Свободата на словото пасти да яде

05.09.2017 /16:50 | Автор : Алиса Стоянова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И „Дойче веле”, и „Кауфланд” са германски концерни

Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-о място. Това значи, че у нас свободно слово няма.

Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-о място, доста по-напред от България.

Наскоро обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си.

„Дойче веле” цензурира и себе си

Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем...

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. А свободата на словото пасти да яде!


 

Сподели в
 

Младежкият национал Иван Алипиев получи след анкета сред спортните журналисти приза “Рачо Колев - едно сърце, една игра” за най-добър млад български играч.

18.07.2018/12:00

12-те тайландски момчета и техният футболен треньор, които бяха извадени от наводнена пещера със сложна и рискована спасителна операция, ще бъдат изписани от болницата тази седмица, съобщи здравният министър на Тайланд, цитиран от ДПА.

17.07.2018/16:50

Американската организация Social Science One възнамерява да предостави на изследователи достъп до масива с данни на Фейсбук, на който е партньор, за да се направи оценка на влиянието на социалната мрежа върху електоралните нагласи.

16.07.2018/16:51

Седмица след като ДПС (със съдействието на управляващите) използва парламентарни трикове, за да прокара медийния закон “Пеевски” през пленарна зала, депутатите от ДПС предложиха още поправки в нормативния акт.

15.07.2018/14:37

Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe нa Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK) зa пpидoбивaнeтo нa гpyпaтa нa "Hoвa тeлeвизия" oт инвecтициoннaтa ĸoмпaния РРF Grоuр щe ce зaбaви, се вижда от cъoбщeниe нa peгyлaтopa.

14.07.2018/18:52
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки