Леонид Млечин: Журналистите играят не по-малка роля, отколкото политиците

04.10.2017 /11:33 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Шефът на Международната академия за телевизия и радио Леонид Млечин

Леонид Млечин е един от водещите руски журналисти с богата творческа биография, която си има и своите последствия в авторитетните награди, с които са оценили журналистическата му дейност. Но преди всичко Леонид Михайлович е председател на УС на Международната академия за телевизия и радио и в качеството си на такъв преди дни беше в България във връзка с проведената у нас ХІІІ Международна конференция „Тероризмът и електронните медии.

Отзивчив и винаги готов да разговаря с представители на медиите. Такъв беше и тук, и въпреки прекалената си заетост, той отдели време и за сайта на СБЖ.

С него е много интересно да се разговаря на всякакви теми. За мен беше любопитно да разбера,че  Млечин е журналист, над когото виси смъртна присъда, и то чрез разстрел, и произнесена не от кой да е, а от властите в Северна Корея. Да си призная, изумих се, че в ХХІ в. може да се случи това – чужд журналист да бъде осъден на смърт. Поводът е, че той е автор на серия от документалните филми „Червеният монарх“ и „Наследникът на престола“, за Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, излъчени „ТВ Център“. Колеги споделят, че на една от срещите си той се представил така: „Пред вас фактически стои смъртник!“ Днес, когато Северна Корея се стреми да сплаши света с ядрените си опити, е интересно човек да разбере позиция на топ журналиста по този повод,пречупена през неговата смъртна присъда. Естествено, че като всеки с висяща над главата му подобна заплаха, и на Леонид Михайлович не му се говори с желание за това, но споделя, че режимът в страната е доведен до абсурд, защото не търпи ни най-малката дума истина. „А ние единствено разказахме за това какъв е бил на практика Ким Чен Ир – връща лентата назад Млечин, - съобщихме неговата истинска биография, която беше укривана старателно. Изяснихме, че той е роден край Хабаровск, където е служил неговият баща Ким Ир Сен, докато официалната биография твърди, че това е станало в пектусанския таен партизански лагер в дървена колиба в най-високата и свещена планина в Северна Корея – Пектусан.“ Ето този и още няколко подобни фрагмента от документалните ленти на Леонид Млечин стават повод той да бъде осъден на смърт чрез разстрел. Колкото до атомната надпревара, в която Северна Корея се е включила, той смята, че се дължи на стремежа на ръководителите на страната да играят във висшата световна лига.

Журналистът е известен и с това, че е направил редица задълбочени разследвания и е разкрил тайните на руските министри на външните работи от Чичерин до Иванов, както и на ръководителите на спецслужбите от Дзерджински до Путин, документалните ленти за които са били излъчвани година и половина в предаването „Особена папка“. За своите документални разследвания той е носител на една от най-престижните телевизионни награди  ТЕФИ (2007 и 2009) и ТЕФИ – Регион за 2015 година.

Зад гърба си той има много книги, които се ползват с интереса на читателите.

Леонид Млечин и един от добрите изследователи и анализатори на тероризма и на това как медиите трябва да се борят с него.

Как оценявате отношенията между медиите и националната сигурност и какви са различните им аспекти и ролята им в обществото, Леонид Михайлович?

Струва ми се, че на повърхността на нивото им има противоречие между действията на специалните служби, държавния апарат и журналистите. Фактически това противоречие е повърхностно, защото всички ние сме еднакво заинтересувани в борбата срещу тероризма. Според мен журналистите играят в нея огромна роля. Преди всичко те мобилизират общественото мнение в тази борба, а от своя страна общественото мнение  подтиква и държава, и специални служби да отделят  повече ресурси, повече средства в тази насока. Медиите наблягат на всичките недостатъци и грешки. Те анализират ситуацията, разказват, а всичко това е само в полза за специалните служби и държавния апарат. Затова мисля, че противоречията между тях са доста повърхностни.

В миналото говорехме за идеологическа диверсия, а днес за хибридни войни в журналистиката. Кое е общото и различното?

Аз приемам журналистиката професионално, а професионалистите не се занимават нито с войни, нито с идеологически диверсии, нито с контра пропаганда. Професионалистите се занимават единствено с това да анализират събитията, да се опитат да разберат какво се случва и да помогнат на обществото да разбере това. Професионалната журналистика е извън това, хибридните войни са извън нея и те се водят от идеологически бойци, които са съвсем други хора.

В последно време между медиите, властта и обществото като футболна топка се подмятат фалшивите новини. Те имат ли нещо общо с националната сигурност и могат ли да окажат влияние върху нея?

Сблъскваме се с ново явление, защото, както винаги,има опити по всякакъв начин да се повлияе на общественото мнение, като правило в другите страни, при помощта на измислени новини. Преди това имаше локален характер и отделни случаи, докато сега прие някакъв тотален характер, защото с това се занимават огромен брой хора. Социалните мрежи и месинджъри позволяват тези фалшиви новини да достигнат до огромен брой хора, които си ги препращат едни на други. А когато си получил нещо от приятел, ти му се доверяваш и така се създават много опасни ситуации. И именно в нея е особена важна работата на журналистите, които трябва да се противопоставят на това. Според мен е много важно професионалистите да запазят хладнокръвие и да предоставят на своята си аудитория реална и истинска информация.

В Доктрината за национална сигурност на Русия журналистиката заема ли място и как тя може да бъде полезна или опасна за сигурността? Питам ви, защото у нас сред политиците и депутатите все повече се говори, че в новата ни доктрина трябва да бъде отделено място за ролята на журналистиката за националната сигурност.    

Професионалната журналистика винаги е била полезна за сигурността, защото служи на обществото, а непрофесионалната е безумно опасна за обществото.

Колкото до вашата страна, вероятно политиците ви имат някакво основание да говорят за това, но аз като човек на възраст и много видял, смятам най-важното е да се създават условия за професионалната журналистика, защото тя е обречена да служи на обществото, нужна му е и му помага много повече, отколкото всякаква там ведомствена журналистика.

В наше време тероризмът е най-тежката световна болест. Какво е мястото на медиите в борбата срещу негои могат ли те да са полезни или само пречат?

В никакъв случай не пречат. Смятам, че медиите като никой друг помагат на обществото да се справи с този проблем, защото показват неговия реален мащаб.  Помагат в какви направление трябва да се съсредоточат силите, къде не ни достигат мерки и в какво информацията е неоценима. И това е отговорност несамо на отделните журналисти, а и на професията ни.

 Могат ли медиите да са полезни на политиците в борбата срещу терористичните заплахи и бежанската криза? Това личен проблем на журналистите ли е, или отговорност на професията?    

Журналистите играят не по-малка роля отколкото политиците, а понякога дори и много по-важна, защото политиците идват и си отиват, създават се партии и изчезват, а журналистиката я има и служи на обществото дълги години и ще продължава да му служи.

А къде е границата между свободата на словото и правото на обществото да бъде напълно информирано и строгите изисквания на националната сигурност? Винаги ли медиите трябва да се съобразяват с тях и какви са последствията?

За професионалната журналистика няма никакви проблеми,защото тя знае много добре как и какво да прави. Това са същите изисквания, които са приемливи както към всички други страни на живота. Има неща, за които професионалните журналисти разбират, че не бива да се казват и пишат, а има и такива, за които е необходимо да се казват. Така че професионалната журналистика напълно и успешно се справя с това. Ако става дума за личния живот на човек, за това не бива да се разказва, а ако е за частния живот на политиците – трябва да се говори. А това е съвсем разбираемо.

Следейки руската журналистика, а и нашата, забелязвам в последно време като че ли се прокрадва някаква носталгия по онази журналистика от годините назад.

Това е съвсем нормално, защото всички в едно или друго време си спомнят за младостта. И това е съвсем нормално.

Международната конференция „Тероризмът и електронните медии“ какви опорни точки трябва да предложи?

Журналистиката е практическа работа и всякакви там теории не бива да се градят. Срещаме се, обсъждаме, дискутираме и разменяме едни-други интересни методи. Без такива дискусии е невъзможно.

Кои медии са по-търсени от терористите – електронните или печатните?

Не е от значение дали са печатни или електронни медиите. Работата е, че има неквалифицирани, лоши журналисти, и такива, които не могат да се справят с работата си. А такива работят и в печатните, и в електронните медии. работата не е в жанра, а в професионализма.

Снимки Валя Чрънкина и архив 

Сподели в
 

Известно е, че за това какъв е човек, говорят неговата работа, усмивката и отношението му към околните. Като че ли когато са измисляли тази максима, за образец е послужил репортерът от bTV Новините Борислав Лазаров. Той е съчетал всичките тези важни за добрия човек качества безгрешно.

16.06.2018/14:43

Разговор с популярни водещ на „Тази сутрин” за „Седмицата на духа” и за „хората, които все още са тук и работят, за да не сме просто население, а народ с душевност и памет за себе си”

25.05.2018/22:53

Когато видях кой е авторът на снимките на новосформираната кралска двойка Хари и Мегън, веднага, незнам защо, но се сетих, че фамилията Любомирска носи и нашата уважавана колежка от сайта Мая. Това ме запали да се разровя, за да видя къде се крият корените на модния фотограф Алекси Любомирски, който има привилегията да се брои за фотограф на кралския дворец в Лондон. Негови са серията снимки от сватбата на годината, както я броят светските журналисти.

23.05.2018/09:27

Неотдавна фондацията „Васа Ганчева“ връчи своята едноименна награда на репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура“ Елица Кънчева. Присъстващите на церемонията посрещнаха тази номинация с голяма радост и не скриха своето задоволство, че младата журналистка заслужено е получила отличието. В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура си помислих, че тя е най-подходящ колега, когото да поканя да гостува на сайта на СБЖ.

22.05.2018/08:00

Преди малко повече от седмица за пореден път се разчу, че български журналист е бил бит. Това се случи в Червен бряг и пострадалият колега е Христо Гешов, който е известен със своите разследващи материали, разкриващи корупция и нарушения на закона. СБЖ не закъсня и публикува декларация на УС на Съюза, в която защити правата и работата на журналиста.

18.05.2018/14:31
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки