Антоан Божинов: Биенале „Фодар” не бива да умира

09.09.2017 /17:15 | Автор : Малин Решовски, Плевен | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антоан Божинов е посветил сърце и душа на „Фодар”

Международният фотофестивал Биенале "Фодар" (Phodar) в Плевен трябва да продължи, заяви в пресклуба на БТА неговият основател, фотограф-художникът Антоан Божинов, председател на Фондация "Фодар".

След като Общинският съвет в Плевен не включи в дневния си ред обсъждане на предложението за финансиране на 10-ото, юбилейно, издание на фотографската изложба, Божинов е изпратил Отворено писмо до председателя на съвета Мартин Митев.

В него фотографът се е аргументирал защо не бива да се прекъсва културна традиция с почти 20-годишна история. Според него точно тя поставя Плевен на картата на фотографското изкуство до София и Пловдив, което е престижно за града.

Божинов припомня, че биеналето е започнало през 1999 г. с участие на фотографи от 7 държави. През годините целта е била да показва фотографи от света, които имат качества да създават фотоизкуство, като бъдат отделени от масовите фотолюбители. Божинов казва, че след като става преподавател в Нов български университет от 2005 г., успява да привлича повече професионалисти в журито на биеналето и постепенно то се превръща във форум, с участието на майстори от цял свят.

Творбите от плевенския форум шестват по света в културни фестивали - във Франция, Румъния, Сърбия, Гърция, посочва Божинов. Той смята, че с финансиране от 10 000 лева трябва да се покаже 10-ото издание на "Фодар", за което вече са изпратили творби в България над 200 фотографи от 50 държави.  

Свързани:   Плевен събира фотоси на 200 автори от 37 страни

Плевен е домакин на световен форум на фотографското изкуство „Фодар” (Phodar), в който участват творби на 200 автори от 37 държави, съобщи инициаторът за проявата фотограф художникът Антоан Божинов.
Дата: 21.03.2013

СУ представя фотоизложба на Антоан Божинов

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) Ви кани на откриване на фотоизложбата „Живо наследство” с автор Антоан Божинов на 4 април 18.00, галерия Алма Матер.
Дата: 04.04.2011


 

Сподели в
 

Младежкият национал Иван Алипиев получи след анкета сред спортните журналисти приза “Рачо Колев - едно сърце, една игра” за най-добър млад български играч.

18.07.2018/12:00

12-те тайландски момчета и техният футболен треньор, които бяха извадени от наводнена пещера със сложна и рискована спасителна операция, ще бъдат изписани от болницата тази седмица, съобщи здравният министър на Тайланд, цитиран от ДПА.

17.07.2018/16:50

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи достъп до масива с данни на Фейсбук, на който е партньор, за да се направи оценка на влиянието на социалната мрежа върху електоралните нагласи.

16.07.2018/16:51

Седмица след като ДПС (със съдействието на управляващите) използва парламентарни трикове, за да прокара медийния закон “Пеевски” през пленарна зала, депутатите от ДПС предложиха още поправки в нормативния акт.

15.07.2018/14:37

Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe нa Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK) зa пpидoбивaнeтo нa гpyпaтa нa "Hoвa тeлeвизия" oт инвecтициoннaтa ĸoмпaния РРF Grоuр щe ce зaбaви, се вижда от cъoбщeниe нa peгyлaтopa.

14.07.2018/18:52
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки