Начало
 
 

Какво оспорва Янкулов в правилника за избор на БНТ шеф

22.08.2017 /12:00 | Автор : Константин Карагьозов | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радослав Янкулов бе директор на БНР от май 2013 до май 2016 г.

Обявената процедура за избор на генерален директор на БНТ, която трябва да бъде финализирана на 23 август 2017 г., е незаконосъобразна, твърди журналистът и бивш генерален директор на БНР Радослав Янкулов.

Той споделя, че приетият "Правилник за избор на генерален директор на БНТ и БНР", е обжалван от него пред 5-членен състав на ВАС. Ето какво пише Янкулов:  

Към настоящия момент делото, образувано по моята жалба не е приключило с окончателен съдебен акт. По тази причина Правилникът за избор на генерален директор на БНР и БНТ не е влязъл в сила. Затова изборът на генерален директор на БНТ ще бъде опорочен, независимо кой от кандидатите ще спечели конкурса.

Правилникът, по който през последните години бяха избирани генерални директори на двете обществени медии, е отменен с решение на СЕМ от 2016 година, а новите процедурни правила, одобрени с решение РД-05-159 от 18.10.2016 г., не са влезли в сила. Казано с други думи, в момента няма валидни правила, по които изборът да бъде финализиран тази седмица.

Предисторията е следната:  

От края на 2015 г., в продължение на година в СЕМ се разработваше нов правилник и процедурни правила за избор на генерални директори на БНР и БНТ. През август 2016 г. те бяха публикувани на сайта на СЕМ и още тогава станаха ясни недостатъците им:  

- Няма адекватни изисквания и критерии за професионалната компетентност и опит на кандидатите.

- Не е осигурена необходимата публичност и прозрачност при провеждане на конкурса. Не е гарантирана обективността при избора на генерални директори.

- Няма заложени обективни критерии за оценка на концепциите и представянето на кандидатите по време на изслушванията.  

Поради тези аргументи и заради опасността от субективизъм при избора на генерални директори на БНР и БНТ, през ноември 2016 г. оспорих приетия от СЕМ Правилник пред ВАС. Новоизбраният председател на СЕМ не се съобрази с факта на обжалване на Правилника и насрочи заседание, въпреки че на 25.04.2017 г. СЕМ е уведомен от ВАС за моята жалба. Така конкурсът беше обявен.

Изпращам това съобщение, защото се чувствам отговорен да информирам за потенциалния юридически казус, пред който ще бъде изправена БНТ. След предстоящото гласуване от членовете на СЕМ за нов генерален директор на БНТ, всеки от неизбраните кандидати може да обжалва резултата и опасността изборът да бъде отменен, е много голяма, посочва Янкулов.

Свързани:   Първите трима представиха концепциите си пред СЕМ

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).
Дата: 21.08.2017


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки