Свободата на словото пасти да яде

05.09.2017 /16:50 | Автор : Алиса Стоянова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И „Дойче веле”, и „Кауфланд” са германски концерни

Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-о място. Това значи, че у нас свободно слово няма.

Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-о място, доста по-напред от България.

Наскоро обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си.

„Дойче веле” цензурира и себе си

Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем...

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. А свободата на словото пасти да яде!


 

Сподели в
 

Доналд Тръмп има предостатъчно недоброжелатели в САЩ, включително и сред журналистите. Съюзниците му в медиите са много по-малко от неговите врагове.

15.01.2018/16:50

Александър Кашъмов е експерт в областта на достъпа до информация и прозрачността на управлението, защита на класифицираната информация, защита на личните данни.

14.01.2018/12:24

Наказателни съдилища в Истанбул не признаха решението на Конституционния съд на Турция, който постанови журналистите Шахин Алпай и Мехмед Алтан да бъдат освободени, и решиха журналистите да останат зад решетките, предаде ДПА.

13.01.2018/12:19

Център за книгата представя романа „И додето се раждат лъчите“ на Георги Караманев на 11 януари 2018 г. от 15.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

11.01.2018/14:15

66 процента от домакинствата в Хасковска област през миналата година са имали достъп до интернет. По този показател областта е на 13-о място в страната.

09.01.2018/20:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод празниците председателят на УС на СБЖ отправя благопожелания към цялата журналистическа колегия

22.12.2017 /20:11

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки