Евгения Атанасова: Пожелавам на младите колеги да не се продават

23.07.2017 /21:35 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Евгения Атанасова

Известната журналистка от БНТ представи наскоро на фестивал в Братислава поередния си филм за Христо Явашев-Кристо - „Плаващите кейове”, а до края на годината ще излезе и едноименната й книга

Евгения Атанасова е едно от популярните лица на Българската национална телевизия. Родена е на 25 юли 1967 г. в София. Баща й Атанас Атанасов има дълга кариера в различни български медии. Евгения завършва Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и още преди да се дипломира започва работа в БНТ.

Днес чаровната колежка има натрупан вече близо 30-годишен телевизионен опит от новините до публицистиката. От „По света и у нас“, през „Панорама“, „Екип 4“, „Вижте кой“ и в момента е една от водещите на „Светът е 7“. Автор е и на седем филма за световноизвестния български художник Христо Явашев-Кристо. Последният филм от тази поредица - „Плаващите кейове“, вече събира зрители и по света.

Специализирала е в Ройтерс, в Би Би Си, в ООН и в Колумбийския университет в Мисури, САЩ. Омъжена е за писателя Георги Тенев, има дъщеря Йоана-Мария, на 11 години.

- Жени, „Плаващите кейове“ наскоро беше показан и на фестивала в Братислава „Скулптура и обект“. Разкажи откъде идва интереса ти към личността на Кристо ?

- Бях на фестивала в Братислава по покана на организаторите, заедно с Националната художествена академия по повод 120-годишнината й. Беше много вълнуващо събитие и се радвам, че имах още веднъж възможността да покажа таланта на този български художник.

Преди това филмът беше показан в Рим, на фестивала на българското кино в Берлин по покана Българския културен център, в Йена, в Хановер и в Гютерсло, Германия.

Интересът ми към Христо Явашев-Кристо е отдавна, тръгна от една негова рисунка за проекта му в Маями... Дълго време за него не се приказваше много, прокрадваха се малко неща. Когато опакова Райхстага, вече се разшумя и се заговори повече за този творец. Оттогава започнах да следя проектите му и да мечтая да се срещна с него.

За пръв път ми се отдаде такава възможност през 2005 година и отидох на „Портите“. БНТ ме командирова и влязох във връзка с племенника му Владимир Явашев. Още тогава попаднах в аурата на Кристо и Жан-Клод и видях обсебени от изкуството хора, които си играят с времето...

Да преследваш години наред идеята си и тази мечта да се осъществи за седмица-две, а после да изчезне... Започнах да правя филмите си за него заради хората, които искат да запаметят направеното от него.

Също така пиша и биографична книга за Кристо, но тя е по-дългосрочен проект. Ще я изпревари книгата ми „Плаващите кейове“, която ще излезе до края на годината и ще е именно за тази негова творба, за която е и филмът. Слава Богу, Кристо е здрав и продължава да твори, макар и на 82 години.

- Да минем към твоя личен професионален избор. Защо реши да станеш журналистка?

- Ако трябва да се пошегувам, ще кажа: защото не обичам математиката. Но всъщност истината е, че семейството ми е свързано с журналистиката, баща ми е журналист. Като дете рисувах добре, даже бях приета в Художествената гимназия. Но после се отказах, реших това да ми е хоби, по-късно исках и архитектура да кандидатствам. В края на краищата кандидатствах журналистика и не на първата, а на втората година ме приеха. Пишех в културните отдели на вестниците „Отечествен фронт“ и „Народна младеж“, после изненадващо дойде телевизията. Разбрах, че там може и да не е като във вестник, но визията, това, да покажеш нещо и то да въздейства силно, ме очарова. Така че моето писане и телевизията се допълниха в живота ми.

- Лесно или трудно ли е да си журналист днес и то в обществена медия ?

- Може и да е лесно за някои, но на практика не е. Аз съм взискателна в работата си, пое ме старата школа от самото начало и съм научена да бъда взискателна и отговорна.  И Нери Терзиева, и Иван Гарелов ме научиха на много неща, после сама продължих и извървях моя си път в професията.

Гледам много отговорно на работата си и на всяка дума, която написвам и казвам. Поради това през всичките тези години на преход и какви ли не политически страсти смея да твърдя, че името ми не засегнато и свързано с никого. Не съм била в услуга на нито една партия или власт, само и единствено в услуга на зрителите, надявам се... Старала съм се да бъда себе си и да отстоявам принципите си и позицията си.

Ето, при Кристо много добре е изразено – не получава пари от спонсори, не приема комерсиализация на проектите си. Примерът му е в това - собствена мисъл и позиция, а не жертва на обстоятелствата.

Имам своите политически възгледи, но не ги натрапвам никому и се старая да не бъркам професията си с тях. Искам да бъда обективна и да съм безпристрастна, каквато позиция налага една обществена медия. Независима. Едно е човек да прави коментар и да има мнение, друго е да го вменява и да го натрапва от инстанцията на високата камбанария...

- Как гледаш на днешните медии - и на електронните, и на печатните, които доста понамаляха?

- Много съжалявам, че печатните издания са все по-малко, че тиражите им падат, че таблоидният формат превзе печата. Всеки път, когато отида във Великобритания, виждам как сериозните издания имат своето важно място в общественополитическия живот на страната.

Съжалявам, че международната тематика у нас все по-малко се застъпва или ако я има, тя е един бръснещ поглед към събитията... А ние живеем в такъв глобален свят, свързани сме с останалите по света. Преди имаше по-добра традиция. Имаше сериозни вестници и по-балансирани.

Що се онася до електронните медии, виждам, че те са превзели съзнанието на хората до голяма степен. Затова са и много важни. Медиите на настоящето са определено електронните!

Трябва да има телевизия като Българската национална, която да не зомбира хората с евтини забавления, а да представя и публицистика, алтернативно съдържание, повече култура, в нея да могат да се огледат и малцинствата. На фона на политическия пейзаж у нас, мисля, че БНТ се справя добре.

Разбира се, винаги има какво още да се желае, но съобразено със средата и оскъдния, нищожен бюджет, тя, наистина, се справя добре. БНТ стои сериозно и стабилно и зрителите я припознават.

Не е редно да се мери с един и същи аршин, рейтингите на обществените медии почти в цяла Европа не са на първо място. Но те поддържат добрия вкус – без чалга предавания и други подобни, силно комерсиални предавания с евтино съдържание. За съжаление, частните телевизии бъркат забавлението със сериозното.

- А какво е отношението ти към фалшивите новини ?

- Те са продукт на социалните мрежи, които пък са обсебили съзнанието на хората. Мнозина изглежда имат потребност от фалшивите новини, не ги интересува дали това е истина...

За съжаление, фалшивите новини са много опасни. Особено по време на избори – и във Великобритания, и във Франция, и в САЩ... Пък и у нас. Всъщност, те дискредитират политически личности, застрашават демократическите процеси в обществата. Те са като вирус, заразни са. Ако нямаш имунитет, те поразяват.

- Имаш ли образци в професията и какво мислиш за учителите в живота?

- Дължа много на баба ми - Невена Донева. Бог да я прости, тя ми беше добър учител по литература. Учителите са, за да дават базисни критерии и познания за нещата от живота.

Учители са ми били и хората, които споменах – и Нери, и Иван Гарелов. Нери ме учеше как да представям новината, Гарелов ме учеше на точност и политическа коректност, защото „Панорама“ беше и продължава да е политически балансьор в сложни политически ситуации.

Смятам, че съм се учила и от моите специализации в чужбина. Когато надграждаш, срещаш много учители. Хората, с които съм разговаряла, са ме учили също – учат ме да съм все по-добра и по-добра... Тогава и кариерата ти върви по-леко. Не искам да фаворизирам никогото, всички уроци са ми важни.

- На какво учиш дъщеря си Йоана-Мария?

- Бих искала да й помогна да намери собствения си път. Искам да стане хармонична, Леонардова личност. Да обича природата, да умее да й се радва, да разграничава доброто от злото, важното от неважното, да не се тревожи прекалено много, да не се стресира, да си създаде собствени ценности, да обича литературата, музиката, изкуствата въобще. По-малко телевизия да гледа, пазя хигиена на възприятията й...

- Какво би пожелала на младите си колеги, които тръгват по нелекия път на журналистиката ?

- Пожелавам им да не се продават, защото днес всичко има цена и етикет. Да останат верни на себе си, да обичат професията си и да я упражняват не заради парите, а заради сериозността й. Заради отговорната й мисия в обществото. Да пишат така, че след пет или десет години като го прочетат, да не се срамуват от себе си...

 

Сподели в
 

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

Преди двайсет години на 11 декември ни напусна майсторът на изящното българска реч Петър Увалиев, който ни показа със слово и обич как се гради имидж на една държава, за да има тя величие и достолепие.Ще припомня какво ми каза за него през декември 2014 г. тогавашният вицепрезидент на страната Маргарита Попова: "Личност, която прави магистрали не от бетон, а магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света. Увалиев е от личностите, които помагат да се изведе светът на такова стъпало, където ценностите са от друг порядък – не дневен и материален.“

11.12.2018/08:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки