Свободата на словото пасти да яде

05.09.2017 /16:50 | Автор : Алиса Стоянова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И „Дойче веле”, и „Кауфланд” са германски концерни

Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-о място. Това значи, че у нас свободно слово няма.

Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-о място, доста по-напред от България.

Наскоро обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си.

„Дойче веле” цензурира и себе си

Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем...

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. А свободата на словото пасти да яде!


 

Сподели в
 

Радио Благоевград съвместно к „Водоснабдяване и канализация” ЕООД обявяват национален фотографски конкурс „Песента на водата“, съобщават от обществената медия.

24.03.2018/18:53

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България стартира кампания за солидарност с арестуваните турски журналисти с 95 символични баджа с имена и снимки на някои от задържаните.

23.03.2018/12:00

Аз умея да разчитам броя на участниците в масови събития по телевизионната картина. Толкова години съм отразявал изборите в Гърция. Там към впечатлението от картината се подхожда съвсем професионално.

22.03.2018/15:25

След като ГЕРБ се превърна в основен защитник на закона на Делян Пеевски за КТБ и преодоля, с помощта на ДПС, президентското вето върху него, управляващата партия далеч не е така консолидирана в подкрепата си за поправките в медийния закон, внесени също от депутата и медиен магнат в началото на февруари.

21.03.2018/14:40

Европол трябва да се включи на терен в разследването на убийствата на разследващите журналисти Ян Куцяк в Словакия и Дафне Галиция в Малта.

20.03.2018/15:25

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„При предстоящата във Варна среща ЕС-Турция на президента Реджеп Ердоган не бива да му бъде спестено категоричното настояване за освобождаване на хвърлените зад решетките турски журналисти,” заявява председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

23.03.2018 /19:10

По повод националния празник 3 март и навършващите се 140 години от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя към колегията следното поздравление:

03.03.2018 /05:51

Според председателя на УС на СБЖ искът, заведен от члена на СЕМ Бетина Жотева срещу журналиста и депутат Александър Симов, е пореден тревожен случай в колегията. А отдавна внесените от СБЖ в НС законодателни инициативи за защита правата на журналистите и за прозрачност в медийната собственост още не са придвижени

25.02.2018 /14:26

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки