Свободата на словото пасти да яде

05.09.2017 /16:50 | Автор : Алиса Стоянова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И „Дойче веле”, и „Кауфланд” са германски концерни

Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-о място. Това значи, че у нас свободно слово няма.

Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-о място, доста по-напред от България.

Наскоро обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си.

„Дойче веле” цензурира и себе си

Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем...

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. А свободата на словото пасти да яде!


 

Сподели в
 

Във фотоконкурса „Моето училище е най-хубавото“ могат да участват ученици от I до XII клас. Членове на журито са утвърдени имена от сферата на изкуствата и фотожурналистиката:

25.09.2017/18:51

Бен Скот лови фалшиви новини – първо за Хилъри Клинтън, а сега – за Ангела Меркел. Скот е бил технологичен съветник на Клинтън по времето й като държавен серектар на САЩ и е участвал в предизборната й кампания за президент.

23.09.2017/19:01

Организаторите на вече традиционния кинофестивал в Трайбека в Ню Йорк обявиха, че са подготвили съвсем отделно събитие, посветено на разнообразното съдържание, което се излъчва по телевизиите, кабелните канали и базираните в интернет платформи.

22.09.2017/09:12

Анна Цолова се отказа от мечтата си някой ден, когато екранното й лице се изхаби след ежедневните събуждания на зрителите в сутрешния блок, да мине зад кадър. Но да продължи със същото - новини, напипване на пулса на горещите теми на деня и изискване на отговори на неудобните въпроси.

18.09.2017/18:45

Единственото предаване за кино в българския тв ефир се завръща на 16 септември по bTV Cinema и ще продължи да се излъчва в обичайния си ден и час – събота, 18:00 ч.

16.09.2017/16:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Уважаеми колеги, в приложения текст изпращам Декларация на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и заявявам, че организациите, членуващи в Координационния съвет "България-Русия" подкрепят този текст.

15.09.2017 /17:16

В Деня на международната журналистическа солидарност 8 септември председателят на УС на СБЖ призовава да си спомним моралните послания на убития от нацистите на този ден през 1943 г. чешки антифашист и публицист Юлиус Фучик

08.09.2017 /09:36

Поредният случай с уволнението на журналистката Диляна Гайтанджиева, разкрила международна схема за незаконно въоръжаване на джихадисти в Сирия, прави още по-наложителни бързите законодателни действия за гарантиране на журналистическия труд и права, подчертава председателят на УС на СБЖ

27.08.2017 /14:29

 Мнения

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Есето за PR бизнеса можеше да бъде за петролната индустрия, автомобилостроенето, банковото дело, здравеопазването, образованието, културата, спорта и т.н. Работата е там, че тези бизнеси и дейности не засягат пряко сърцето на моята професия, докато „пиарът“ - техният агресивен посредник - е на път, според мен, да запуши с тромб журналистическата аорта

01.09.2017 /06:01 | Автор: Йосиф Давидов, Мадрид | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки