„Бесният разобличител“ - репортерът Гюнтер Валраф, на 75 години

01.10.2017 /13:24 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гюнтер Валраф

Емблематичният не само за германската, но и за световната журналистика разследващ репортер – Гюнтер Валраф – навършва днес 75 години. Носителят на редица международни награди за разследваща журналистика и на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) не е фен на празнуването и шумните юбилей.

Затова лично е помолил колегите си от телевизионния канал RTL, където работи в момента, да не излъчват подготвения за него филм днес. Така документалният филм на Луц Хахмайстер „Валраф беше тук“, посветен на юбиляря, ще бъде излъчен на 9 октомври в праймтайма на телевизията.

Но цялата германска преса отбеляза подобаващо – с репортажи, очерци и есета – юбилея на емблематичния репортер.

Гюнтер Валраф обича да се шегува, че „като остарее….“ – ще си седне на задните части спокойно….. Никой обаче не очаква това да се случи скоро….. В биографията си германският журналист има десетки публикувани книги и репортажи. Най-открояващи се са “13 нежелани репортажа” (1969 г.); “Никарагуа отблизо” (1984 г.); “На дъното” (1985 г.); поредицата за “Bildzeitung” – “Разобличителят” (1977 г.), “Свидетели на обвинението” (1979 г.) и “Справочник за Билд” (1981 г.); “Португалия – как беше предотвратен заговорът” (1976 г.). Последната книга на Гюнтер Валраф е “Под прикритие в телефонна централа” (“Undercover in Callcenter”).

Валраф придоби световна известност след като влезе в ролята на турския гастарбайтер Али, за да докаже на германското общество унизителните и робски условия, при които работят чуждестранните работници и имигрантите във Федералната република през 70-те години на (вече) миналия век. Репортажите му под прикритие разтърсиха не само обществото, но и политическата класа. Книгата му „На дъното“ е преведена на десетки езици, за много от факултетите по журналистика и комуникации е учебно помагало по разследваща журналистика.

Наричат го „разобличителя на концерните“,

които подлагат на нечовешки условия работниците си в името на огромните печалби, които се опитват да спасят и от данъци.

Валраф дълги години предпочиташе да работи сам и да стига до дъното на обществените язви. От една страна, за да потвърди собствената си максима – „за да пиша, трябва всичко да преживея сам“, а от друга – за да не излага на излишна опасност екипа, с който работи.

Днес той е сред първите, които са убедени, че демократичната световна общност трябва да защитава преследваните журналисти – независимо къде са те и какви лични убеждения имат.

Гюнтер Валраф започва кариерата си като вестникар, преминава през публицистиката след разследващата журналистика, а през последните години работи за телевизионния канал RTL. Там е събрал млади, навлизащи в занаята репортери, които са готови в името на истината и професионалния адреналин, да влизат в различни роли, да работят под прикритие, за да информират обществото за обществените язви. Поредицата му от филми за старческите домове в Мюнхен, в която той разказа на какви унизителни условия са подлагани от обслужващия персонал възрастни, безпомощни и беззащитни хора, разтърсиха за пореден път Германия. Нещо повече – във филмите му и потърпевшите, и персоналът са германци, а не чужденци, което се оказа още по-болезнена истина за зрителите.

Обикновено разкритията на Валраф водят до мощни обществени дискусии до ниво парламент.

Заплашван, съден, преследван…. Като равносметка за всичките си журналистически години Валраф признава, че се е научил да работи така, че да бъде най-малко законово уязвим – както той, така и изданието или телевизията, стоящи зад него.

Валраф и България:

Книгата на Гюнтер Валраф „На дъното“ е преведена на български език почти веднага след излизането й на немски. Тя носи и удостояването му с Международната Ботевска Награда през 1986 година.

На 7 октомври 1987 година Секретариатът на ЦК на БКП гласува Решение 839. В него се уточняват рамките на десетдневното гостуване през същия месец на Гюнтер Валраф, придружаван от Барбара Мунк и Конрад Нойман в България по повод връчването на наградата на журналиста. Цялото посещение на Валраф и на левите интелектуалци Мунк и Нойман от Западна (тогава ФРГ) Германия е по официална покана на Министерството на културата и е организирано от УБО (тогавашното Управление за безопасност и охрана, отговарящо за сигурността на висшите партийни функционери и за чуждестранните делегации). Валраф посещава Враца и София.

Удостояването му с българската награда не е упоменато в официалната биография на журналиста във Уикипедия…

Сподели в
 

Германското издание на „Спутник“ публикува ексклузивно интервю с Дорис Шрьодер-Кьорф. Автор на интервюто e Матиас Вите. В настоящата си битност тя е втори мандат депутат от Ландтага (местния парламент) в Долна Саксония, където преди седмица спечели директен мандат от Социалдемократическата партия.

20.10.2017/10:05

Това са думи на невероятен наш съвременник - Джеймс Балог. Те изразяват същността му като човек и майстор на камерата, които може да се изразят с една дума: тревога! Неговите снимки не могат да се гледат спокойно, те действат като шок върху съзнанието и чувствата на днешния човек, прекалено задоволен от благата на неудържимата, и в крайна сметка гибелна, техническа революция. Шок от непознатата, наистина невиждана красота – и от това, което тя вещае...

17.10.2017/11:39

Леонид Млечин е един от водещите руски журналисти с богата творческа биография, която си има и своите последствия в авторитетните награди, с които са оценили журналистическата му дейност. Но преди всичко Леонид Михайлович е председател на УС на Международната академия за телевизия и радио и в качеството си на такъв преди дни беше в България във връзка с проведената у нас ХІІІ Международна конференция „Тероризмът и електронните медии.

04.10.2017/11:33

Емблематичният не само за германската, но и за световната журналистика разследващ репортер – Гюнтер Валраф – навършва днес 75 години. Носителят на редица международни награди за разследваща журналистика и на Международната Ботевска награда за 1986 година (заедно с Марио Бенедети от Уругвай, Нил Гилевич от Беларус и Дмитро Павличко от Украйна) не е фен на празнуването и шумните юбилей.

01.10.2017/13:24

През сезона на отпуските в РКИЦ, изглежда, не мислят за почивка. Там кипи усилен ремонт, за да може това огнище на руската култура, изкуство и наука да посрещне своите гости и приятели в една нова и много по-уютна обстановка. Главният двигател на тази „операция“ е Павел Журавльов, който освен ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България, е и директор на РКИЦ и първи секретар на посолството на РФ у нас.

07.09.2017/09:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки