Начало
 
 

Снежана Тодорова: СБЖ протяга ръка за единение на журналистическата общност

13.07.2017 /21:34 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

Два международни доклада за медийния плурализъм в страни от ЕС бяха представени тези дни в Брюксел. Както е обичайно вече, частите за България са написани от български медийни експерти, и те очертават нерадостната картина у нас по разглежданите показатели. Информацията за изводите в докладите беше разгласена от някои български медии. В публикациите с негативна оценка, изопачаваща реалните факти, е споменат и Съюзът на българските журналисти, без да е посочено достатъчно ясно в кой от двата доклада и от кой автор е дадено цитираното мнение. Помолихме за коментар по този повод председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

 

Г-жо Тодорова, запознахте ли се вече с оригиналните текстове на докладите? В кой от двата се появява въпросната негативна оценка за СБЖ, какво конкретно гласи тя и как ще я коментирате?

Преди всичко искам да подчертая, че СБЖ като творческо-синдикална организация винаги е реагирал остро срещу болните проблеми на нашата медийна среда, за които става дума и в докладите, винаги е настоявал за прозрачна медийна собственост, винаги е бранил свободата на словото, правата на журналистите и защитата на журналистическия труд, винаги е работил за журналистическата солидарност.

Нека да напомня, че в последните три години нашият Съюз положи големи усилия за разработването, обсъждането и юридическото оформяне на законодателни инициативи, които целят именно да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд, да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.

Тези инициативи бяха внесени през есента на миналата година в тогавашното Народно събрание. А след като междуврменно се проведоха нови избори и бе сформиран нов парламент, обогатените с допълнителни предложения и уточнения законодателни инициативи, които преминаха и през обсъждания в нашите 155 дружества в цялата страна, бяха внесени отново и в сегашния състав на Комисията по културата и медиите към НС. Те са публикувани и на сайта на СБЖ, съдържанието им е достъпно от челната страница на сайта за всеки, който желае да се запознае с тях.

Иска ми се също да отбележа, че защитата на журналистическия труд, на правата на журналистите, на свободата на словото, както и формирането на по-здравословна медийна среда, са фундаментални ценности, които би трябвало да са обединяващи за цялата ни гилдия. Усилията в тази посока на всяка организация, институция или личност би било редно да срещат подкрепата на всички ни, без значение дали имаме спорове или разминавания по други въпроси. Само така наистина ще имаме шанс да постигнем желаните от всички ни позитивни промени.

За мое голямо съжаление СБЖ - най-старата и най-голяма журналистическа организация у нас с над 120-годишна история, често става обект на некоректни, тенденциозни, подменящи фактите атаки, оценки, неглижиране, които само вредят на общата кауза. Уви, понякога не просто се премълчава онова, което правим, но и се поднася преиначена картина.

Такъв е случаят и с един от двата доклада, които на 11 юли т.г. бяха представени на публично изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. И двата доклада са посветени на темата за медийния плурализъм в различни страни от ЕС, като частта за всяка страна е подготвена съответно от нейни медийни анализатори. Така е и в случая с България.

Единият доклад с български произход е с автори Орлин Спасов, Нели Огнянова и Николета Даскалова и е предоставен на Центъра за плурализъм и свобода на медиите във Флоренция. Другият доклад е изготвен от Александър Кашъмов и е част от сравнителен анализ на Генерална дирекция „Вътрешни политики” на Европейския парламент.

И двата доклада като цяло очертават достоверно известните на всички ни и нетърпими за всички ни проблеми в областта на медийния плурализъм у нас. В същото време картината далеч не е пълна - особено във втория от докладите, в който са пропуснати емблематични случаи на нарушаване на журналистическите права, а медийните олигарси се делят на „добри” и „лоши”, въпреки че олигархическият модел по принцип е вреден за свободата на словото и за независимостта на журналистиката.

Именно във втория доклад с автор Александър Кашъмов, чийто текст е достъпен само на английски, е дадена и негативната оценка за СБЖ, която не бих могла да подмина без реакция. Още повече, че Александър Кашъмов все пак е председател на Националната комисия по журналистическа етика. Смятам за недопустимо човек с такава позиция, който несъмнено е добре запознат с дейността на нашия Съюз, да ни нанася удар в гръб, да преиначава фактите и да си позволява необосновани квалификации.

Ето какво четем в неговия доклад: „Съюзът на българските журналисти е слаб и не осигурява подкрепа на своите членове в случаи на натиск, идващ  от политици, представители на държавата, лица от бизнеса или работодатели.”

Дори само законодателните инициативи на СБЖ, за които споменах, са ярко доказателство, че нашият Съюз действа целенасочено, последователно и активно в защита не само на своите членове, но и на всички журналисти, на самата журналистическа професия, на свободата на словото.

Господин Кашъмов няма как да не е осведомен и за многобройните конкретни усилия, положени от СБЖ, при търсене на решения в редица конфликти, засягащи журналистгическите права на колеги от различни медии. Тук ще спомена само някои от „най-пресните” случаи. Например, когато застанахме на страната на колегите от програма „Хоризонт” на БНР при протестите им във връзка с промените в хонорарната политика на ръководството. Или когато по наша инициатива бе предизвикана проверка на инспекцията по труда в редакцията на вестник „Стандарт”, в който втора година журналистите не получават пълния размер на своите изработени и полагаеми се заплати. Да не говорим за случая с „Радио България”, чието закриване беше предотвратено чрез активната реакция на СБЖ, привлякла вниманието на водещи институции.

Със сигурност има още какво да се желае за ефективността и на нашата дейност, но неглижирането й отстрани не е начин тя да се подобри. Съжаление буди и „добавената стойност” в негативната оценка за СБЖ от доклада, която дадоха някои медии, избирайки да я тиражират.

Убедена съм, че гилдията ни в днешните нелеки за нашата професия и за свободата на словото времена се нуждае много повече от друг подход - от солидарност и единение, с които да се противопоставим съвместно срещу общите за всички ни проблеми и заплахи.

Смятам за много обнадеждаващ знак в тази посока общо взето единната и категорична реакция на по-голямата част от колегията в нашумелия съвсем наскоро случай, когато журналист - по стечение на обстоятелствата ръководител на сайта на СБЖ - стана обект на недопустими закани от страна на член на Съвета за електронни медии заради зададен журналистически въпрос. Съвсем логично и естествено това бе възприето като заплаха към всички журналисти и решителният отпор срещу подобни практики, прозвучал от колеги с най-различни позиции по други теми, показа колко важна основа за общи усилия имаме като журналистическа общност.

Съюзът на българските журналисти протяга ръка за единение към колегията. Общата кауза на свободата на словото и на независимата журналистика изисква от нас солидарност и взаимна подкрепа. Съединението наистина прави силата.

 

Сподели в
 

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017/07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017/21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017/07:24

Предлагаме пълния видеозапис от церемонията по връчването на Годишните награди на СБЖ за 2016-2017 г., състояла се на 27 октомври в Софийската градска художествена галерия

31.10.2017/23:20

През петия ден на Сътворението Бог създал живите твари и им наредил да се плодят. Така и на петия ден от изминалата октомврийска седмица СБЖ раздаде своите годишни награди с надеждата, че в бъдеще те ще се плодят и повече журналисти ще бъдат достойни за тях. А това се случи по вече утвърдена традиция в Софийска градска галерия, сред прекрасните творби на майстори на четката и в навечерието на Деня на народните будители.

29.10.2017/13:44

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки