат общонародни, общонационални, всебългарски проблеми. При Хайтов постоянно присъства мисълта за художественото слово като израз на историческата съдба и въплъщение на националната идентичност: кауза, на която той остана верен до края. На върха на ценностната система на Николай Хайтов бе Отечеството, а способността да пожертваш нещо от себе си за него беше висша добродетел.
Неслучайно в една от последните си книги „Който има ухо, да чуе“ Хайтов посочва, че е склонен да се съгласи със знаменитата мисъл на Марк Твен, че „цялата истина може да се каже само от оня свят“, но с едно изключение: „Истините, които засягат съдбата на цели народи, не бива да се отлагат за оня свят.“ 

В салона мярнах една от любимите ученички на Хайтов – поетесата Елена Алекова. Преди време прочетох написаното от нея за учителя й и ще го цитирам, защото тя ни казва нещо неизвестно, но много важно за майстора на словото: „На децата си, на своите приятели, завеща всичко свое. Духа си – въплътен в могъщо и първозданно слово. Борбата си – за доброто, за човека, за България. Осмисли делата им за в бъдеще.

У него има нещо от старозаветния максимализъм. Ясна суровост на духа. Непоколебима категоричност на изказа. Магическа сила на словото. Мъжествена красота, ако щете. В Дневника си от 8 април 1974 г. той завеща свои

„Десет Божи заповеди към писателя”, валидни и за всеки човек:

Първа заповед: Обичай хората въпреки техните грехове и се опитай да видиш в тях доброто! Ако не го откриеш – измисли го!

Втора заповед: Бъди наивен и вярвай в човека, а не на очите си, ако видяното с очите те кара да отвръщаш лицето си от него!

Трета заповед: Вярвай в оправянето на Света въпреки всички доказателства на историята за обратното!

Четвърта заповед: Ако днеска вали, вярвай, че утре ще грее ясно слънце!

Пета заповед: Бъди верен на себе си и на никого другиго!

Шеста заповед: Не лъжи даже когато от лъжата можеш да спечелиш много пари!

Седма заповед: Не блудствай и не пиши за неща, които не лежат на сърцето ти; не забравяй, че изкуството се оплодява само от сърдечната любов.

Осма заповед: Можеш невинаги да бъдеш храбър (храбростта не е всекиму дадена), по винаги бъди искрен!

Девета заповед: Не избягвай страданието, защото то е, което най-дълбоко оплодява човешката и най-паче писателската душа! През страданието минават всички пътища към творчеството!

Последната, десета заповед: Не пожелавай друга власт освен тая, която ти дава писането, защото пътищата на властта и творчеството са противоположни!”

 

Като скрижали са! Чисти и ясни! Няма какво повече да се добави.“

 

Странно беше, че тази прекрасна вечер, посветена на големия родолюбец Николай Хайтов, не уважиха дори онези политици, които се бият в гърдите, че са патриоти и българи и че милеят за Майка България. А всички те има какво да научат и да черпят от него!

 

Един се беше „престрашил“ обаче да го стори и това беше Калоян Паргов. Затова реших да разбера какво е за него, политика, писателят Хайтов. Ето какво сподели Калоян Паргов за сайта на СБЖ.

КАЛОЯН ПАРГОВ: НЕКА ТОВА, В КОЕТО ТОЙ Е ВЯРВАЛ, ДА Е НАШЕ ВЕРУЮ В ТРУДНИТЕ МОМЕНТИ

Какъв урок би дал днес на вас, политиците, писателят Николай Хайтов?

Несъмнено моето присъствие тук е част от това, че всички усещаме, че нещо не се случва така, както трябва в нашата държава. В едно свое интервю от 1993 г. Хайтов говори за безпътицата, но и че има път. Сравнява българина с лисица в опита си да оцелее пред заплахата от това да бъде погребана България от наши и чужди гробари. Цитирам го по памет. Казвам това, защото тази паметна вечер е низ от много подобни инициативи с участието на СБП и другите творчески съюзи, в които си спомняме за велики българи, и то на прага на един голям празник – Деня на народните будители. Урок по патриотизъм, урок по българщина, и така популярно, а не като брошка, закачена на ревера. Нещо, което трябва да помним и да се борим,без значение кой от коя позиция – дали в НС, дали от министерство или просто като граждани на България със самосъзнанието, че трябва да я преведем през Симплегадските плитчини, където може би заради нас самите попаднахме и вече 28 години все трудно излизаме.

За съжаление в България не дооценяваме това богатство, което имаме от хора и творци като Хайтов.

Ако Хайтов беше жив днес и виждайки какво става в неговата България, какво би казал на вас, политиците, на хората?

Това, което припомни изрече проф. Атанас Семов, че  три месеца преди да почине, Хайтов е изрекъл пред неговия баща проф. Марко Семов - добре,че си отива, за да не види България там, накъдето върви, и такава, каквато е започнала става, ме разтърси много. Трудно би понесъл, наистина, днешната липса на държавност, липса на мисъл и съхраняване на всичко българско, всичко национално. Неслучайно Хайтов говори за национализма, но не този, който всички го разбират, а по-скоро по смисъла на патриотизма: да обичаш България и да мислиш за интересите й, а не да водиш по едни или други чужди интереси. Може би всичко това, което е писал и като творчество, свързано с ислямизацията, вследствие на бежанската вълна, вследствие на това масово строителство на джамии, вместо на храмове, би създало у него усещането, че България отива не в посоката, която той би искал да я види – гордо изправена хилядолетна държава. Със своята славна история, със своите тежки моменти, но пак изправила се гордо над всички. Смятам, че може би звучат тъжно такива спомени за Хайтов днес за това, което е писал, за което се е борил и от което се е възмущавал. Нека все повече хора да четат Николай Хайтов, а и неговите съвременници, които все още са живи, да напомнят за него, за да можем това, в което той е вярвал, да е наше верую в трудните моменти.

Снимки Иван Василев

  

Сподели в
 

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

„Аз снимам природата” е темата на регионален ученически конкурс за фотография, организиран тази година от РИОСВ - Хасково по повод Международния ден на Земята- 22 април.

18.02.2018/19:49

Двайсет лета вече на древната римска улица край Източната порта на Сердика, и това е истина, се намира Клубът на фоторепортерите и фотографите в България, който за мнозина е несамо мястото, където могат да изпият чаша - ароматно кафе и да разменят няколко лакърдии къде за фотожурналистиката, къде за живота изобщо, но там могат да се видят творбите на много известни майстори на обектива, разказващи за живота по света и у нас. Както казват всички, които не са безразлични към „орловото гнездо“ на фоторепортерите, Клубът е в Бермудския триъгълник на властта – МС, президенство и парламент.

17.02.2018/15:41

Когато говорим за фалшиви новини - термин превърнал се в бестселър за 2017 г. според Collins Language, често забравяме, че борбата с тях е по-важна отколкото самите те. В тази битка участват различни субекти, но не малък е и приносът на специализираните в този вид дейност платформи. Доколко ефективни са техните усилия показва уникално изследване.

16.02.2018/07:24

Почина бившият главнен редактор на ,,Поглед" Николай Тодоров, съобщиха за СБЖ негови близки. Той бе известен журналист с остро перо и автор на над 20 книги, включително с мемоарна тематика.

09.02.2018/15:20

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

Българските данъкоплатци ще трябва да платят от джоба си за дързостта на един водещ да размахва среден пръст от екрана на националната телевизия

15.02.2018 /18:38 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки