Начало
 
 

Цвета Брестничка: Да научим децата на медийна грамотност

22.07.2017 /14:07 | Източник: ngobg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цвета Брестничка е председател на УС на Асоциация „Родители”

В много случаи медиите си позволяват нарушения в гонене на висок рейтинг в по-скандални предавания и излагат децата на висок риск.

Защото, когато покажеш едно дете, дори със замъглено лице, когато е ясно от кое училище е, къде живее всеки може да го идентифицира много лесно. И заради тези 2-3 мин., в които детето се показва на екрана, после целият му живот може да бъде срутен по един или друг начин.

Има такива случаи, но не мога да ги цитирам, защото не е редно. Всеки психолог ще ви обясни, че дълготрайните последици върху психиката на детето са много сериозни от такива новини и репортажи.

Всъщност, ние дори не знаем как след 5-10 г. тези скандални кадри могат да бъдат използвани срещу конкретно дете в бъдещия му живот и как то преживява себе си. Дали през целия си живот няма да гледа на себе си като жертва или като на насилник, в зависимост от това в каква роля е представено в дадена медия, и да възпроизвежда въпросното поведение отново и отново.

Целта е, когато има инцидент с деца, те да бъдат максимално защитени, за да могат да се възстановят и да станат пълноценни хора.

Тук ролята на СЕМ е много важна:

Да се реагира във всяка такава ситуация. Дори и по най-невинен повод - примерно, в предавания, които се гледат семейно - чрез груби шеги или в показването на нарушени отношения между родители и деца.

Ако разширим темата и погледнем на насилието от гледна точка на ТВ предавания и филми, бих казала, че тези точки, които се слагат за неподходящо съдържание за деца, най-вече са адресирани към родителите. За да могат те да реагират и да отделят детето си от екрана. Но, ако това се случва, когато родителите не са в къщи, то е малко вероятно самото дете да реагира на този знак и да прекрати гледането.

Наскоро имаше обсъждания да се премахнат часовите зони в програмите на ТВ и да останат само индикаторите с точките, за да се насочи отговорността изцяло към родителите и семействата. Според нас, това не е добър подход, защото децата не са през цялото това време под родителски контрол.

Дали агресията по ТВ е много или малко?

Всеки сам може да си отговори на този въпрос. Мисля, че всеки вижда ежедневно какъв тип новини се излъчват, какви филми се предлагат и затова е важно да защитим децата си. Но по-същественото е да ги научим самите те да си подбират съдържанието, което гледат или произвеждат.

Защото агресията не идва само от телевизиите, тя е и в интернет. И докато родителите на по-малките деца могат да използват програми за родителски контрол, които да филтрират това съдържание, то при по-големите, от 9-10 годишна възраст нагоре, по-лесно се преодоляват тези технически прегради.

Смятам, че отрано трябва да се започне с дигиталната и медийна грамотност при децата, да им се показва и обяснява как да си подбират филмите, примерно, как да си сверяват източниците на информация или забавления, да им се доверяват или не, защо. Това е цял комплекс от умения и знания, които са твърде съществени за формирането на вкус, ценности и мироглед при съзряващия човек от най-ранна възраст.

Важно е да си говорим с децата за общуването в социалните мрежи, за рисковете, които крият, а и за възможностите, които дават. Да не забравяме, че интернет не е само заплаха, а и огромна възможност за развитието им.

Като общество имаме задължението да осигурим и такъв тип образование на децата си в училище, за да могат те да се изявяват конструктивно в интернет, а не чрез провокации, насилие или чрез тиражиране на слово и изображения отвъд приемливите етични и естетични норми. (БГНЕС)


 

Сподели в
 

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" (НБКМ) показва възрожденски хумористични вестници във виртуална заради извънредното положение изложба.

30.03.2020/16:51

Във Фейсбук видната журналистка Кристина Патрашкова изрази възмущението си от шоумена Слави Трифонов. Той се изгаври с двама от най- видните професори в страната, които в момента са на първа линия в борбата с COVID-19.

29.03.2020/17:15

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

28.03.2020/21:10

Седмото поредно издание на Международния фотосалон Пловдив (МФС) е отворено за участие. Фотосалонът е традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив.

28.03.2020/17:15

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки