Свободата на словото пасти да яде

05.09.2017 /16:50 | Автор : Алиса Стоянова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И „Дойче веле”, и „Кауфланд” са германски концерни

Проучване на "Репортери без граница" за миналата година нарежда България на последно място в класацията на страните на ЕС по свобода на словото, а между 180 страни в целия свят сме на 109-о място. Това значи, че у нас свободно слово няма.

Не дай Боже, някой да си позволи да оповести неудобна истина, думите му биват спирани, сваляни, замаскирани, преиначени и интерпретирани. Германия в същата класация е на 16-о място, доста по-напред от България.

Наскоро обаче точно свободната медия "Дойче Веле" дерайлира от свободата на словото и набързо изтри цитат на Димитър Спасов, шеф на "Кауфланд-България", който каза, че в подопечната му верига има храни, които не би дал на децата си.

„Дойче веле” цензурира и себе си

Всъщност човекът решил да бъде прям, не е открил нито топлата вода, нито е разкрил дълбоко пазена тайна. Всички знаем, че огромен процент от продаваните хранителни стоки в България бъкат от Е-та, заместители, имитиращи продукти и какво ли не още, но въпреки това си ги ядем.

Що ли му трябваше на шефа на "Кауфланд" да разправя такива? Ей го на, медия набързо заличи думите му, цензурира и него, и себе си, а след това си зарови главата в пясъка и запелтечи, че цитатът в текста бил некоректен. Некоректен или неудобен? И по чие нареждане стана некоректен? Можем само да гадаем...

Хайде, стига са ни правили да будали! Знаем и какво ядем, и какво пием, наясно сме с всички проблеми в България. Не трябва ли обаче точно медиите да информират безпристрастно, без да изкривяват, да нагласят "коректно" и да обслужват нечии интереси. Пък уж става дума за известна европейска медия.

Сега да му мисли шефът на "Кауфланд". Така ще се научи в бъдеще да не плямпа много-много или поне да подбира медиите. А свободата на словото пасти да яде!


 

Сподели в
 

63-годишната днес американска журналистка Опра Уинфри заявява пред сп. „Вог“, че вече не се притеснява от теглото си. Тя е и филантроп, което я нарежда сред най-уважаваните и харесвани обществени личности днес.

20.11.2017/18:52

Създателят на глобалната мрежа www и изобретател на URI, URL, HTTP, HTML сър Тим Бърнърс-Лий обявява, че е разтревожен за бъдещето на интернет.

19.11.2017/14:08

Мащабни обекти, строени почти изцяло от бетон, вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията снимки PAST FUTURE. В София той продължава проекта си с изложбата "България - другата гледна точка".

18.11.2017/14:11

Президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе във Вашингтон пред телевизионните камери, за да обобщи резултатите от обиколката си из Азия, но вниманието бе привлечено повече от една пауза, която той направи, коментира АП.

17.11.2017/18:50

Светогорското представителство в Солун, Община Велико Търново, Центърът за гръцки език и култура на Филологическия факултет и Богословският факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представят в залите „Рафаел Михайлов“ от 17.11.2017 г. фотоизложбата „Света гора. През погледа на фотографския обектив”.

17.11.2017/14:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки